15 de setembre del 2013

Alerten de la pèrdua de conreu a mig Delta si no s'aplica el pla de xoc contra el caragol maçana

DELTEBRE (Baix Ebre).- Els arrossaires del delta de l'Ebre viuen pendents de l'impuls d'un pla de xoc per combatre el caragol maçana, que afecta més de 2.000 hectàrees d'arrossars. El pla s'ha convertit en l'última esperança per posar fi a la plaga. Més de 400 pagesos van assistir aquest divendres a la nit a una presentació preliminar del pla, amb l'assistència del director territorial d'Agricultura. La idea és inundar amb aigua salada les parcel·les més baixes i tallar el reg a tota la resta. Amb totes les esperances dipositades en el pla -pressupostat en 600.000 euros-, els pagesos alerten que si no tira endavant per manca de finançament, tres quartes parts del marge esquerre del delta ja es poden donar per perdudes.

Així de contundents es mostren els pagesos, convençuts que el pla és l'única possibilitat de combatre aquest mol·lusc, contra el qual lluiten des de fa quatre anys. Prolifera en abundància -fins a quatre generacions en un mateix any- i no té depredadors, dos factors que disparen la població i causen destrosses de fins al 80% de les collites. Unió de Pagesos (UP), que estima les pèrdues reals en unes 250 hectàrees, ja fa temps que reclama solucions.

"Tot i que tard, ara la Generalitat vetlla per l'impuls d'aquest pla, però cal que Estat i Europa també s'hi impliquin", ha declarat a l'ACN el responsable nacional del sector de l'arròs d'UP, Dani Forcadell. En la seva opinió, la situació és preocupant, però pot arribar a ser "dramàtica". "Si el pla no es fa per manca de diners o bé perquè directament no funciona, tres quartes parts del marge esquerre es quedaran sense cultivar arròs; esta sentenciat", ha dit.

Més de 400 pagesos es van reunir aquest divendres a la nit a Deltebre amb el director territorial d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, per conèixer de primera mà més detalls d'aquest pla que, a grans trets, preveu l'assecament de tots els camps del marge esquerre i inundar amb aigua de mar les parcel·les més baixes -unes 2.200 hectàrees d'arrossars sobre les 9.500 que hi ha en aquest marge. I, segons UP, al marge dret ja s'han detectat 13 focus petits.

La reunió d'aquest divendres respon al fet que just aquest dilluns s'inicia la sega dels camps i l'objectiu és impulsar-lo quan s'hagi acabat, a partir del 15 d'octubre. El director d'Agricultura, Pere Vidal, ha afirmat que el Departament no presentarà oficialment aquestes mesures fins que el Ministeri garanteixi el finançament i doni l'autorització per tallar el reg. "No ens podem anticipar, però crec que ens en podem sortir", s'ha mostrat confiat Vidal.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta