27 de febrer del 2013

CCOO proposa endurir les condicions a Ercros per ajornar el tancament a Flix



FLIX (Ribera d'Ebre).- El secretari general de Comissions Obreres a les Terres de l’Ebre, Josep Casadó, ha volgut recordar aquest dimecres que, des de la reforma laboral que fa un any va aprovar el govern de l’Estat, la Generalitat no té res a dir en la negociació per l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que el grup Ercros va presentar la setmana passada, i que afecta 156 treballadors de la planta de Flix. A més, l’ERO té abast estatal, i això fa que el registre de l’expedient s’haja fet a Madrid. Per tant, segons Casadó, no és d’estranyar que cap membres de la direcció de l’empresa volgués reunir-se amb l’alcalde de Flix i amb el secretari general d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat.

El dirigent sindical ha afirmat, per tant, que la única alternativa possible són les mobilitzacions i que les administracions recorden a Ercros amb quines condicions ha estat funcionant a Flix, unes condicions que podrien variar demà. Segons Casadó, haurien d’obligar Ercros a fer un procés no tan traumàtic fins al 2018 i la realització d’inversions alternatives al polígon electroquímic de Flix. De fet, si Ercros desmantella la seua fàbrica de Flix, se li podria reclamar la restitució ambiental de les 30 hectàrees que ocupa el seu complex.

Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Casadó ha assenyalat que la previsió era que el grup Ercros tanqués la producció de la línia de clor de la planta de Flix al 2018, a causa d’una normativa mediambiental de la Unió Europea. Per tant, no era previsible que l’empresa avancés aquesta decisió al 2013. De fet, fins fa poques setmanes els responsables d’Ercros deien a l’Ajuntament que no hi havia cap expedient de regulació d’ocupació (ERO) en l’horitzó més immediat, tot i que a Flix tenien assumit que en cinc anys la planta de clor havia de tancar. Sobretot, tenint en compte que l’empresa no pensava fer cap inversió per substituir la producció de clor per electròlisi –el procés que utilitza el mercuri i que ha generat bona part de la contaminació del pantà de Flix- per un sistema més modern de membranes. De fet, segons Casadó, es volia aprofitar aquest temps per anar fent prejubilacions o bé recol·locant els treballadors en altres processos productius dins de la mateixa fàbrica de Flix. Segons el dirigent sindical, les pèrdues econòmiques que ha adduït el grup Ercros per justificar l’ERO no són suficients per justificar els 156 acomiadaments a la planta riberenca.

En la mateixa entrevista, Casadó ha remarcat que els sindicats no van conèixer la presentació de l’ERO fins que el grup Ercros va informar, de sorpresa, els representants sindicals en la reunió del passat 19 de febrer. Segons el dirigent de Comissions Obreres, Flix es quedarà sense el moll de l’ós de La Fàbrica, després d’una relació més que centenària entre la població i el complex electroquímic. Per tant, segons Casadó, el que ha fet més mal a Flix és el menyspreu que el grup Ercros cap a una població que ha lluitat molt per defensar la continuïtat d’una fàbrica que estava contaminant el riu i l’entorn. Una empresa que ara està abandonat el poble “de mala manera” i que, segons Comissions Obreres, ha bloquejat la instal·lació d’altres empreses al polígon electroquímic de Flix. A més, Ercros s’ha estalviat uns quatre milions per la rebaixa dels impostos que havia de pagar al municipi.

D’altra banda, Casadó ha recordat que durant els darrers anys Ercros ha abocat els seus residus al dipòsit especial del Racó de la Pubilla, que és de propietat municipal, a uns preus molt inferiors que en altres llocs. De fet, aquest és l’abocador que ara s’ha ampliat, i que serà el destí final dels fangs tòxics que es troben acumulats en el fons del pantà de Flix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta