21 de gener del 2013

Tortosa aprova l'adquisició de la clínica Terres de l'Ebre 'sense cap vot en contra'

TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa i president de Tortosa Salut SL, Ferran Bel, i el director general i administrador únic de L'Aliança, Roger Guash, han signat aquest dilluns a la tarda l'operació d'adquisició de la Clínica Terres de l'Ebre. Una operació que ha tingut també l'aval del ple de l'Ajuntament, tot i que els tres principals grups de l'oposició -PSC, ERC i ICV-Entesa per Tortosa- han optat per abstenir-se a l'hora de posicionar-se sobre l'adquisició de l'antiga clínica de L'Aliança. En aquest sentit, Bel ha criticat l'actitud dels tres grups municipals, tot acusant-los de no haver plantejat alternatives creïbles per garantir la supervivència del centre hospitalari, i remarcant que l'operació de compra de la Clínica Terres de l'Ebre ha estat aprovada "sense cap vot en contra".

Durant el ple, com ja havien fet durant les setmanes anteriors, el PSC, ERC i Iniciativa-Entesa per Tortosa han manifestat els seus dubtes seriosos sobre la viabilitat econòmica de l'operació, que han qualificat "d'alt risc financer". Segons han argumentat, l'operació no garanteix el manteniment de les aportacions ni de la Generalitat ni de les mútues, necessàries per garantir l'autofinançament de la compra que argumenta l'alcalde de Tortosa.

L'adquisició de la Clínica Terres de l'Ebre, per tant, a més de la majoria absoluta de CiU, ha comptat amb el suport del PP i de PxC, que han avalat la decisió del govern municipal de comprar l'equipament sanitari a través de la nova societat municipal Tortosa Salut. Així, amb motiu d'un un ple extraordinari de gairebé tres hores, convocat per l'alcalde per debatre públicament sobre aquesta compra, el portaveu d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha qualificat l'operació "d'alt risc per a les finances municipals". Segons Jordan, és "perillós" no tenir garantides les aportacions de la Generalitat, a través del Servei Català de la Salut (SCS) pels pròxims deu anys, així com la incertesa que es mantinguin els ingressos derivats dels mutualistes tant del grup l'Aliança com de la resta de mútues. "L'operació basa el seu èxit en una previsió d'ingressos que no estan garantits, i la tresoreria municipal ja té una motxilla amb prou pedres com per arriscar-nos", ha afegit el portaveu ecosocialista.

Per la seua banda, el portaveu d'ERC, Josep Felip Monclús, també ha optat per l'abstenció pels dubtes financers de l'operació. "Sobre el paper sembla que l'operació s'autofinançarà, i vist així això és bo per a Tortosa, però es donen per fet que els ingressos no variaran, i això no ho sabem", ha expressat. Monclús també ha assegurat que l'Ajuntament ja està prou endeutat -55 milions d'euros, ha recordat- com per "embarcar-nos" en una operació sense més garanties.

L'altre grup que ha optat per l'abstenció ha estat el PSC. Així, el seu portaveu, Antoni Sabaté, ha deixat clar que, des del punt de vista social, de capitalitat, i de manteniment dels llocs de treball, l'operació és bona. Però, en canvi, ha rebutjat que haja de ser l'Ajuntament qui la lidere. "És una operació econòmica arriscada, i ara no és el moment, hauríem d'optar per la prudència davant la incertesa", ha afegit Sabaté. A més, ha anat més enllà i ha explicat que la necessitat que la Generalitat haja de continuar mantenint el concert amb la Clínica Terres de l'Ebre per garantir-ne la seua viabilitat, pot perjudicar el centre públic de referència de l'ICS al territori, com és l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. "És una contradicció evident que si per millorar el compte de resultats de la Clínica Terres de l'Ebre hem d'incrementar els serveis derivats de la Generalitat, anirà en detriment de l'Hospital Verge de la Cinta, ja que perdrem activitat en aquest centre", ha manifestat. En aquest sentit, el portaveu socialista, que ha expressat també el seu neguit sobre el futur del model Sagessa, ha assegurat que no està justificat que l'Ajuntament "faci una gestió en l'àmbit privat", i s'ha mostrat preocupat perquè aquesta operació no acabi suposant "un desmantellament" de l'Hospital Verge de la Cinta. 

Però l'alcalde, Ferran Bel, ha anat rebatent un a un els arguments de l'oposició sobre els dubtes de l'operació de compra i els ha retret que no presenten una alternativa a la salvació de la Clínica Terres de l'Ebre per debatre-la. "Si tan perversa és l'operació perquè no són valents i ho voten en contra?", ha etzibat. Bel, que també ha qualificat d'hipocresia i cinisme polític la posició del PSC, ha deixat clar que l'operació no es basa "en supòsits", sinó en comptes d'explotació reals dels últims exercicis, amb beneficis per a la clínica tortosina. 

El dirigent de CiU també ha recordat que el concert de serveis de la Generalitat amb la Clínica Terres de l'Ebre va començar el 2006, durant el govern tripartit. Bel ha reiterat que la compra de l'antiga Aliança no afecta "les finances" de l'Ajuntament, que s'autofinança, i que garanteix la prestació de serveis públics i privats al territori. 

D'altra banda, sobre l'alternativa que l'antiga Aliança es quedés en mans del grup Sagessa, l'alcalde ha tornat a defensar la necessitat que les decisions de futur de la Clínica "depenguin exclusivament de l'Ajuntament de Tortosa i no de cap altre ple", en referència implícita a l'Ajuntament de Reus. 

L'operació de compra es fa per 7,5 milions d'euros: 6,5 milions per la compra de l'immoble i 1 milió per l'activitat assistencial. La Clínica Terres de l'Ebre té un pressupost d'ingressos d'uns 10'8 milions d'euros, dels quals 3,8 milions (35%) provenen de CatSalut i els restants 7 milions (65%) del conjunt de mútues i particulars. Actualment, el 37,5% dels usuaris són de mútues, el 34% del CatSalut, el 24% de l'Aliança i el 4,3% són privats.

Via ACN
Imatge Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta