29 d’abril del 2014

Ascó desenterra les restes del castell templer i impulsa el projecte del futur passeig fluvial



ASCÓ (Ribera d'Ebre).- L'excavació arqueològica iniciada el mes de març passat ha aconseguit fer aflorar elements del castell d'Ascó que fins ara romanien sota terra, després de segles durant els quals la runa i la sedimentació s'hi havien anat acumulant. En concret, es tracta d'edificacions concèntriques al voltant de la torre del castell, que l'equip arqueològic creu que daten de l'època templera, és a dir, fins les dues primeres dècades del segle XIV. Aquestes edificacions, de les que encara es conserven carreus de grans dimensions i alguns treballats amb guarniments, conformaven el cos principal del castell d'Ascó i inclouen una cisterna d'aigua i un cub de vi.

Aquest dimarts al matí, una delegació municipal ha visitat els treballs per tal de comprovar-hi els avenços. Fins ara, la feina de les nou persones que hi treballen diàriament a jornada complerta ha permès delimitar amb precisió la torre, retirar la runa acumulada als seus peus, apuntalar-la per evitar qualsevol despreniment i començar a excavar al voltant del turó principal, que és on s'han trobat les restes, probablement d'origen templer.

Les actuals labors arqueològiques es prolongaran encara un mes més, amb la previsió de fer aflorar totalment el cos principal del castell i enretirar-ne tota la runa. Per fases posteriors quedarà per actuar a la zona de la garita i del pati d'armes.

Nou passeig fluvial
D'altra banda, l'Ajuntament d'Ascó ha adjudicat la redacció del projecte per convertir la façana fluvial en un passeig. Serà des de la plaça de l'Estació fins a la capelleta del Carme. Aquest és el tram que comprèn la primera fase de la reforma de la façana fluvial d'Ascó, un projecte que convertirà el marge dret del riu Ebre al seu pas pel nucli urbà en un passeig de ribera. La Junta de Govern Local ha adjudicat la redacció del projecte constructiu d'aquesta primera fase, que afecta a la meitat sud del poble, una obra que inclourà l'ús de materials tous i la millora de les connexions de la façana fluvial amb els carrers, tot plegat per tal de recuperar per a l'ús públic aquest espai. Un cop estigui enllestit el projecte constructiu, l'Ajuntament subhastarà les obres. Paral·lelament, el consistori treballa per ampliar la reforma de la façana fluvial al tram nord, és a dir, des del pont de la C-12 fins a la plaça de l'Estació.

 Imatge Ajuntament d'Ascó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta