27 de desembre del 2012

Un celler de Vinebre recupera el tradicional 'Vimblanc', un vi dolç per a grans ocasions


VINEBRE (Ribera d'Ebre).- El celler Molí de Rué de Vinebre ha recuperat un tradicional vi dolç del municipi, conegut popularment com a 'Vimblanc'. Es tracta d'un vi dolç, que es produeix a partir del raïm en pansa, i que es servia amb les postres en les grans celebracions. La producció de 'Vimblanc' s'havia anat perdent al municipi i també a la zona. Després de cinc anys de proves i cupatges, el vi està llest per ser comercialitzat i es vendrà sota la marca 'Sol i Serena' -en homenatge al seu procés d'elaboració-. Es podrà trobar a l'agrobotiga del celler Molí de Rué. Més endavant, s'iniciarà un procés de distribució per donar-lo a conèixer més enllà de Vinebre i la comarca.

Noemí Poquet és l'enòloga del celler Molí de Rué i la impulsora de la recuperació del 'Vimblanc' de Vinebre. Poquet havia après a elaborar aquest tradicional vi amb el seu avi i, davant del fet que pocs veïns el seguien produint i que la cooperativa del poble ja no el comercialitzava, va decidir, ja fa cinc anys, intentar recuperar la seva producció i comercialització. "No podíem deixar perdre aquesta tradició", ha explicat.

El primer 'Vimblanc' es va provar al celler Molí de Rué a l'any 2008. Des de llavors cada campanya de verema n'ha anat elaborant a mode de prova, fins que s'ha aconseguit un cupatge òptim per a la seua comercialització. "És un vi fet amb raïm estès al sol un cop veremat, que s'ha d'anar pansint", ha explicat l'enòloga. El vi es fa amb panses de la varietat macabeu curosament seleccionades, es premsa a molta pressió, i s'acaba envellint en barriques de roure francès.

"És un vi molt dolç de panses, té records de fruits caramel·litzats, és molt espès i dens, és un vi de postres amb què s'acompanyaven amb les pastes típiques de zona", ha afegit Poquet. El vi té una extrema dolçor pel que l'enòloga també recomana que es prengui amb xocolata negra o alguna mousse de fruites cítriques. La tradició al municipi mana acompanyar les postres de les grans ocasions amb aquest licor, una proposta especial per als àpats de les festes nadalenques.

El vi es comercialitzarà sota la marca 'Sol i Serena', un nom escollit pel seu procés d'elaboració. Es podrà comprar, de moment, a l'agrobotiga de la bodega i se n'han elaborat un total de 630 ampolles. Més endavant s'iniciarà la seua distribució. Aquest cap de setmana passat, però, s'ha fet la presentació del nou 'Vimblanc' en el marc de la Fira de Nadal de Vinebre.

Malgrat que el més conegut és el 'Vimblanc' de Vinebre, Poquet explica que no es descarta que al tradició s'estengués per la comarca i voltants tenint en compte que, tant la DO Tarragona com la DO Montsant, incorporen el terme en els seus reglaments. "Potser la tradició s'havia anat perdent i el més conegut va acabar sent el de Vinebre", ha apuntat Poquet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta