19 d’agost del 2013

La cadena de Tortosa per la Independència queda inclosa en el programa de la Cinta 2013

TORTOSA (Baix Ebre).- La primera tinent d'alcalde de Tortosa, Meritxell Roigé, ha anunciat que enguany els encarregats de portar la Bandera de la Ciutat a la tradicional Ofrena serà la Reial Arxiconfraria de la Cinta. A més, Roigé també ha avançat que l'alcalde ha encarregat la conferència institucional de l'Onze de Setembre al president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler. D’altra banda, Roigé ha confirmat que el programa de la Cinta 2013 inclou la cadena humana que Tortosa per la Independència ha convocat al pont de l’Estat el proper 30 d’agost, a partir de les vuit del vespre. Segons la primera tinent d’alcalde, l’Ajuntament sempre ha inclòs al programa de festes tots els actes organitzats per les entitats de la ciutat. De fet, també ha recordat que la Marxa de Torxes per la Independència també s'ha inclòs altres anys en el programa de festes.

23 comentaris:

  1. No és veritat que la Marxa de Torxes per la Independència també estava inclòs al programa de festes del 2012. Jo al menys, no l'he sabut trobar. Entre altres coses perquè la marxa va ser el 10 i les festes es van acabar el 3. Tot i així, en " Altres activitats " que si que figuraven altres actes ( dintre els dies de la festa i fora ) tampoc hi era. El que si estava -lògicament- era la conferència institucional de la Diada ( 11 Setembre ) .

    programa 2012

    ResponElimina
  2. Faràs de reporter gràfic Ximo? Ja que suposo no hi participaràs... ;-)
    Disculpa l'atreviment.

    ResponElimina
  3. No et pensis que no és divertit veure segons quin personatges.....N'hi alguns que fan el Playback de coll***s quan toca cantar Els Segadors. I altres ni el playbak.
    Parlant més seriosament però, cal reconèixer que, atès com hem arribat on estem i perquè, tampoc és tan estrany.

    ResponElimina
  4. Ximo, no es va fer referencia a quin any surtia lo de la marxa de Torxes, suposo q anys q el 10 de setembre si estava dins les festes. I cal recordar q no tots els tortosins son catolics , i tb hi ha actes religiosos, i la cadena humana l'organitzar una entitat de la ciutat "Tortosa per la independència" com tantes altres entitats de la ciutat q organitzen actes

    ResponElimina
  5. Tots els tortosins no són catòlics, efectivament. De totes maneres, no és una qüestió menor que les festes es diguin de " La Cinta ".
    Amb tot, no ens hauriem d'enganyar més de l'imprescindible. Vols dir que si una altra entitat, associació ( posem Casal popular panxampla ? ) volgués fer un acte dintre les festes I SORTIR AL PROGRAMA OFICIAL, demanant l'eliminació del monument franquista del riu, per exemple, ho autoritzarien ? . Suposo que no ens posarem a discutir sobre el paral·lelisme que hi ha en totes dues entitats, quan a ser qualificades d'"apolítiques". ( Casal Panxampla i Tortosa per la Independència.Secció Local de l'Assemblea Nacional Catalana ). No fotem, per favor.......

    ResponElimina
  6. No parlem del monstrument que lo deuen portat enclavat al cul tots los alcaldes i exalcaldes de la City de relicari, i li agafen lo gust. Esta estrelleta de la punta.... o les urpes de l'aligot... ratllen aquell que tanca la boca i es dedica a fer de la nostra ciutat la més franquista de l'estat!
    Una mica de "per favor" ja toca no?

    ResponElimina
  7. I més INRIs, encara tenim un institut i una plaça amb el nom del colpista Joaquin Bau, col·laborador de primer ordre en la conxorxa de la sublevació militar i home fort del Regim fins que va morir, suposo que de fàstics si va fer examen de consciencia.
    Com pot ser això? És que ningú llegeix la història o es que porten collars al coll com els gossos?
    Mesells... com es pot reclamar la independència si oblidem qui ens va provocar tantes morts i tantes humiliacions i menysteniments?
    Més que una independència serà una xufa!
    Ja ho he dit!
    Algo te que canviar i ja ens hem passat de voltes un fotimer de cops!

    ResponElimina
  8. Això és una vergonya! El deliri independentista arriba a ofuscar fins i tot, les festes populars. No tots som iguals, no tots som ovelles quadribarrades que segueixen l’estel de la independència fins el portal d’Artur Mas.

    Hi ha un límit que s’està sobrepassant, la política ens inunda en tots els àmbits de la vida: l’escola, el treball, el dia a dia i ara ens hem de menjar amb patates un acte nacionalista que serveix als interessos electorals de CiU i els altres partits que hi participin de forma directa o indirecta.

    La marxa de torxes ha coincidit 3 o 4 cops amb les festes de la Cinta en la última dècada. Sí! Festes de la Cinta! En honor a la patrona de la nostra ciutat: la Mare de Déu de la Cinta. Les festes tenen un marcat caràcter religiós que ningú pot discutir. El què passa, és que sovint oblidem que la nostra societat es fonamenta en els ciments del cristianisme i el catolicisme, li agradi a qui li agradi.

    Mentires tot! Aquest consistori ha perdut la seva credibilitat i ha maltractat les festes de la Cinta com mai abans s’havia fet. Les festes populars de Tortosa han sigut vilipendiades i manipulades.

    ResponElimina
  9. Guti, lo de la religiositat de les festes t'ho puc discutir quan vulgues. Començant pel miracle inventat de l'aparició de la Verge a la Catedral a un empleat del clero, que, com molts sabem, ha sigut un invent de l'ambient mercantil de les autoritats catòliques, que de catòliques poc, com diu la història i la realitat.
    De l'utilitarisme de les festes pos no et dic res més que sempre s'han usat com a eina de propaganda dels polítics que han manat.
    Tu clar, no vas conèixer les de la dictadura i el mon s'et fa petit, però, hi ha per llogar-hi cadiretes d'actes pro-movimiento.
    Res no canvia.

    ResponElimina
  10. No siguéssem hipòcrites ni ens rasguessem les vestidures Guti, que si manessen los teus pos suposo que organitzariem una marcha en favor de la rojigualda, o un "homenaje" a la División Azul o guarniriem el monument del riu per a celebrar-ho, i si manessen uns altres pos celebrariem l'aniversari del Che Gueverara...lo que me fot és que si com diu ximo s'organitzes pel Casal Panxampla, o per una altra associació non grata del tio Bel ja vories com ni apareixeria al programa, i com diu i, com se menja este independentisme de "nuevo cuño" de CiU en la defensa del monument del riu i el manteniment dels toponims franquistes. Tot hipocresia per aferrar-se a la trona quan sabem que molta gent de CiU a Tortosa (incloent l'alcalde) està més a prop de Gutijaume que de l'estelada. I les Festes de Tortosa, los primers que mos les hem carregat som els tortosins, emigrant del poble de vacances quan eren festes i passant de tot. Damunt com lo Renaixement donava pasta i lo montava Mr Tomas, pos au...festa per a escurar als turistes. La llastima es que hem fet perdre una celebració molt nostra, sigue inventat o no el motiu...I want to believe!!

    ResponElimina
  11. “i”; El mite fundacional és a tot arreu. Ma iaia encara m’explica com la Virgen del Magallón se li va apareixer a un pastor de Leciñena i com sempre que se la enduien a Magallón, esta tornava a Leciñena al dia següent. També es pot veure als mites fundacionals de la nació catalana, Casanoves i altres històries.

    És curiós que a més, comparis la manipulació política d’aquestes festes amb les que es duien a terme durant l’etapa franquista. En un twit vaig dir que les festes no havien sigut manipulades de tal manera des de l’època de la dictadura. Ara m’hi reafirmo.

    ResponElimina
  12. No, si manéssim nosaltres tens la meua paraula que no inclouríem mai en un programa de festes un homenatge a la insígnia nacional ni res per l’estil. Ho reservaríem per al dia de la hispanitat. Clar que si ho organitzés el Panxampla no sortiria ni farts de vi! I si la Fundació Francisco Franco volgués fer un homenatge també ho ficaria al programa el senyor Bel? En fi hipocresia a nivell màxim...

    ResponElimina
  13. Crec que el quid de la qüestió és qui organitza la cadena humana. No l'organitza ni l'Ajuntament, ni cap partit polític. L'organitza una associació de caire polític. Les associacions poden ser de caire social, cultural, esportiu, polític, religiós..
    El dret d'associació el reconeix la Constitució Espanyola, sense més límits que els que estableixi la LLei.
    Potser perquè a mi sempre m'ha agradat la política, més enllà dels partits polítics, no acabo d'entendre aquesta polèmica.
    Si una associació de caire social, Lliga contra el Càncer, malalts d'Alzheimer, o l'Associació Mossèn Ovidi Tobies, fa actes durant les festes que s'han inclós i s'inclouen dins del programa de festets. Perquè no es pot incloure un acte de l'ANC dins del programa de festes? Que no és un acte pacífic? Que una cadena humana, no té una part lúdica? Seria bo revisar algun programa de festes de l'any 2000 i 2001 i si la Plataforma en Defensa de l'Ebre va tenir algun paper dins de les Festes. S'ha de tenir la ment més oberta. Tota expressió col.lectiva ha de ser respectada si es fa en pau.
    A mi em sembla que dir que s'han carregat les festes per incloure aquest acte és d'una baixesa intel.lectual i moral enorme. Que tothom gaudeixi i visqui les festes com li plagui. Alguns viuran la part religiosa. Altres la part tradicional. La majoria la part lúdica. I altres la reivindicativa, perquè molts actes d'associacions com les que he esmentat, no deixen de ser actes, per reivindicar-se i per reivindicar les tasques que desenvolupen.

    ResponElimina
  14. Noves Generacions som una associació juvenil i per tant també podríem organitzar un acte per a les festes, però de ben segur que el consistori de CiU no hagués permès que es realitzés en consonància amb les festes tot publicant-ho al butlletí.

    A mi el que em pareix d’una baixesa inusual, és el comparar la tasca de tota aquella gent que lluita contra el càncer, l’alzheimer o contra l’exclusió social amb una cadena per la independència lúdica per mirar-se el mèlic l’un a l’altre. Ho he dit mil vegades: quan es faci una cadena per acabar amb la fam al món, on cadascú que participi porti un quilo de menjar,. jo seré el primer de tots en unir-me. Mentre se facin per la independència de Catalunya, per la unitat d’Espanya o per la variant de l’Aldea no m’hi espereu.

    ResponElimina
  15. A les "festes" de la Cinta no cal res per a "carregar-se-les" s'afonem elles tot soles per les inòpies dels regidors i la poca visió social que tenen. Parlant de polítiques varies...

    ResponElimina
  16. Doncs a veure si les noves generacions organitzeu l'any vinent una cadena per acabar amb la fam al món, ja que dius que és tan necessària i et veig molt preocupat. De passada, demana als adults del partit popular que facin també una donació per pagar un sostre a tots els que han perdut la casa i no s'han pogut beneficiar de la mesura legislativa que s'ha aprovat enguany. Tens fusta de polític, desbordes demagògia, Di Caprio.

    ResponElimina
  17. Emili, sense massa ganes d'entrar en polèmiques, ( la cosa sempre sol acabar poc amablement ) però, ens vols fer creure que tu aplaudiries amb les orelles si qualsevol entitat/organització fos autoritzada a fer una cadena reivindicant la unitat d'Espanya ? ( sempre parlem de les festes i el programa ) . Estàs comparant qualsevol de les altres organitzacions que han nombrat, sense cap fi ni interès polític ( en principi ), amb l'ANC ? . La PDE, francament, potser estaria al límit de la permissivitat ( penso ). Però que no veus que si s'obris la veda de la manera tan oberta que tu sembles proposar acabaríem en unes festes amb un acte diari de caire polític ? Sense entrar en que, els del color del govern municipal sempre tindrien més presència i prioritat. De moment, amb els inevitables pregons i els seus pregoners, amb uns més i altres menys, farcits de política partidista, ja n'hi ha prou. Però vaja, crec que la discussió està en que si es considera apolítica la cadena o no. No en que s'hagi d'autoritzar o no manifestacions polítiques en festes majors, i més amb l'empara oficial. Espero no haver molestat massa.

    ResponElimina
  18. Entenc la teva preocupació Ximo, i mai la cosa deixarà de ser amable si no es falta a la persona. Quan la Plataforma en Defensa de l'Ebre feia manifestacions eren actes polítics? Doncs resulta que en aquella época per al PP i CiU sí que ho eren i no per a les formacions que donàven suport a la Plataforma. La cadena humana és un acte polític? Per als que donen suport a la cadena, no li donen aquest sentit. Pels partits unionistes o federalistes, sí que li donen sentit polític. Jo crec que en tots casos els actes són polítics. Tan sols cal buscar una definició de política, i veuràs que l'accepció és força ampla. És polític que un Ajuntament inclogui bous en el seu programa de festes? Home, doncs en els pobles que ho fan, fer més dies de bous, és molt pitjor que un acte polític, perquè passa a ser un acte clarament electoralista. Algú creu que l'alcalde de Tortosa rebrà més vots per incloure la cadena humana en el programa de festes? Doncs jo crec sinzerament que no, i per tant, no ho trobo un acte electoralista. Algú podria anar tan lluny per a dir que la selecció de grups musicals també és política. Home, no és el mateix portar a David Bisbal, posem pel cas, que als Manel o els Amics de les Arts. La selecció de grups musicals també és política? Així, no acabaríem mai. És una discusió bizantina. Com tu has dit, també l'elecció del pregoner, és una decisió política. En molts de llocs es busca un pregoner que doni una nota lúdica per fugir de la política. El que passa a Tortosa és que no trobem mai rés ben fet. Com li he dit a Gutijaume, que l'any vinent organitzi una cadena per acabar la fam amb el món. Per mi defensar la meva terra en el sentit de la independència em mereix una major atenció que la fam al món. Si no arreglem casa nostra, no podrem arreglar el món, i sovint passa que s'inverteixen les prioritats i passa que els polítics no arreglen ni la casa pròpia, ni el món. Comencem per casa nostra. I el to és més important. Si comparem el to reivindicatiu de l'11 de setembre del 2012 a Barcelona, amb les concentracions de gent amb banderes d'aguilots el 12 d'octubre, doncs n'hi ha una notable diferència i no precisament numérica, que també.

    ResponElimina
  19. Per la meua part, Emili, tot ho podria resumir dient que, com es habitualment acceptat, els actes que tothom entén cop a polítics sabem perfectament quins són. De la mateixa manera que els actes institucionals, que sí, que intrínsecament són inequívocament polítics, són acceptats de manera unànime sense més problema pels mateixos contrincants polítics i per la ciutadania en general. Tothom, amb critiques més o menys importants als graus de presencia o no, veu raonable que l'alcalde imposi les bandes a les pubilles, que presideixi l'ofrena, que els regidors assisteixin als actes oficials etc. Crec que això entra dintre uns canons prou compartits. El que no entra dintre de la lògica i la normalitat de les coses és que UGT i CCOO fessin una manifestació el mateix dia de la processó reivindicant el que vulguis ( de motius en sobren ) i que al programa de festes digués: 19:30.- Avinguda Felip Pedrell, manifestació convocada per UGT i CCOO. Seria divertit però home, en els 360 dies restants de l'any, no en tenim prou de ?.
    Que tot és política, Emili, ja m'ho sé, però que hi han maneres i maneres també. Que un alcalde o govern municipal està legitimat ( suposant que les festes no les organitzi una comissió aliena a l'ajuntament ) per a portar Bisbal o Pepet i Marieta és evident, que un o l'altre no tenen el mateix públic i representen estrictament el mateix, també ho sé, que podríem trobar-li una connotació política, segurament, que uns fan bous i altres no, també, que a Roquetes no en fan -potser tant per la crisi com per una decisió política- qui sap ?. Perì tot això, insisteixo, entra dintre del que es normal. Per a mi, clar. Ja sabem que si depengués de tu, podríem tindre, sense cap problema, un dia manifestació contra el Pla de conca de l'Ebre i al següent una altra a favor; i als segons, consecutivament, una contra les retallades i una altra a favor de la república. Jo, no estic d'acord. Si confonem una caminada contra el càncer amb una concentració a favor de la independència -per molt que el president de la lliga sigui partidari també de la segona reivindicació- , és que discrepem de manera radical i absoluta. Després, si Bel aconsegueix vots o no beneint la cadena, si Vallespí n'aconsegueix encapçalant la caminada, seria secundari ( això va com va ) , el tema és, que mentre el primer cas es política partidista il·legítima que no toca, el segon no hi ha res a dir. La prova més evident és que mentre a la cadena hi anirà qui estigui políticament a favor; a la caminada hi van tot tipus de persones ( prova del seu apoliticisme ) : dretes, esquerres, independentistes, sobiranistes, federalistes i persones en general que no són ni una cosa ni l'altra ( ni ganes ) i que no es foten estos escalfaments mentals que, francament, igual ens interessen només a tu i a mi. I quatre més. Sinó que convoqui una caminada qualsevol partit polític amb el mateix motiu i veurem. Res, acabo ( amablement, crec ). Apa......

    ResponElimina
  20. Sí, Ximo, no has estat incorrecte perquè has argumentat sense parlar de qui sóc o vaig ser. Espero que el meu comentari també l'hagis vist correcte amb el tracte. D'aquesta forma no hi ha problemes. Debatre en el camp de les idees, no en el terreny de la persona. Salutacions.

    ResponElimina
  21. Sí, Ximo, no has estat incorrecte perquè has argumentat sense parlar de qui sóc o vaig ser. Espero que el meu comentari també l'hagis vist correcte amb el tracte. D'aquesta forma no hi ha problemes. Debatre en el camp de les idees, no en el terreny de la persona. Salutacions.

    ResponElimina
  22. Perdoneu. Veig que se m'ha enviat el missatge doblat, però no l'esborro perquè no vull que ningú pensi que l'he esborrat perquè era impertinent. Gràcies per la comprensió.

    ResponElimina
  23. Mira per on, penso que és un error del regidor de festes i de l'alcalde la inclussió d'aquest acte en el programa de festes.

    Ara bé, el Sr. Gutijaume es passa més de sis pobles al jutjar aquest fet. Clar que darrerament es torna una mica massa agressiu, pos ha arribat a parlar "d'executar l'estel.lada", cosa que faria ell mateix.

    Jo no sóc independentista (de moment), però vist el tracte que rebem des de la nostra estimada Espanya, no seria gens "raro" que acabi votant-hi a favor. El que SI votaré a favor és al DRET A DECIDIR (una cosa o l'altra) de tots els catalans.

    Apa, bones festes (de la Cinta o no) a tothom.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta