7 de març del 2014

Sospiten que algú podria haver encarregat el foc que va provocar l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan



HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- La instrucció de la investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan que va acabar amb la mort de cinc bombers GRAF de Lleida, el juliol del 2009, continua als jutjats de Gandesa. Aquest divendres, els dos presumptes responsables d'haver provocat el foc, Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz, estaven citats a declarar però s'han acollit al dret constitucional de no fer-ho. El jutge els imputa un delicte d'incendi forestal intencional i de cinc homicidis imprudents i un de lesions. La defensa d'algunes de les famílies dels bombers morts demanarà ara una investigació per esbrinar si l'incendi hagués pogut ser no només intencionat, sinó encarregat per algú que l'interessés que es calés foc en aquell indret.

La citació d'aquest divendres formava part d'una diligència dictada pel jutge de Gandesa, que instrueix la investigació per l'incendi d'Horta de Sant Joan, amb l'objectiu que els dos presumptes responsables d'haver calat foc als Ports aclarissin detalls de com van succeir els fets. Amb tot, tant Lorenzo Forner com Juan Antonio Paz s'han acollit al dret constitucional de no declarar i el jutge només ha pogut informar-los dels delictes pels quals se'ls continua imputant.

En el marc de la instrucció del cas, l'advocat de part de les famílies dels bombers morts en l'incendi, Pau Simarro, ha explicat que el fet que no hagin declarat respon a una estratègia de la defensa dels presumptes piròmans de dilatar al màxim tot el procés judicial. A més, també han tornat a recórrer la decisió de l'Audiència de Tarragona que va considerar que el procediment jurat havia de ser per sumari, i les defenses dels acusats volen que siguin jutjats per un tribunal popular.

Tot i que la declaració, finalment, no s'ha produït, Simarro ha avançat que presentaran, en breu, un escrit als jutjats de Gandesa per tal que s'investigui ara si els dos presumptes piròmans haurien calat foc als Ports per encàrrec d'algú. "El jutge té clar que l'incendi ha estat intencionat i així ho reconeix a l'auto processal però nosaltres tenim la sospita que, fins i tot, hauria pogut estar encarregat per algú que tingués interès que es calés foc, òbviament no amb les conseqüències letals que va tenir", ha manifestat. L'advocat ha recordat que el sumari inclou fotografies dels dos presumptes piròmans amb la columna de foc al darrere.

Així, l'acusació demanarà al jutge que investigui els comptes bancàries dels dos presumptes piròmans, per si van rebre algun ingrés després de l'incendi, i esbrinar alguns detalls per esvair dubtes dels motius del perquè van calar foc. Tot i que Simarro ha dit que no saben si veritablement els dos presumptes piròmans haurien calat foc per encàrrec d'algú ni de qui podria haver estat l'interessat, l'advocat ha volgut recordar que a la zona hi ha unes mines de bauxita que feia molts anys que estaven tancades i que no rebien l'autorització per reobrir-les, i que casualment van obtenir el permís per tornar a explotar-se pocs mesos després de l'incendi. "Potser va ser casualitat però volem esbrinar-ho i que s'investigui", ha assegurat.

Els dos presumptes piròmans han arribat als jutjats de Gandesa amb els seus corresponents lletrats, i no han fet cap declaració als mitjans de comunicació. Mentre Juan Antonio Paz no ha evitat la gravació de les càmeres ni les fotografies, Lorenzo Forner ha preferit tapar-se la cara amb la jaqueta i el cap amb una gorra.

Juan Antonio Paz, veí d'Amposta, i Lorenzo Forner, de Càlig (Baix Maestrat), tenien 26 i 27 anys en el moment que es va declarar l'incendi d'Horta de Sant Joan que, el 21 de juliol del 2009, va acabar amb la mort de cinc bombers GRAF de Lleida. La detenció dels presumptes piròmans es va produir al gener del 2010, que van admetre tant davant del Mossos d'Esquadra com davant de la jutgessa que va iniciar la investigació del cas, l'autoria del foc, tot i que des d'un principi han mantingut que va ser accidental. Els dos joves s'haurien conegut a Amposta, on durant alguns estius van coincidir fent d'auxiliars forestals a través d'un programa de contractació de persones en atur.

Via ACN

1 comentari:

  1. Ja pot ser això. Lo món, en especial Espanya, està ple de tarats...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta