25 de setembre del 2013

La Comissió Cívica del Patrimoni reclama la protecció dels senyals de les riuades de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre ha emès un dictamen reclamant a la Generalitat que protegisca de forma genèrica els senyals de riuada existents en diversos municipis del tram final de l'Ebre. Uns senyals que assenyalaven el nivell màxim on arribava l'aigua i la data de cadascuna de les riuades. L'autor del dictament és el director de l'Arxiu de les Terres de l'Ebre, Albert Curto, qui ha calculat que en total podrien existir uns 200 senyals en diferents municipis del curs inferior del riu. Els més antics corresponen a la 'Gran Riuada' de 1787, i es troben a la ciutat de Tortosa. Segons destaca Curto, es tracta d'elements propis del territori i que testimonien un moment històric. Per això, la seua vulnerabilitat i progressiva desaparició ha impulsat la demanda d'una protecció específica.

Curto també ha destacat el valor patrimonial d'aquests senyals, làpides encastades i inscripcions a les parets, en cas dels vestigis més antics conservats de finals del segle XVIII, o rajoles amb inscripcions pintades, a partir del segle XIX. Actualment, són elements que no estan reconeguts sota cap tipus de figura de protecció, que es troben disperso,s i que en molts casos ja han desaparegut. Així, la Comissió proposa a la Generalitat que incloga una 'excepció' dins la Llei del patrimoni cultural català, davant la dificultat, no excloent, que les administracions que les administracions locals puguin declarar-les com a béns culturals d'interès local.


Aquest és el tercer dictamen que la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre emet en els seus dos anys de funcionament. Així, la Comissió ja es va pronunciar en contra l'enderrocament de la Venta de Camposines, i també i va plantejar alternatives per restaurar la cantera del Pinell de Brai. Actualment, treballen en un nou dictamen sobre la conservació dels ponts del riu Sénia.



Via ACN i Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta