23 d’octubre del 2013

El projecte Castor va ignorar un informe de la UB que alertava de sismes de fins a 7,1 graus

ALCANAR (Montsià).- Un estudi de la Universitat de Barcelona ja havia advertit, l'any 2006, que l'emplaçament del projecte Castor davant de les costes d'Alcanar i Vinaròs podia provocar "grans terratrèmols d'entre 6,5 i 7,1 a l'escala de Ritcher". Així ho publica aquest dimecres el diari valencià Levante, que recorda que l'informe concloïa -tres anys abans de l'aprovació ambiental del projecte d'Escal UGS- que el risc sísmic estava confirmat per la presència en aquesta zona d'un despreniment submarí massiu, atribuït a un gran terratrèmol de fa 11.000 anys. És a dir, un temps relativament curt, des del punt de vista dels períodes geològics.

Segons aquesta mateixa informació, el document titulat 'Falles actives i perillositat sísmica al marge nord-occidental del solc de València' va ser redactat pel Grup de Riscos Naturals del Departament de Geodinàmica y Geofísica de la Universitat de Barcelona (Risknat). El mateix estudi també conclou que és díficil avaluar l'abast el risc de les falles submarines, i es va fer públic abans que el Ministeri de Medi Ambient aprovés la declaració d'impacte ambiental favorable al projecte Castor, a l'octubre del 2009. De fet, el Ministeri també havia estat advertit del risc sísmic per un altre informe previ de l'Observatori de l'Ebre, de la Universitat Ramon Llull i del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Vuit anys després, els advertiment dels tècnics s'han confirmat amb uns 600 sismes de magnituds de fins a 4,2 graus, i que han estat percebuts en més de 50 municipis de Catalunya i de la Comunitat Valenciana.


A més, la base de dades de l'Instituto Geológico y Minero de España revela que el projecte Castor ha estat ubicat just a l'entorn d'una falla activa i documentada, amb un risc de provocar sismes de fins a 7,1 graus a l'escala de Ritcher. Es tracta de la falla Amposta, que té almenys 53 quilòmetres de longitud y 15 quilòmetres d'amplada.

Nou sisme d'1,5 graus a la costa de l'Ebre

Precisament, La costa de les Terres de l'Ebre ha registrat aquest dimecres al matí un nou terratrèmol d'1,5 graus a l'escala de Richter, segons ha informat Protecció Civil. El sisme s'ha produït a les 5:26 hores i no es té constància que hagi estat percebut per la població ja que no s'ha rebut cap trucada al telèfon d'emergències 112 ni a les policies locals, i tampoc ha provocat cap dany material.

Amb tot, continua activada l'alerta del pla Sismicat des del dia 3 d'octubre passat, de manera preventiva per fer un seguiment més exhaustiu del fenomen sísmic a la costa propera a les Terres de l'Ebre. Des del passat 4 d'octubre no s'ha registrat cap sisme superior als 2,5 graus i, en general, l'activitat ha disminuït, tot i que no es pot descartar que se segueixin produint alguns sismes a la zona.

Des de l'inici dels terratrèmols a la costa de les Terres de l'Ebre i Castelló, el 8 de setembre, i dels més de 600 petits sismes registrats, es té constància que s'han percebut vuit sismes -casos en què hi ha hagut trucades al telèfon d'emergències 112 o a les policies locals de la zona-. No obstant, fins al moment no s'han registrat danys ni en habitatges ni en infraestructures.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta