9 de juny del 2013

Els arqueòlegs tornen a estudiar el vaixell que va naufragar a la desembocadura de l'Ebre fa 200 anys

DELTEBRE (Baix Ebre).- El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha iniciat una nova campanya arqueològica per estudiar el jaciment amb les restes d'un antic vaixell enfonsat a prop de la desembocadura de l'Ebre. La nau, descoberta pel pescador Carlos Somolinos, és una de les embarcacions que l'any 1813 van participar en l'atac frustrat dels anglesos, espanyols i sicilians per alliberar Tarragona del domini napoleònic. La flota comandada pel tinent general anglès John Murray es va veure sorpresa per un temporal de llevant quan tornaven cap al port d'Alacant i 13 dels 19 vaixells es van embarrancar a les goles de l'Ebre. Aquesta embarcació trobada ara és una de les cinc naus enfonsades fa gairebé 200 anys.

Segons ha explicat el director de l'excavació, Gustau Vivar, la cinquena campanya arqueològica per estudiar el Jaciment Deltebre I se centrarà en l'estudi del vaixell des del pal major cap endavant d'on s'extraurà un càrrec sencer de bales de morter amb un pes de 60 quilos cadascuna. Vivar espera que l'equip d'arqueòlegs trobi algun objecte de la tripulació entre el carregament.

El regidor de Cultura de Deltebre, Joan alginet, ha expressat la seua satisfacció "pel bon treball que està duent a terme el CASC a fi de recuperar part de la història del municipi soterrada a la mateixa costa" i ha avançat que per tal de donar a conèixer la troballa a la ciutadania el vaixell Tethis s'ha ancorat al Club Nàutic, on es faran unes jornades de portes obertes.

El Tethis es troba en perfecte estat de conservació. Entre el material que ja s'ha recuperat hi ha tones de material militar com municiió de mosquetó, munició de canó i barrils de pólvora. Així mateix, hi ha un canó de bronze amb un escut del rei Jordi III d'Anglaterra, un botó militar amb el mateix esc ut i una moneda de l'època, així com monedes russes de l'època de Catalina la Gran de Rússia i monedes encunyades a Catalunya el 1811 amb una inscripció del rei Ferran VII. També objectes de la tripulació com un compàs, una aixeta, un tinter, ampolles o un morter.

L'estudi dels arqueòlegs, la cinquena tongada que fan d'aquest vaixell, s'allargarà fins al 28 de juny. Les jornades de portes obertes tindran lloc el 25 i el 26 de juny.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta