18 d’octubre del 2006

Montilla va ser una víctima de la política hidràulica franquista dels grans embassaments

Avui, visitant el web Montillapresident.cat, he sabut que el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat va ser una de les víctimes de la vella política hidràulica dels embassaments, tant utilitzada pel franquisme. José Montilla explica que la seua família va haver de marxar del poblel d'El Remolino, al municipi cordovès d'Iznájar, per la construcció d'un embassament al riu Genil. Això va passar a molts altres llocs de l'Espanya rural: els pantans van inundar les millors terres de conreu dels pobles, i en moltes ocasions, els pobles sencers. A la Mequinensa de Jesús Moncada ho saben perfectament, però també conec el cas de Garrovillas (Càceres), on els seus habitants encara recorden amb nostàlgia i orgull com era la vida al poble i al riu abans que el pantà del Tajo inundés les millors terres... Montilla explica que, durant la construcció de l'embassament, el seu pare va treballar en les obres, però després la feina devia acabar-se i la seua família va decidir emigrar, primer a Puente Genil i més tard a Catalunya. El meu avi matern, andalús com la famíllia de Montilla, va venir a Catalunya a treballar a les obres d'un altre pantà, la presa de la hidroelèctrica de Flix. Però la família de la meua mare no va vindre fins als anys setanta, concretament a El Prat de Llobregat. D'alguna manera, Montilla representa la gent que durant dècades va venir de fora, a fer la feina bruta dels catalans. Montilla és com si fos el primer candidat negre o hispà als Estats Units.

27 comentaris:

  1. Pos que faço lo favor d'aprendre'n i no transvaso aigua a Castelló amb lo canal Xerta-Sènia.

    ResponElimina
  2. Un resentit és lo que és este Montilla.
    Si no li agrada Catalunya ni el català que s'en torne a Andalusia

    ResponElimina
  3. Montilla es un politic dels que pareixia que ja no en sortirien, no es un producte de laboratori , es una persona que es mostra tal com és y que no amaga els seus defectes. Penso que aixo el beneficia per que diu " sóc el que veus ".

    Fent public el seu passat s'exposa a que energumens com el de dalt ( que segur que tenen sang, arab, turca, fenicia etc...com tots els mediterranis ) facin comentaris com el que ha fet.

    Menos criticar a Montilla i més penitencia, traïdors !!

    ResponElimina
  4. Crec que fins ara he estat prou tolerant amb tots els comentaris. Però adverteixo, tenint en compte que la campanya electoral s'està escalfant per moment, que a partir d'ara no admetré cap tipus de comentari de caràcter racista o xenòfob, o que atempti contra la dignitat i l'honor de les persones.

    ResponElimina
  5. Estic totalment d'acord amb "opinador", Montilla es mostra tal com es, i per aixó cada dia esta guanyant adeptes. Es una persona que ha arribat on és treballant, i no com altres que semblen màquines.

    ResponElimina
  6. D'acord Montilla és català. Crec que ningú pot dubtar-ho. Ara un català sense estudis,que no parla cap idioma per anar pel mon, que per no tenir no té ni carnet de conduir. Un català per al que Catalunya finalitza com a molt a Sitges. Un català que porta els seus fills a estudiar al col.legi Alemà (privat al 100%)
    I respecte a "treballador", sols cal preguntar a Cornella, a la Diputació de Barcelona.

    ResponElimina
  7. El meu comentari respecte a fenicis, arabs etc, es en positiu, vull fer veure que nosaltres som com som per la mescla de races que sempre hi ha hagut al mediterrani. La mateixa a granada que a tortosa, que a alger, o tetuan.

    ResponElimina
  8. No patisques, Opinador, que la meua intervenció no anava per tu, sinó pel comentari de l'anònim que deia que Montilla és un ressentit que hauria de tornar-se'n a Andalusia.
    Sobre el comentari de l'altre anònim que diu que Montilla no sap un idioma per anar pel món, només recordar-li que l'espanyol (o el castellà) és una llengua molt parlada arreu del planeta. I si no té carnet de cotxe tampoc passa res (jo no fa ni un any, que sé conduir...) Per què necessita un president el carnet de conduir, si el primer que fan és posar-los un xòfer?

    ResponElimina
  9. Gustau, com a administrador és la teva prerrogativa el marcar les bandes de la tertulia. Si més no, crec que com a moderador tens l'opció "estàtua de la Rambla" i evitar entrar en les discussions (estil de moderador clàssic i més conegut) o la del moderador participant, amb la confusió que això pot arribar a presentar. Segurament hi ha més opcions, però ara, al tall del que vinc llegint a La Marfanta, són les dues que se m'acuden.

    Si puc aventurar un consell, jo em decantaria per la primera opció, ja que "et mulles" prou en el to editorial.

    ResponElimina
  10. Joan, estic bastant d'acord amb tu. Però crec que de vegades hauria d'intervindre més, ja que alguns usuaris aprofiten l'anonimat per fer acusacions gratuïtes, comentaris xenòfobs o directament per insultar la gent que sí que participeu com a usuaris registrats i identificables. L'equilibri sempre és difícil...

    ResponElimina
  11. És la màgia de l'anonimat: Un risc que prenem però que al mateix temps fa més intens el debat.

    Confeso que, segons de quin ordinador, jo també he usat l'anònim. Aleshores, prefereixo ser càustic, però intento no tan corrossiu com els àcids que de vegades cauen per aquí.

    L'ús de l'anònim precisament, ha de ser una bona escola de civisme i dialèctica.

    ResponElimina
  12. Gustau,
    penso que les dequalificacions, insults i difamacions anònimes tenen el mateix valor que la pluja fina quan cau a poquet a poquet. Al final ni la sents.

    ResponElimina
  13. jo també penso igual que el 1er anònim. ser català, o alemany, o francés o espanyol no és una cosa innata sinó que s'és per voluntat pròpia, es practica, es viu, i es defensa, implica uns deures inexcusables, i indiscutibles. Montilla no és català: parla català per obligació, es troba més comode a la feria d'abril que a l'11 de setembre, el seu referent és espanya i no catalunya, etc....

    ResponElimina
  14. ningú ha fet la feina bruta dels catalans, gustau. els catalans amb la seva cultura, llengua i dèries han donat de menjar a molta gent que es moria de gana a l'espanya dels señoritos i rentistas. o és que el major desenvolupament de catalunya va neixer del no res. en canvi jo penso que qui s'està quedant amb la feina bruta som els catalans i catalanes que estem farts d'una balança fiscal clarament extorquidora a favor d'espanya i dels amics de Montilla, Bono, etc...

    ResponElimina
  15. "(...)ser català, o alemany, o francés o espanyol no és una cosa innata sinó que s'és per voluntat pròpia(...)":

    La nacionalitat és administrativa.

    "(...)els catalans amb la seva cultura, llengua i dèries han donat de menjar a molta gent que es moria de gana a l'espanya dels señoritos i rentistas.(...)":

    Molts catalans han hagut d'emigrar al llarg de la Història perque aquí es fotien de gana. A quins senyoritus donarem la culpa?


    "(...)qui s'està quedant amb la feina bruta som els catalans(...)":

    Llàstima de tanta "cultura catalana" que al final no ens servirà ni per cobrar el que els empresaris (catalans? Són catalans, els empresaris a Catalunya?) paguen als paquistanesos, als africans, als americans...

    Sincerament, no me la crec tanta "pose".

    Jo tinc familia emigrada i familia inmigrada. Tret del cercle, a molts d'ells ni els conec ni sé si existeixen. Què sóc, "un marcianu?".

    Alerta amb les pureses de sang.

    ResponElimina
  16. (...La nacionalitat és administrativa...)
    Per a les nacions amb estat. Catalunya???

    (...Molts catalans han hagut d'emigrar al llarg de la Història perque aquí es fotien de gana. A quins senyoritus donarem la culpa?...)
    Si revises les sèries històriques veuras que no són tants. Si que, però van haver d'emigrar per raons polítiques. A qui donem la culpa?

    (...Llàstima de tanta "cultura catalana" que al final no ens servirà ni per cobrar el que els empresaris (catalans? Són catalans, els empresaris a Catalunya?) paguen als paquistanesos, als africans, als americans...)
    jo no he parlat d'empresaris amb cultura sinó d'una estrucutra productiva que va permetre quer mols espanyols vinguèssin a treballar aqui. Els empresaris no tenen nacionalitat!!!
    (....Jo tinc familia emigrada i familia inmigrada. Tret del cercle, a molts d'ells ni els conec ni sé si existeixen. Què sóc, "un marcianu?".

    Alerta amb les pureses de sang.)

    jo no he parlat de sang, ho fas tú. I ets macianu si així ho desitges i ho practiques, Ja sap allò de la llengua?, costums? tradicions? i sobretot a estar disposat a acceptar que allò de ciutadans del món és un collonada que no se la creu ningú. Esports, diades, llengua, ONU, etc..

    ResponElimina
  17. D'acord, ser ciutadà del món és una collonada. llavors, els empresaris bé tindran una nacionalitat. Nacionalitat administrativa, que és la que canta.

    Catalans emigrats per motius econòmics en pots trobar tants com en vulgis a Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrenées (als cementiris), sobretot de la segona meitat del segle XIX.

    I sí, sé allò de la llengua, costums i tradicions: Arrels. Un privilegi.

    També sé que les nacions són un invent sobreposat al mapa geogràfic i que llurs inventors han fet mans i mànigues per a convèncer al poble per a que es mati en guerres que fixin l'invent al terra, al gust dels inventors. Almenys, d'antic en concedien el dret al botí; els moderns solament et prometen "glòria".

    I no t'alerto en especial a tu del reduccionisme a que porta una idea de puresa de sang; ho afegeixo a la controvèrsia perque les converses de carrer en van plenes d'idees filo-xenòfobes, fins i tot sense voler. Què vls, tots tenim manies...

    Ei, i sobretot, cap mal rotllo: Parlem, discutim, ens acalorem i si cal, fem unes cerveses. Que encara cabem tots.

    ResponElimina
  18. Fent us (que no abús) de la magia del anonimat; puc quasi afirmar sense massa marge d'error que la candidatura a la Presidència de la Generalitat de Catalunya pel PSC es un veritable TROYANO..
    Perdó si he ferit cap sensibilitat..

    ResponElimina
  19. Vaig veure ne part el debat dels candidats amb el Cuní. No em va agradar el discurs del sr. Mas, però val a dir que ja ha après oratòria.

    D'altra banda, l'altre presidenciable, el sr. Montilla, em va semblar fluix, gens eloqüent, no gaire convincent i amb una estructura argumental robada del "1.984" d'Orwell.

    En canvi, el trio impossible, juguen millor la bola.

    Així que he de donar raó a les paraules del sr. Duran que dóna per feta la reedició del tripartit:

    Un tripartit on ERC tindria molt més pes que en l'anterior i molt més pes igualment que amb un pacte amb CiU. Un tripartit on Iniciativa i Esquerra Unida seguiríren ben posicionats a la banda esquerra. Un tripartit amb un PSC més receptiu donada la seva baixada.

    És una impressió que m'agradaria plantejar i discutir amablement (que és dissabte).

    ResponElimina
  20. Joan,
    jo també el vaig vore el debat.
    i saps què, en quasi tot penso igual que tú.
    Però Mas al final va perdre els papers, pareixia un xiquet menut a punt de plorar per què li habien dit que potser no li donarien lo "caramelo" de la presidència que ell tan enveja. No veeu que ha traïn fins i tot a la seua Pàtria per aconseguir-ho?
    Carod va estar fins i tot massa tranquil. Però correcte i buscant lo concens en tot moment.
    Los dos que van dixar més clar lo tema de salvar lo riu del transvassament van ser ERC i ICV
    Tú com ho veus?
    Cordialment

    ResponElimina
  21. Com dic, solament vaig veure un tros del debat: A partir del tema de l'impost de successions.

    El tema del riu no el vaig sentir. De tota manera, la postura anti-PHN ha de formar part de la manera de ser de la gent del riu; no per orgull ni avarícia; no per dir que no a tot; senzillament, perque el riu és part del nostre paisatge i és la senya d'identitat de tots els pobles i ciutats de la seva vora. És obligacó nostra mimar-lo: Que no el disminueixin o estrangulin plans faraònics, ni tampoc que quasevol hi faci anar un tub de residus agrícoles.

    D'altra banda, sempre necessitarem els partits, el PSOE a Madrid, per a canviar la manera de pensar dels projectistes. Això i el desenvolupament d'alternatives.

    Però, vejam els candidats. Crec que haguéssim habut de fer l'exercici de veure'ls sense veu; perque a can Cuní, del que es tractava era d'oferir la millor imatge: El posat en escena del candidat i la manera com oferta el programa del seu partit. En definitiva, els candidats quin grau de credibilitat, de carisma trametien?

    ResponElimina
  22. "Comediantaaaaaaaaaaaa" vigila el plumeret carinyoooooooooo!!

    ResponElimina
  23. comedianta lianta, claaaarooo qui va parar el transvasament a Madrid va ser la ministra narbona de.... ERC no et fot???????? fas riure xiqueta, fas riure, qui va parar el transvassament aqui va ser la GENT del TERRITORI+PSC+ERC+ICV i a Madrid el PSOE , t'ha quedat clar¿?

    ResponElimina
  24. No cal que vos rasgesseu tan les vestidures los socialistes.
    Tranquils homens! No vos posesseu tan nerviosos que no passa res!
    Total, si baixeu, com està previst, sempre podreu anar a plorar-li al Zapatero i a demanar-li explicacions.

    ResponElimina
  25. Hostia al enquesta del MUNDO surt que esquera treura 35 diputats , comedianta veus com tenies que dedicarte al tarot .
    A mes sols tinc ganes de vore en qui pacta cada un, i vore despres el que ens contes o com treus pit .

    ResponElimina
  26. Ah ! pero que té pit..???

    ResponElimina
  27. Al opinador de 4:54 pm, estigues tranquil, que com dieu vosaltres "a cada cerdo le llega su san martín" i com nosaltres, "ustedes" també sou de carn i ossos.

    Pel tema general: Jo com a català no he d'estar agraït a cap immigrant. Es aquest que ve per que vol, si ve a fer feina d'operari o qualsevol altra doncs molt bé per ell. I malament pel romanent al territori, que busqui feina, donat tindrà més competència.
    Aquests immigrants siguin d'on siguin, no venen a vetllar pel benefici de Catalunya, sino pel seu propi benefici. O sigui que deixeu de penjar-vos medalles, la gran majoria de gent que com jo, som descendents de gent originària d'altres llocs del món, que sembleu criatures que no tenen àvia, i ells mateixos s'han d'alavar per subsanar les seves frustracions.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta