24 d’abril del 2013

El CAT realitza el primer simulacre de contaminació per mercuri durant la neteja del pantà de Flix

L'AMPOLLA / FLIX .- Un eventual accident en les obres de descontaminació de l'embassament a Flix, que s'allargués durant més de dues setmanes, deixaria el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) sense la meitat de la seua capacitat d'abastament a la població, que és de prop de 4 metres cúbics per segon. Tot i que l'ens gestor del minitransvasament podria trampejar la situació durant l'hivern, aquest escenari -que els tècnics consideren, a priori, improbable- suposaria importants dificultats per garantir l'aigua des dels mesos de maig a setembre, atès el gran creixement de la demanda d'aigua durant l'estiu. En aquest sentit, el CAT ha efectuat aquest dimecres al matí un simulacre d'emergència per contaminació de mercuri a la planta potabilitzadora de l'Ampolla.

Segons els càlculs dels tècnics de Protecció Civil, un accident amb contaminació al riu no s'allargaria més enllà de 39 hores. Un marge que, segons els responsables del CAT, permetria garantir l'abastament al milió de persones que habiten als municipis abonats, ja que només es començarien a notar restriccions d'un 8% a partir del quart dia i, únicament, si l'emergència es produís en un mes d'agost. En el cas que fossin cinc dies, les restriccions s'incrementarien a l'agost fins un 15%, un 7% al juliol i un 5% al setembre.

En el supòsit d'aquesta prolongació més enllà de tres dies, a partir dels quals s'assegura només el 90% del consum dels abonats, està previst que es puguin aplicar restriccions en el consum per al 10% restant. Un pla de mesures que el CAT treballaria conjuntament amb Protecció Civil, com a responsable del pla d'emergències dels treballs de descontaminació a l'embassament, i afectaria als abonats, tant ajuntaments com empreses.

"Traient els mesos d'estiu, si es produeix durant la resta de mesos de l'any, no tindríem problemes per garantir el 100% del consum", sosté Salvador Plana, director gerent de l'ens. De moment, doncs, els escenaris més pessimistes, tot i que s'han calculat, es deixen pràcticament de banda com a "molt improbables". Si el tancament de la captació de l'Ebre per contaminació, per exemple, se n'anessin més enllà de dues setmanes, el minitransvasament només podria disposar de 2 metres cúbics per segon dels 4 que pot gestionar. Una situació que podria resultar especialment problemàtica entre els mesos de maig a setembre, quan la demanda es dispara.

Addicionalment, el CAT calcula que, al marge dels 1,2 metres cúbics per segon que proporcionarien els sis pous de Vinallop, que només es poden activar fins que es declari formalment la situació d'emergència, podrien ser complementats amb 580.000 metres cúbics d'aigua en dipòsits de reserva -l'ens calcula una disponibilitat del 60% com a escenari "conservador", així com 0,2 metres cúbics per segon d'Aigües de Reus, provinents del pantà de Riudecanyes; l'ús de 20.000 metres cúbics diaris d'aigua depurada per part de la indústria; i 30.000 diaris per part d'ajuntaments. Uns 165.000 metres cúbics addicionals en total.

Simulacre de contaminació per mercuri

Per mostrar i comprovar el funcionament del pla d'emergència per contaminació de mercuri a les seues instal·lacions, el CAT ha efectuat aquest dimecres un simulacre a la planta potabilitzadora de l'Ampolla. L'alarma ha saltat als sensors de laboratori quan la mostra ha registrat 0,32 micrograms de mercuri per litre d'aigua. D'acord amb el propi pla d'emergències, l'ens tancaria la captació d'aigua del riu a través dels canals un cop s'activés la situació d'alerta, havent detectat nivells superiors als 0,5 micrograms de mercuri per litre d'aigua -el límit admès per a l'abastament està en 1 microgram-. Entre 0,1 i 0,5, en prealerta, es reduiria la captació a 500 litres per segon.

Segons els responsables del CAT, la lògica indica que haurien de ser els mitjans i dispositius desplegats per la societat estatal Acuamed, que dirigeix les obres, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) els que en primera instància detectessin la contaminació al riu a Flix o riu avall i la comuniquessin. Plana ha recordat que, un cop validada la mesura poques hores després, l'ens podria disposar llavors de gairebé 20 hores per actuar i prendre les mesures necessàries així com, en el seu cas, activar el gabinet de crisi -format per cinc persones- i les comunicacions previstes.

En el cas que el CAT, que disposa de mesuradors en continu a la captació, aturaria el bombament i podria continuar subministrant l'aigua dipositada anteriorment, no afectada per la contaminació. Durant els últims anys, a més, la planta de l'Ampolla ha estat equipada amb filtres de carbó actiu que permeten retenir entre un 80 i un 85% del mercuri que pugui arribar a l'aigua.

Tot plegat, segons valora el mateix Plana, evitaria que una situació com la que es va produir l'any 2001, quan la contaminació de mercuri superior als 2 micrograms va ser detectada dies després de l'episodi als dipòsits d'aigua de Tarragona, es pugui tornar a produir. "Han passat dotze anys i tenim molts més mitjans tècnics, aparells de laboratori i mesuradors en línia. Si es produís contaminació al riu aturaríem la captació d'aigua i tenim tots els mitjans per evitar que arribi a la població", ha tancat Plana.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta