7 de febrer del 2014

El president de la Diputació de Lleida acusa la PDE d''immoral i deslleial' per la denúncia del Segarra-Garrigues


LLEIDA.- El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha acusat a la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) de comportar-se amb una actitud ''immoral'' i ''deslleial'' per denunciar a fiscalia el canal Segarra-Garrigues. Reñé ha qualificat ''d'imaginatius'' els plantejaments que fa la plataforma quan diu que l'aigua del canal es vol portar a Barcelona i ha assegurat que ''és una falta de respecte'' qüestionar que la infraestructura no servirà per al regadiu del territori. A més a més, Reñé ha lamentat que aquests plantejaments provinguin d'un territori on precisament ja es fa la interconnexió de conques amb la portada d'aigua del Delta de l'Ebre al Camp de Tarragona.

Segons Reñé, les acusacions de la PDE sobre la connexió del Segarra-Garrigues amb Barcelona per portar-hi l'aigua del canal ''són imaginacions amb molt poca bona fe''. En aquest sentit, ha lamentat que qui posa en qüestió el canal estan en indrets on des de fa molt temps ja es fa interconnexió de conques. Per aquest motiu, ha considerat que el recurs de la PDE a fiscalia està ''basat en l'absoluta inconsistència''. El president de la Diputació de Lleida ha assenyalat també que cal fer una discussió de país sobre les necessitats d'aigua a tots els territoris, perquè no es tornin a repetir situacions com la de la sequera de 2008. Va ser aleshores, ha dit, quan també es va plantejar la connexió de l'aigua de Tarragona amb el Llobregat per abastir Barcelona, però ''les pregàries a la Moreneta ho van frenar''.

Reñé ha fet aquestes declaracions després d'inaugurar la jornada Reg i Futur, organitzada per la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell. Durant el seu discurs, també ha incidit en aquesta qüestió lamentant l'actitud dels responsables del moviment antitransvassament que ahir dijous van presentar a la Ciutat de la Justícia aquesta denúncia contra el projecte del Segarra-Garrigues.

Via ACN

2 comentaris:

  1. Si home, i les pregaries a la Cinta no cal ni esmentar-les. "Brase visto!" galifardeu.

    ResponElimina
  2. Este home està una mica desmemoriat.

    L'any 2012 (noticia del punt avui

    Aigua de la Noguera Pallaresa cap a Barcelona
    El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, lidera una proposta lleidatana per garantir el subministre d'aigua a tot Catalunya

    A canvi d'aigua, Lleida reclama un pla de reindustrialització de les terres de Ponent

    28/06/12 02:00 - LLEIDA - DAVID MARÍN
    L'embassament de Sant Antoni, al Pallars Jussà. L'aigua del Noguera Pallaresa seria clau per a l'operació d'interconnexió de conques plantejada. Foto: D.M.
    L'embassament de Sant Antoni, al Pallars Jussà. L'aigua del Noguera Pallaresa seria clau per a l'operació d'interconnexió de conques plantejada. Foto: D.M.
    1
    Notícies de ...
    Barcelona Lleida Mollerussa Tarragona
    Les comarques de Ponent i de l'Ebre tenen el 81% dels recursos hídrics de Catalunya i només el 10% de la població. Durant el darrer episodi de sequera greu, el 2008, el govern va haver d'aprovar d'urgència i amb permís de l'Estat un transvasament d'aigua de l'Ebre cap a Barcelona a través de la prolongació del que ja existeix fins al Camp de Tarragona. També es va estudiar en aquells moments un possible transvasament d'urgència del Segre des de la seva capçalera. Cap d'aquelles propostes es va dur a terme perquè la pluja va aparèixer de manera providencial i el govern va poder enterrar unes mesures que generen una gran controvèrsia a l'Ebre i Ponent.
    Ara, la Diputació de Lleida ha decidit prendre la iniciativa i el seu president, Joan Reñé (CiU), proposa una interconnexió de conques entre Ponent i el sistema Ter-Llobregat que garanteixi el subministrament d'aigua potable de l'àrea metropolitana en moments de crisi de sequera.
    La proposta implicaria la interconnexió entre el Segre i el sistema Ter-Llobregat, però reforçant prèviament el Segre, que es troba al límit d'aprofitaments, amb aigua del riu Noguera Pallaresa. Segons Reñé, la interconnexió no implicaria un enviament constant d'aigua sinó només en els moments de necessitat, i no en una única direcció sinó reversible: s'aportaria aigua del sistema Ter-Llobregat cap a Ponent en cas de necessitat.
    A canvi, Reñé reclama que es garanteixi l'aigua per als usos agrícoles i que hi hagi un retorn en forma de suport econòmic per a la modernització dels regadius antics i de la seva gestió, així com suport als pagesos del nou canal Segarra-Garrigues, que ara han de respondre a inversions en molt casos inassumibles per transformar les seves finques en regadiu. “No es tracta de fer mercadeig amb aigua, sinó d'una veritable aposta de país en què s'entengui que no podem deixar les zones poblades amb dèficit hídric i al mateix temps s'entengui que la producció alimentària, agrícola i ramadera és una aposta estratègia per al futur de Catalunya”, assenyala Reñé. A més, aquest gran acord de país sobre l'aigua hauria d'incloure també una nova concepció territorial que inclogués la relocalització d'equipaments i oportunitats, amb un pla de reindustrialització de les comarques de Ponent.
    El president de la Diputació va esbossar la proposta divendres en unes jornades sobre aigua organitzades pel grup Agbar a Mollerussa, davant de regants i alcaldes de la zona. Ja havia llançat aquesta idea anteriorment, però ara es mostra disposat a liderar aquest plantejament si convenç les comunitats de regants i la societat civil lleidatana, fins ara molt refractària a qualsevol transvasament.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta