16 d’octubre del 2012

[Tribuna] 'Independència! Però per a què?', article de Sílvia Casola


Aquest article pretén ser una segona part del que vaig fer després de la diada de Catalunya: 11 de setembre de 2012: i ara què?, un cop convocades les eleccions al parlament català i en plena pre-campanya, que han allargat l’eufòria inicial del post 11S i no ens ha permès tornar a un estat més “normal”, per poder pensar bé les coses abans de continuar avançant en el camí cap a la independència.

El cert és, però, que estem vivint en un moment envoltats d’una aura d’il·lusió generalitzada. Vas pel carrer i sents a gent parlar sobre el quan siguem independents, el nerviosos que estan els espanyols o, segons el dia, declaracions de Vidal-quadras, Monago, Wert o similars .

La majoria social per la independència, més concretament, la majoria social pel dret a que el poble català pugui decidir quina ha de ser la seua relació amb l’estat espanyol, ja la tenim. Molts d’aquells amb qui no fa ni un any discutia sobre la necessitat de crear un nou estat si volem ser lliures, avui es declaren independentistes. I això és bo, molt bo, perquè vol dir (no que teníem raó, que també podria ser…) sinó que hem estat capaços d’anar convencent poc a poc, fins que hem fet girar la truita i ara ja som majoria.

I també es parla d’aquestes eleccions, molt més del que havia sentit parlar en un període pre-electoral en anys. I és normal, crec jo, que se’n parli perquè el moment acompanya i així espero que també es notí amb un augment de la participació. I per mi, en aquestes eleccions tots ens hi juguem molt, més del que pensem potser. I la pregunta no és si tindrem o no majoria parlamentària a favor de la independència (o de fer un referèndum on tota la ciutadania ens puguem manifestar a favor o en contra), perquè és evident que sí i que amb una mica de sort aquesta majoria serà àmplia, sinó per a què la volem la independència?

I aquesta serà precisament la pregunta més important que ens tocarà respondre en aquestes eleccions, i cal que tots i totes ens ho pensem bé. N’hi ha alguns que preferirien que això ho deixéssim per després de la independència, però jo em pregunto perquè? En tot cas, això seria així si encara haguéssim de guanyar la majoria social independentista, però no hem quedat que això ja ho tenim? És la totalitat del Parlament electe qui haurà de tirar endavant el procés, no una sola persona o partit (per mi aquí ens equivocaríem fos quin fos el partit, ja que la societat és molt més complexa).

L’horitzó és un però tenim dos camins per arribar-hi: o girem pel camí de la dreta, o girem pel camí de l’esquerra. I això no vol dir que els que en triïn un són millors que els que en triïn l’altre, tots dos són legítims (faltaria!). Però cal que tothom actuï en conseqüència, deixi per un segon de banda el debat independentista (que ja el tenim, i ja som majoria) i pensi quin és el camí que tira per arribar-hi i per construir un nou estat lliure.

I jo ja he triat el meu, fa temps, que és el d’un estat més just amb igualtat d’oportunitats per tota la ciutadania amb independència del sexe, lloc de naixement o classe social.

Com diu el bon amic i lluitador incansable Joan Tardà: “som republicans i independentistes accidentals” Doncs això, #joJERC #joERC


Sílvia Casola 
és secretària nacional de la Dona de les JERC

7 comentaris:

  1. Sílvia, eres muy joven ( en edad ) y creo que tus comentarios dejan entrever esta condición.

    Desde su creación ??, CDC no ha sido nunca independentista. Analiza las hemerotecas y comprueba cuando y en que lugar o momento se oyó hablar de independencia al Sr. Jordi Pujol.

    Y no hablemos del Sr. Duran Lleida, cuyo partido ni lo ha sido ni lo es ( no sé si también se subirán al mismo carro que el Sr. Mas ).

    No he sido nunca independentista, pero ya he dicho en otras ocasiones que creo firmemente que Cataluña tiene que ser lo que decidamos los catalanes, TODOS LOS CATALANES , y no lo que se decida desde Madrid... ( Pero esto tenían que haberlo pensado en su momento, tanto el Sr. Pujol como el Sr. Roca ) ...

    En fín, que el dia 25 tengáis toda la suerte del mundo ... pero sobre todo, que todos los partidos habléis claro, clarito, sobre éste y los demás temas de vuestros programas.

    ResponElimina
  2. ERC està fent de "mamporrero" involuntari de CiU, perdent una oportunitat històrica de crear un front veritablement independentista, amb Carretero pidolant el vot a CiU (este espera algun carrec a l'estil Colom). almenys Laporta ha tingut la dignitat de retirar-se...perquè, de veritat que algú se creu que CiU és indpendent. I molt bonic el que tu dius Silvia, tot flors i violes...però quin és el pla?ni CiU ni ERC ni ningu dels que porten l'estelada té un projecte de païs fet...ni d'organitzacio territorial o política (vegueries, provincia unica?), ni d'hisenda, legislació ni seguretat o defensa (crearem un somatent o requetès? enlloc de la cabra de la legion treurem un burro catala?)
    ...quines infraestructures contarem, el castella sera idioma cooficial, quin codi penal tindrem...etc, etc...ningú, repeteixo, ningu ens contesta aquestes preguntes...que passara, improvisarem si un dia aconseguim algo paregut a la independencia. O tot es una cortina de fum de Mas i companyia per conservar la poltrona quatre anys més?massa preguntes i cap resposta

    ResponElimina
  3. En resposta al senyor guerrerodelantifaz27, jo no hi parlo de CIU, si llegeix bé el text veurà que parlo de la societat catalana en general quan em referència a la majoria social independentista (o pel dret a decidir). I en el cas de referenciar més tard algun partit, ho faig a Esquerra Republicana.

    En referència al senyor Lo saberut, el projecte de país molts fa temps que l'anem fent i és precisament per això que he fet aquest article. El que vinc a dir, és que no hi ha una única manera de vore o de fer les coses, i que depenent que passi en aquestes eleccions les coses poden anar per un camí o altre.

    En tot cas moltes gràcies a tots dos pels comentaris!

    Sívlia Casola
    http://silviacasola.wordpress.com/

    ResponElimina
  4. Sílvia, por desgracia para vuestro partido, no es posible hablar de independencia en Catalunña si no es contando con CiU...

    Y creeme, y repito, "por desgracia para vuestro partido", los convergentes no son de fiar, ni en este tema ni en muchos otros ...

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Hola Silvia,

    aixo de 'que hem estat capaços d’anar convencent poc a poc' sona una mica inocent. No creus que la majoria dels que no cridaven independencia abans ara ho fan pel context de crisis en el que estem?
    'Poderoso caballero don dinero'

    Finalment, penso que encara que CiU ara tingue presa per la independencia, molts dels qui els votaran a ells no votaran a favor del Si en un referendum.
    Tant clar teniu que la majoria del poble catala no pot viure sense la independencia?

    ResponElimina

  7. Si catalunya aconsegueix la independencia podreu pair dos desgracies alhora? La primera sera que no tindreu un objectiu clar on aliviar el vostre victimisme; la segona es que no tindreu cap relevancia com a partit politic.

    Salutacions i anims en la lluita.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta