31 de desembre del 2012

Només ERC celebra el 'canvi de discurs' de Mas lligant alliberament nacional i justícia social

BARCELONA.- La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha celebrat aquest dilluns el "canvi de discurs important" del president de la Generalitat, Artur Mas, i que haja lligat ara alliberament nacional amb justícia social. "Celebrem, com ERC porta tants anys dient, que Mas consideri que la lluita per la justícia social és el mateix que la lluita per l'alliberament nacional", ha dit. La republicana ha constatat que hi ha hagut un canvi després del pacte entre CiU i ERC, perquè ara es veuen possibles qüestions que no ho eren només fa uns mesos. Això sí, ha afegit que ara cal que això "vagi traduït en fets i que la ciutadania vegi que no hi haurà ni una sola retallada ideològica més", i que es reforçaran els serveis públics en lloc d'aprimar-los.

Segons Simó, el discurs de Cap d'Any que va fer Mas va ser de "presa de consciència" que el país està en una situació complicada i que no han de pagar la crisi sempre els mateixos. La portaveu d'ERC ha defensat que el missatge que cal enviar ara i que CiU ja ha entès és que "l'apretada de cinturó" que fins ara han fet les classes populars l'han de fer ara les persones que no han pagat la crisi. "Una nova fiscalitat no era possible fa dos anys i ara serà possible per reduir el patiment de tanta gent", ha indicat fent referència al pacte entre CiU i ERC. Simó ha celebrat que Mas digui ara que "un país sense cohesió social no podrà ser mai lliure", i ha dit que espera que passi de les paraules als fets, i que els ciutadans puguin veure que no hi haurà retallades dels serveis públics, sinó que s'intentarà reforçar-los, perquè són "garantia d'igualtat d'oportunitats, equitat i justícia social".

D'altra banda, la republicana ha afegit que espera que l'any 2013 sigui l'últim sense poder celebrar una consulta, perquè sense eines d'estat, ha dit, "és impossible que Catalunay tingui el que es mereix i el que es guanya amb el seu esforç dia a dia".

Reaccions del PSC, ICV, PP i Ciutadans

Per la seua banda, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha considerat que el discurs que diumenge al vespre va fer el president de la Generalitat és "incoherent". Els socialistes asseguren compartir "la diagnosi i els anhels" de Mas, però consideren que el que va dir el president no lliga amb la seua acció de Govern dels darrers dos anys. Collboni ha tret així credibilitat a la vinculació que Mas va fer de les agendes nacional i social, i ho ha encaixat en el marc d'una "concessió" a ERC. "No és fruit d'una reflexió o una convicció", ha valorat el portaveu del PSC, que ha demanat a Mas que "rectifiqui" l'acció del seu Govern.

De la mateixa manera, la diputada i portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha retret a Artur Mas que en el seu discurs de Cap d'Any emfatitzés els conceptes de benestar i justícia quan, al seu parer, "això no és el que ha practicat ni practicarà" el seu govern. Aquest dilluns, Camats ha denunciat la "contradicció" entre la política d'austeritat del president i el seu missatge institucional i ha remarcat que és "incompatible" parlar de justícia i cohesió social i "ser sord al que diu al carrer". La líder ecosocialista ha remarcat que el seu partit comparteix que "no hi ha projecte nacional sense projecte social", però s'ha desmarcat del projecte del president: "Avui el malestar es diu Mas i es diu CiU", ha reblat. "Les paraules del president estan molt lluny del que el seu govern aplica", ha resumit Dolors Camats. Per això, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament considera que el discurs de Mas té "molta èpica i molt poca ètica des del punt de vista del compliment del què diu".

Finalment, el Partit Popular català (PPC) assegura que el president del Govern, Artur Mas, ha "enganyat els catalans" i ha "manipulat la realitat" vinculant millores socials per a Catalunya amb la independència. El portaveu popular al Parlament, Enric Millo, sosté que Mas ha fet un discurs de Cap d'Any "obsolet, desfasat i que no connecta amb l'autèntica realitat social catalana", perquè ha insistit amb la "voluntat de confrontació" amb Espanya en comptes de centrar-se en exposar mesures per combatre la crisi econòmica. Millo nega que el missatge de Mas "sigui social" i creu que el discurs està clarament "teledirigit per comandament a distància" des de la seu d'ERC.

A més, també el secretari d'Organització de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha lamentat que el president de la Generalitat, haja supeditat les polítiques "socials" i de "lluita contra la crisi" al projecte de "ruptura amb la resta d'Espanya". Villegas no creu que la "construcció nacional" siga un objectiu que "generi consens" entre la societat catalana, "ni molt menys". "Aquesta majoria" que el president pressuposa que defensa la independència "deu estar al seu cap i al d'Oriol Junqueras" perquè al Parlament només sumen "el 42% dels vots", ha recordat, una totalitat que "pot servir per fer més retallades però no per fer polítiques de segregació".

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta