27 de desembre del 2012
La menor demanda frena la pujada de preus d'angules i llagostins del Delta
DELTEBRE (Baix Ebre).- Els pescadors d'angules i llagostins del delta de l'Ebre han vist com la crisi ha acabat deixant curtes les habituals pujades de preu que experimentaven les seues captures durant les dates nadalenques. La caiguda de la demanda ha deixat els preus en nivells força més baixos als habituals: entre 270 i 290 euros les angules a la llotja de Deltebre -pels prop de 400 de fa un any- mentre que els llagostins, després d'unes setmanes de molta pesca, han arribat només als 25 euros a la subhasta de Sant Carles de la Ràpita, pels 40 de l'any passat. Únicament els caragols de mar, a 15 euros el quilo, han registrat pujades remarcables d'entre la resta d'espècies amb més demanda nadalenca.
Entre els 270 i els 290 euros el quilo han arribat les angules del Delta a la llotja de pescadors de Deltebre. Una xifra sensiblement més baixa respecte la de l'any passat -entre 350 i 400 euros-, segons ha reconegut el secretari de la Confraria de Pescadors, Pasqual Chacón, malgrat que les captures des que va començar la campanya a principis del mes de novembre han estat un pèl millors que l'any passat però encara escasses: entre 30 i 40 quilos en total. Les captures efectuades fins aquests moments tenen com a destí principal els mercats català i estatal.
Els pescadors d'angula han vist com la decisió enguany de no avançar l'assecament dels arrossars per lluitar contra el caragol maçana ha deixat en unes millors condicions a la badia del Fangar. Amb tot, Chacón recorda que els principals punts de pesca es troben ubicats al tram final del riu, on el temps càlid, la manca de temporals de llevant i l'escàs cabal del riu no han afavorit en excés la presència d'angula al riu. Serà, però, amb posterioritat a les festes quan comenci el gruix de la campanya en aquest sector, si el temps acompanya. "Tenim temor que puguin baixar els preus a partir de gener", confessa.
Abundància de llagostins
La llotja de Sant Carles de la Ràpita ha viscut aquesta tardor una sobreabundància de captures de llagostí. Se n'han arribat a pescar uns 12.000 quilos durant els últims dos mesos -especialment al novembre-, per uns 17.000 durant la resta de l'any, segons apunta el president de la Confraria de Pescadors, Eusebi Rosales. Aquesta quantitat excepcional de captures, unida a la caiguda de la demanda per la crisi ha provocat que durant la setmana passada es registressin preus a la subhasta entre els 15,70 euros els quilo fins poc més de 25. Molt lluny dels 40 euros del passat Nadal.
"No han anat tan cars com altres anys", ha certificat Rosales. "Molts restaurants tanquen i hi ha menys demanda. A més, com més escassos siguin, més pugen", afegeix. I és que les condicions de pesca durant aquesta tardor han estat especialment favorables, després d'un episodi de llevant al novembre i la calma posterior que va afavorir la proliferació de llagostins a la costa de l'Ebre. Moltes embarcacions han tornat a port amb entre 20 i 30 quilos diaris.
La tendència a la baixa del preu s'ha notat també en el cas d'altres espècies habitualment força revaloritzades durant aquestes dates. Llenguado a 20 euros el quilo, el mateix preu que el llobarro o rap a nou euros el quilo. Únicament els caragols de mar han experimentat un sensible increment de preus, duplicant pràcticament el seu preu al llarg de l'any -entre 5 i 8 euros el quilo- i assolint els 15 euros.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.