20 de gener del 2013

Tortosa cobrarà part del deute de Salut amb l'hospital de Jesús gràcies a la compra de la clínica Terres de l'Ebre

TORTOSA (Baix Ebre).- El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha de formalitzar aquest dilluns la compra de l'antiga clínica de L'Aliança, l'actual Clínica Terres de l'Ebre, a través de la nova societat Tortosa Salut SL. Com a conseqüència, la clínica passarà a ser gestionada per Sagessa, i l'històric centre hospitalari, situat al barri de Ferreries, passarà a ser un equipament públic 100%, tot entrant a formar part de la xarxa de salut pública de Tortosa i de les Terres de l'Ebre. La signatura de l'acord definitiu anirà a càrrec de l'alcalde i president de Tortosa Salut SL, Ferran Bel, i el director general i administrador únic de L'Aliança, Roger Guasch. Divendres passat, Bel va donar a conèixer els detalls finals de l'operació, que serà d'un milió d'euros en l'àmbit de l'activitat assistencial, i de 6,5 milions d'euros per l'adquisició de l'edifici de la plaça Joaquín Bau. A més, més enllà que la compra de la clínica hauria d'autofinançar-se a través dels beneficis, que serien d'uns 500.000 euros anuals, l'Ajuntament no haurà d'abonar ni un euro fins l'any 2016, sempre que el govern de Catalunya acabe beneint l'operació. I és que, d'aquesta manera, l'Ajuntament es queda amb el deute que L'Aliança té amb el Servei Català de la Salut (SCS), d'1,7 milions d'euros, una quantitat que alhora permet eixugar part del deute que l'SCS té amb la societat municipal Gesat, que gestiona l'hospital de la Santa Creu de Jesús.

En línies generals, l'acord de l'operació inclou la compra de l'activitat que té L'Aliança i la subrogació del personal del centre amb data 1 de gener del 2013. Amb el mateix acord, L'Aliança es compromet a contractar els serveis de la clínica tortosina per deu anys, tot portant-hi els seus mutualistes, a més d'un compromís de compra-venda de l'immoble, l'edifici de la plaça Joaquín Bau. En canvi, l'únic que quedarà pendent de formalitzar serà l'escriptura pública de l'adquisició de l'edifici, que no se signarà fins que aquest quede completament lliure de càrregues, i que es farà en quatre o cinc mesos.

Bel ha afirmat que l'operació és "complexa", però "bona" per a Tortosa i per als interessos del municipi i de l'Ajuntament. Així, si el govern català dóna llum verd a la fórmula financera, l'Ajuntament es quedarà amb el deute d'1,7 milions d'euros que L'Aliança té amb l'SCS. Amb aquests diners, es cobrirà el milió d'euros de l'adquisició de l'activitat, i els 750.000 euros restants cobriran les tres primeres anualitats que l'Ajuntament havia d'abonar per la compra de l'immoble (250.000 euros anuals en deu anys, i 4 milions d'euros als deu anys). De fet, l'assumpció d'aquest deute de L'Aliança amb l'SCS permet alhora que l'Ajuntament cobre bona part del deute que l'SCS té amb la societat municipal Gesat per l'hospital de Jesús, i que ara és aproxidament de 2 milions d'euros. "La possibilitat de fer aquesta operació ens ha retardat una mica la signatura de l'acord, però financerament ens beneficia", ha assegurat Bel.

De fet, l'alcalde ha volgut insistir que l'adquisició de l'antiga clínica de L'Aliança és una operació que s'autofinançarà, i que permet garantir la continuïtat d'una clínica que presta uns serveis sanitaris a usuaris públics, però sobretot privats. "A més de garantir els 129 llocs de treball directes, hem aconseguit mantenir un servei essencial i bàsic per a la ciutat i el territori", ha afetit Bel. Així, ha assegurat que l'Ajuntament podia haver pres la decisió de "no fer res", i que les alternatives eren que s'ho quedés un "privat" i que la clínica hagués perdut el contracte de serveis amb el Servei Català de la Salut -que suposa un 30% dels ingressos, i no es garantien els llocs de treball. "Des d'una visió territorial no es poden defensar només la prestació de serveis sanitaris públics, sinó que també s'han de poder garantir un servei privat pels mutualistes que s'haurien de desplaçar a Tarragona, Reus o Castelló", ha remarcat.

L'altra alternativa era que L'Aliança se la quedés la Generalitat, però a la llarga hagués quedat absorbida per l'SCS i no es podrien prestar serveis a mutualistes. I la única solució possible era que la propietat se la quedés el grup Sagessa, que estava disposat a fer-ho. "Vam creure que era millor que depengués exclusivament de l'Ajuntament, com passa amb l'hospital sociosanitari de la Santa Creu de Jesús", ha detallat l'alcalde de Tortosa. Tot i que no era necessari, Bel ha convocat un ple extraordinari per aquest dilluns amb l'objectiu d'afavorir el debat polític públic a l'entorn d'aquesta operació. "Cal la màxima transparència", ha manifestat.

A la clínica Terres de l'Ebre hi presten servei més de 200 professionals (129 de plantilla i la resta consultors). Disposa de 40 llits, 3 quiròfans, 2 sales de parts, 7 boxs d'urgències, servei de diagnòstic per la imatge, laboratori d'anàlisis clíniques i rehabilitació; i una vintena d'espais per al conjunt de consultes externes i proves de gabinets de la majoria d'especialitats d'un hospital de referència bàsic. Anualment fa unes 2.450 altes d'hospitalització i de cirurgia major ambulatòria, 165 parts, 52.500 consultes externes, 18.250 urgències i 3.050 intervencions als quiròfans. Té un pressupost d'ingressos d'uns 10'8 milions d'euros, dels quals 3,8 MEUR (35%) provenen de CatSalut i els restants 7 milions d'euros (65%) del conjunt de mútues i particulars. Actualment, el 37,5% dels usuaris són de mútues, el 34% del CatSalut, el 24% de l'Aliança i el 4,3% són privats.

Amb el nou acord, el Grup Sagessa, mitjançant Tortosa Salut SL, assumirà la gestió de la clínica i la prestació dels serveis assistencials. Aquesta operació comportarà la transmissió de la propietat i la possessió de tots els actius de la Clínica Terres de l'Ebre. La contraprestació en concepte d'activitat s'ha fixat en 1 milió d'euros. El pagament estableix dues opcions: subrogació del deute que té L'Aliança amb el CatSalut per 1,7 milions d'euros, dels quals 1 milió seria per la compra del negoci i els 700.000 euros restants a compte de la compra de l'immoble. Si no s'arriba a l'acord de subrogació del deute, es faran pagarés de 533.338 euros al mes de maig i 14 pagarés mensuals successius per un import de 33.333 euros cadascun.

L'import d'adquisició de l'immoble és de 6,5 milions d'euros que també es farà en pagament ajornat: 250.000 euros durant 10 anys i un pagament final de 4 milions d'euros. Si hi ha acord de subrogació del deute, es compensen 750.000 euros i es comença a pagar a partir del quart any. El pagament començarà en el moment de l'alliberament de càrregues de l'edifici.

Imatge Ajuntament de Tortosa
Via ACN

1 comentari:

  1. " les alternatives eren que s'ho quedés un "privat" i que la clínica hagués perdut el contracte de serveis amb el Servei Català de la Salut -que suposa un 30% dels ingressos " O sigui, fins ara, la clínica tenia un contracte que feia que més del 30 % dels seus "clients" provinguessin de l'ICS, i l'empresa era privada, i a partir d'ara no hauria segut així ? Havia de ser pública per mantenir els nivell d'assistència a pacients externs ? No s'entén. Tampoc entenc que l'Aliança ( de Tortosa, se suposa ) tingués un deute de 1,7 milions d'euros amb l'ICS; en concepte de què ? Què no era la clínica qui prestava uns serveis a l'ICS ? O és per deutes pendents per crèdits ? Perquè clar si l'activitat de la Clínica Terres de l'Ebre no generava gran beneficis, ara sí ? I si és així, a canvi de què, de augmentar del 30 al 50/60 les atencions a pacients derivats de l'ICS ? I a canvi de què, de treure feina ( llocs de treball ? ) a l'hospital Verge de la Cinta ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta