21 de gener del 2013

La PDE reclama auditories del canal Xerta-Sénia i del regadiu Segarra-Garrigues



TERRES DE L'EBRE.- El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, ha valorat molt positivament que el nou conseller de Territori i Sostenibilitat reiterés divendres a Tortosa el compromís de la Generalitat en defensa de l’Ebre i del cabal ecològic. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Tomàs ha celebrat que la reivindicació del cabal mediambiental haja estat assumida també pel nou govern de Catalunya, per garantir el futur de les Terres de l’Ebre. Així, ha assenyalat que, en aquesta qüestió, la col·laboració de la plataforma és total amb la Generalitat, i ha avançat que el govern de CiU té previst impugnar el pla hidrològic i després recórrer també a Brussel·les per invalidar-lo. Amb tot, el portaveu de la PDE ha reclamat al govern una auditoria sobre la necessitat real dels canals de regadiu Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia, ja que són les dues infraestructures que el govern del Partit Popular voldria aprofitar per enviar l’aigua de la conca de l’Ebre cap a l’àrea metropolitana de Barcelona i al nord del País Valencià.

D’altra banda, Tomàs ha avançat que aquesta mateixa setmana la plataforma presentarà un escrit a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, avalat per les diverses entitats de Cuenca Azul, per preguntar quin és el calendari previst per aprovar el pla hidrològic de la conca. I és que el nou planejament ja porta molts mesos de retard acumulat, i el temor dels moviments socials i ecologistes és que s’estiga pactant una solució política per repartir l’aigua de l’Ebre entre els diferents territoris, al marge de les argumentacions tècniques i científiques. Uns acords polítics que també han fet que la comissió de peticions del Parlament Europeu haja acceptat a tràmit una queixa de la PDE, per investigar l’actitud del govern de l’Estat espanyol. Segons la plataforma, Espanya està redactant el pla de conca de l’Ebre incomplint les normatives europees.

De fet, l’acceptació a tràmit de la queixa de la plataforma per part del Parlament Europeu podria estar retardant l’aprovació del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. En qualsevol cas, la previsió és que el Consejo Nacional del Agua el puga aprovar abans de Setmana Santa, i que el ministre Miguel Arias Cañete presente un pacte estatal per l’aigua aquest 2013, amb la redistribució dels suposats excedents, i després el nou Plan Hidrológico Nacional (PHN). Un nou pla hidrològic que, segons el portaveu de la PDE, no inclourà la paraula ‘transvasament’, sinó “transferències de recursos” que haurien de sortir dels excedents dels canals.

Tomàs ha confirmat que la PDE denunciarà la política de fets consumats per part del govern de l’Estat. Per tant, haurà de convocar la dotzena assemblea i plantejar noves mobilitzacions. D’altra banda, el portaveu de la plataforma ha qüestionat la privatització del projecte del canal Xerta-Sénia, així com l’externalització de la gestió d’Aigües Ter-Llobregat. Segons Tomàs, s’està posant el negoci de l’aigua en mans de les constructores més importants del país, amb el suport financer de bans i caixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta