7 de març del 2014

CiU presenta una iniciativa al Parlament per afavorir el territori amb el nou impost nuclear



ASCÓ (Ribera d'Ebre).- El grup parlamentari de CiU ha entrat al registre del Parlament de Catalunya una proposta de resolució per tal “d’estudiar, a partir de la seva entrada en vigor, la possibilitat de destinar part de la recaptació de l’impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica, a crear un fons orientat al reequilibri territorial de les zones d’influència” d’activitats d’aquest tipus. La iniciativa, signada pels diputats Annabel Marcos, Meritxell Roigé i Carles Pellicer, assenyala que la finalitat d’aquest fons ha de ser “promoure i millorar la competitivitat i diversificació econòmica” d’aquestes zones.

L'11 de febrer passat, el Govern va aprovar el Projecte de llei de creació de nous impostos mediambientals, que crea tres nous tributs propis, entre ells l’impost sobre la producció termonuclear elèctrica. Nou dies després, el president del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, i la diputada Annabel Marcos es van reunir a Móra d’Ebre amb alcaldes i regidors de CiU de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs i amb la presidenta de la federació de CDC a les Terres de l’Ebre, Imma Juan. Turull va afirmar que el Govern era sensible a “obrir la reflexió sobre el fet que aquest impost revertís en part a les zones on estan ubicades les centrals nuclears”.

La iniciativa presentada defensa que en els darrers 30 anys aquestes zones productores d’energia elèctrica d’origen termonuclear “han fet un gran esforç de solidaritat amb al resta del país, que ha fet possible que, a través d’aquesta producció massiva d’electricitat, Catalunya hagi esdevingut un exemple de desenvolupament econòmic en tots els àmbits”. El potencial impacte sobre el territori, que és l’objecte de l’impost i justifica la seua creació, és un aspecte a “tenir en compte en l’assignació dels ingressos que pugui generar”.

L'actual Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) defineix una primera zona d’influència anomenada Zona 1 de la qual en formen part 13 municipis de la zona d’Ascó: Ascó, Flix, La Palma d’Ebre, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Garcia, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), La Figuera i El Molar (Priorat), la Fatarella i Corbera d’Ebre (Terra Alta). Pel que fa a l’àrea de Vandellòs, en formen part 5 municipis: Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp i Pratdip (Baix Camp), Tivissa (Ribera d’Ebre) i L’Ametlla de Mar (Baix Ebre). El mateix PENTA també defineix una segona àrea amb un radi de 20 kilòmetres i amb molt menor nivell d’afectació.

Imatge CiU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta