30 de març del 2014

'30 Minuts' de TV3 emet 'Invasors', sobre la plaga del caragol maçana


BARCELONA.- El mateix dia de la manifestació del Delta contra el pla hidrològic, TV3 ha emès un 30 Minuts sobre la plaga del caragol maçana. El reportatge 'Invasors', dirigit per les periodistes ebrenques Joanna Pardos i Sílvia Berbís i produït per Filmsnomades amb la col.laboració de LaQuimera, s’ha emès aquest diumenge a la nit a partir de les 21:55 hores. El cargol poma, un cargol invasor que ha arrasat algunes de les principals zones arrossaires del món, fa estralls al delta de l'Ebre, quatre anys després d'haver iniciat la invasió d’aquest espai natural d'alt valor ambiental. El reportatge de 30 Minuts "Invasors" segueix de prop, durant tot un any, la lluita diària dels arrossaires del Delta per fer fora els cargols dels seus camps. Desesperats, proven tota mena de sistemes per salvar la collita. Fins i tot en camps envaïts per milers de cargols, molts insisteixen a recollir-los amb les mans, malgrat que ja no hi ha res a fer. La voracitat del cargol es fa evident en el moment de segar: alguns camps han quedat arrasats. Als arrossars on ha entrat el cargol, les pèrdues oscil·len entre el 40 i el 100% de la collita.

Tot i els diners que s'han abocat per frenar-lo -6 milions i mig d'euros-, la invasió va arribar, la passada campanya, a la màxima expansió, fins ara, i s'ha convertit en el pitjor malson dels arrossaires. Poc es pensaven els pagesos que el van trobar per primer cop que aquell cargol estrany acabaria posant en joc la viabilitat del cultiu de l'arròs al delta, principal motor de l'economia de la zona. El que "a priori" semblava un animal lent i inofensiu ha resultat ser una espècie invasora indestructible, que els ataca les collites a una velocitat prodigiosa. Es considera una de les espècies invasores més perilloses del món, amb una capacitat per resistir i reproduir-se que la fa immune a una bona part de les armes de lluita que s'han aplicat fins ara per eradicar-la.

El reportatge ha captat de primera mà l'impacte que ha tingut la plaga durant l'any de màxim esclat. El cargol ja s'ha expandit per tot el marge esquerre del Delta, ha començat a aparèixer en alguns punts del marge dret i comença a remuntar l'Ebre. La ràpida proliferació de l'invasor ha alertat la Unió Europea. Un grup d'investigadors de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària valoren en el reportatge el risc, cada cop més elevat, que el cargol infecti altres regions d'Europa. De fet, a les altres zones del món on ha penetrat abans, ràpidament ha traspassat fronteres.

La pregunta que molts es fan és com ha arribat el cargol fins al Delta si l'animal prové de Sud-Amèrica. El reportatge compta amb el testimoni de l'única persona que ha estat imputada per l'expansió del cargol poma, que revelarà algunes qüestions relacionades amb el cas. I segueix també de prop les investigacions que miren d'aclarir qui i per què està introduint de manera intencionada el cargol poma a les zones de l'Ebre on l'invasor encara no havia aconseguit penetrar.

"Invasors" retrata sobre el terreny, dia a dia, el combat sense treva dels pagesos contra la plaga, però també recull el testimoni dels experts i sectors implicats en un problema que està posant a la corda fluixa no només el cultiu de l'arròs, sinó tot l'ecosistema del delta de l'Ebre. De fons, es posa sobre la taula el debat sobre les conseqüències econòmiques i mediambientals del tràfic internacional d'animals per atendre la demanda del comerç relacionat amb les espècies exòtiques.

Projecte Transmèdia 

El reportatge Invasors, forma part del projecte transmèdia Intrusos. Un projecte que a través de diferents fórmules narratives: un documental, un videojoc, un còmic, una banda sonora original i el desplegament a la xarxa; pretén involucrar la societat en la lluita per frenar la invasió del cargol poma al Delta de l’Ebre, però també de la resta d’espècies invasores que afecten el medi natural. El projecte transmèdia Intrusos, desenvolupat per LaQuimera i Joanna Pardos amb la col·laboració de Sílvia Berbís i Filmsnomades,  ha quedat finalista al 1r Concurs de Guió de Projectes Transmèdia de l'estat espanyol. Intrusos planteja un nou model de finançament, producció i distribució que aprofitant les eines de comunicació disponibles a Internet, xarxes socials i mòbils vol fomentar de manera lúdica i col.laborativa la participació dels usuaris en la construcció de la història.

Imatge Filmsnòmades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta