8 de maig del 2014

Imputat l'exdirector de Bankia a Amposta com a 'cooperador necessari' en la fallida de la Cooperativa de l'Aldea


L'ALDEA (Baix Ebre).- La titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tortosa ha imputat l'exdirector de l'oficina de Bankia d'Amposta, Antonio Fornós, com a cooperador necessari de l'exgerent, Daniel Ferré, en el cas de la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre). Considera que Fornós va ajudar Ferré a ocultar la situació financera real de l'entitat, sent conscient de les irregularitats comptables, tot i que fos indirectament, per poder beneficiar Bankia de la relació comercial. L'Ajuntament de l'Aldea, a qui se li ha acceptat personar-se en qualitat d'afectat en el procediment, havia denunciat l'entitat per estafa. La jutgessa ha descartat però, de moment, imputar-la per aquest motiu.

Després d'emetre diversos requeriments d'informació i enviar comitives judicials a la mateixa oficina d'Amposta -sovint sense els resultats esperats-, la titular del jutjat número 1 de Tortosa ha assenyalat formalment per primer cop l'entitat bancària com a presumpta responsable de la fallida que va conduir al bloqueig de comptes de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea. La interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ACN personalitza la imputació en el que llavors era director de la sucursal, Antonio Fornós.

Recorda la jutgessa que les diligències prèvies han fet palès que el banc va actuar de forma "no adequada en l'exercici de la seva activitat" consentint l'ús del seu logotip per part de la secció de crèdit de la Cooperativa, perquè "la beneficiava". En la mateixa línia, apunta l'existència del caixer automàtic i les domiciliacions de rebuts contractades per Bankia amb la mateixa entitat. Unes pràctiques, recorda, i segons va constatar anteriorment l'informe de l'administrador concursal, per a les quals la secció de crèdit no estava autoritzada i que haurien d'haver ser objecte de fortes sancions per part del Banc d'Espanya i la Generalitat -l'encarregada de controlar l'entitat-.

També perquè, desoint els requeriments de diferents auditors sobre el finançament contractat per la Cooperativa, no va fer constant la pignoració de béns en cap dels anys sol·licitats. Una maniobra, la de pignorar els estalvis dels socis per aconseguir finançar les inversions que plantejava l'exgerent, que l'entitat agrària va acordar en un consell rector d'urgència, just el dia després que el mateix òrgan hagués acordat esperar per estudiar diferents propostes.

Un altre dels punts foscos de l'actuació de Bankia fa referència al funcionament del cobrament de rebuts i descomptes en relació amb els comptes de la Cooperativa. S'utilitzaven dos sistemes de càrrec: un, en el qual s'emetia sobre el compte de la Cooperativa al banc i, un altre, en qual se carregava al compte dels particulars, obertes com a comptes vinculats i, posteriorment, al compte de la Cooperativa.

Aquesta duplicitat, apunta la jutgessa, podria haver facilitat la possibilitat de distreure diners, atesa la dificultat del seguiment dels moviments bancaris. Això explicaria, segons declaracions dels perjudicats, que algunes persones haguessin pogut pagar rebuts després del bloqueig de comptes carregats en comptes vinculats mentre a d'altres se'ls el retornava. En altres casos, se'ls va desvincular el compte desbloquejant el capital retingut, sense cap motiu, mentre a d'altres no se'ls ha acabat retornant res.

La interlocutòria judicial notificada a les parts aquest mateix dimecres, descarta però imputar l'entitat bancària per estafa. Així ho havia demanat l'Ajuntament de l'Aldea, que ha decidit personar-se com a part afectada en el procés denunciant Bankia. Considera però la jutgessa que la denúncia no fonamenta de forma adequada els fets atribuïbles i la participació de persones físiques vinculades al banc en un possible engany, atès que no s'explicita cap conducta al respecte.

La diputada Calvet, advocada de l'Ajuntament

Per vehicular la seva acció judicial, el consistori ha contractat els serveis de l'advocada i diputada d'ERC al Parlament, Gemma Calvet. L'administració local -governada pel també republicà Dani Andreu- ha argumentat, per aconseguir el seu reconeixement com a part afectada, que es va haver de fer càrrec d'atendre les necessitats bàsiques de "situacions personals i familiars dels perjudicats directes" en el moment del bloqueig de comptes. Recorda que va obtenir 30.000 euros de la Diputació de Tarragona per aquest objectiu i va efectuar 18 pagaments de 1.000 euros a persones afectades. També addueix que va gastar uns 1.400 euros en compres per cobrir necessitats bàsiques.

Les diligències obertes al jutjat número 1 de Tortosa per suposats delicte societari, falsejament de document comptable, administració deslleial de patrimoni i apropiació indeguda pretenen esclarir l'origen de la fallida de la Cooperativa coneguda arran el bloqueig de comptes de la secció de crèdit, el desembre de 2011. Uns 4,7 milions d'euros de més de 400 impositors continuen encara bloquejats i l'entitat, que acumulava un bony de més de 7 milions d'euros, segueix dins del concurs de creditors que es va prolongant amb el procediment judicial.

A més de Fornós, actualment continuen com a imputats l'exgerent, Daniel Ferré; l'exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté; l'exdirector general de Política Financera, Ferran Sicart; els inspectors Pau Benito i Ramon Cortacans; el responsable de l'auditora BDO, Juan Carlos Torres, així com l'expresident de la junta rectora de l'entitat, José Fernando Falcó, l'extresorer, Joan Benito, i l'exsecretari, Lluís Gilabert. La jutgessa, per la seva banda, ha decidit rebutjar els recursos en contra de la desimputació del cunyat de l'exgerent, José Chavarría.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta