29 d’octubre del 2012

La Comissió per a la Sostenibilitat aprova les al·legacions de la Generalitat i ara la CHE ofereix 'diàleg' sobre el cabal ecològic

AMPOSTA (Montsià).- La Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre ha debatut i aprovat aquest dilluns les al·legacions que presentarà el govern de la Generalitat al nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. La reunió, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha aprovat el document tècnic presentat per la Generalitat per una àmplia majoria, i només amb un vot en contra. Aquest document recull el règim de cabals ambientals que la Comissió ja va aprovar l'any 2007, i que triplica la proposta de presentada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). De fet, el president de l'ens regulador de conca, Xavier de Pedro, que també ha assistit a la reunió, ha ofert diàleg però ja ha advertit que, en un any de sequera, la proposta de la Generalitat no es podria complir.

 Les al·legacions que la Generalitat ha elaborat i presentarà en nom del Govern abans del 12 de novembre han rebut 16 vots a favor, 6 abstencions, i un únic vot en contra de les institucions públiques i privades i entitats que estan representades a la comissió. El conseller Lluís Recoder ha assegurat que l'àmplia majoria que ha donat suport a les al·legacions posa de manifest la unitat "contundent" entre el Govern i el territori davant un pla de conca que proposa un cabal ecològic que "no garanteix la continuïtat i la viabilitat de les Terres de l'Ebre i el seu Delta, ni tampoc de la qualitat de l'aigua del tram baix del riu".

Tot i que les al·legacions es plantegen en termes bàsicament tècnics, Recoder ha recordat que es recull la proposta de cabals que l'any 2007 la Comissió per la Sostenibilitat ja va aprovar i que la Generalitat va fer seua. Aquesta proposta planteja cabals ecològics diferents segons si l'any és sec, mitjà o humit, així com pels diferents aforaments del riu. Així, mentre la proposta de la CHE planteja 3.000 hectòmetres cúbics anuals al seu pas per Tortosa, la Generalitat situa la forquilla entre els 7.100 i els 12.500 hectòmetres cúbics, segons la pluviometria.

En la reunió d'aquest dilluns, a diferència de la darrera, sí que ha assistit el president de la CHE, Xavier de Pedro, del qual Recoder ha destacat la voluntat de diàleg. Amb tot, el conseller s'ha mostrat prudent sobre les intencions i ha assegurat que aquesta capacitat de diàleg "la veurem en la resolució de les al·legacions". El conseller ha reiterat que si les al·legacions no prosperen i no es modifica el Pla de Conca, la Generalitat està disposada a anar a la Unió Europea (UE) per reclamar-li el compliment de la directiva marc d'aigües.

Per la seua banda, el president de la CHE ha assegurat que ha escoltat els arguments de les al·legacions i ha deixat clar que s'estudiaran i que serà el Consell de l'Aigua, on estan representades totes les comunitats autònomes, qui les resolgui. Però malgrat la voluntat de diàleg i de trobar un gran acord expressada, De Pedro també ha advertit que el Pla de Conca ha de garantir els "equilibris" d'usos i necessitats de tot el curs del riu, i ha assegurat que la proposta de cabals ambientals que es proposa des de les Terres de l'Ebre en un any de sequera, com l'actual, no s'haurien pogut complir. "Per Tortosa aquest any han passat 3.900 hectòmetres i ara ens proposen 7.400. Hem de parlar del cabal més adequat tenint en compte la realitat i no només els arguments tècnics", ha etzibat el president de la CHE.

De Pedro ha recordat que enguany s'han fet restriccions superiors al 30% en regadius a la conca, que l'embassament de Mequinensa també s'ha vist afectat, i que la CHE ha de fer un "exercici de responsabilitat" per mantenir els equilibris. El president de l'ens de demarcació de conca ha defensat, però, la gestió integral de tota la conca com a la "ideal" per a garantir el màxim cabal per al Delta.

El document d'al·legacions que s'ha aprovat aquest dilluns argumenta que la proposta de cabals de la CHE és "insuficient" i "poc justificada", i que s'hauria de basar en criteris de sostenibilitat ambiental, seguint les prescripcions tècniques contingudes a la normativa vigent, adaptant posteriorment els nous usos i reserves d'aigua a la restricció derivada del compliment d'aquests cabals.

En aquest sentit, la Comissió alerta també que el Pla Hidrològic de Conca de l'Ebre no té en compte l'impacte que poden generar els nous regadius, els quals poden comportar l'augment de sulfats en el tram final del riu. Ja en els darrers anys s'ha constata un augment d'aquestes sals, que requereixen la instal·lació de tractaments de potabilització específics.

La Generalitat també proposa específicament un règim de cabals ambientals en el meandre de Flix, que hauria de tenir en compte la problemàtica que hi ha en aquest punt i l'existència d'espais pertanyents a la Xarxa Natura 2000. El cabal d'aigua actualment circulant en aquest meandre és insuficient durant el 90% dels dies de l'any, cosa que condiciona el mal estat d'aquesta massa d'aigua. El fet que al meandre de Flix, juntament amb els embassaments de Riba-roja d'Ebre i de Flix, constitueixin els principals focus d'eclosió d'espècies invasores al riu, fa que aquesta zona hagi de ser analitzada i tractada de manera especial, amb mesures adequades per restaurar la zona i evitar l'entrada i proliferació d'espècies invasores.

A més, des de la Comissió també es so·l·icitarà que s'incorpori a la normativa del Pla de Conca les mesures, prescripcions i mitjans necessaris per tal d'assegurar un cabal sòlid suficient per al manteniment de les funcionalitats del tram final del riu, del Delta i de la costa de l'Ebre. En aquest sentit, el Pla haurà de fer un èmfasi especial en garantir que la gestió dels embassaments permeti el transport dels sediments, i establir un règim de cabals suficients per a fer possible aquest transport, per evitar així la regressió del delta de l'Ebre.

Via ACN (Anna Mayor)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta