29 de maig de 2014

Tortosa inaugura aquest divendres la instal·lació artística 'Ombres de memòria' de l'antic pont del tren


TORTOSA (Baix Ebre).- L'antic pont del ferrocarril, ara via verda, s'ha transformat en un escenari artístic de llums i ombres de la mà de l'arquitecte Xevi Bayona, en el marc del projecte cultural europeu 'Changing Tracks'. L'actuació sobre el pont s'anomena "Ombres de memòria" i consisteix en la instal·lació de cintes de colors al llarg de tota l'estructura que, durant la nit, jugaran amb les siluetes dels vianants i i ciclistes. La instal·lació s'inaugura aquest divendres, 30 de maig, a les 22 hores. Per això, aquest dijous al matí, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el regidor de Cultura, Joaquim del Pino, han acompanyat l'artista en la presentació als mitjans de comunicació.

En paraules de l'artista, són 14 quilòmetres de cintes de colors "capaces d’atrapar i intensificar, durant el dia, la llum del sol, i de nit la llum d’uns focus per mostrar siluetes, ara ja no del fum dels trens, del ritme dels vagons, del soroll i la velocitat, sinó del pas tranquil i pausat de les bicicletes i persones". La imatge resultant de la instal·lació és d'un cromatisme impactant, amb catorze colors diferents que ocupen una superfície total de 1.200 metres quadrats. Al llarg dels 230 metres del pont, s'intal·len 37 focus led que, durant la nit, projectaran sobre les cintes de colors la imatge de les persones que hi transitin.

L'acció de Tortosa és simultània a altres actuacions a les ciutats de Girona i Olot i a les que també es faran al Comtat de Mayo (Irlanda) i al Comtat de Northamptonshire (Regne Unit), impulsades i finançades per la Comissió Europea, i al nostre país per la xarxa d'activitats culturals Transversal. La intenció principal del Changing Tracks és involucrar nous públics per a l'art contemporani mitjançant la col·locació de les obres d'art en espais d'exposició i d’exhibició no tradicionals, eliminant així les barreres a la participació i proporcionant oportunitats per atreure una àmplia gamma d'usuaris d'oci i recreatives.

Changing Tracks ha rebut finançament de l’Agència Executiva en l’àmbit de l'Educació, Audiovisual i Cultural de la Comissió Europea (EACEA), com a part del Programa Cultura de la UE 2007-2013, i el porten a terme el Consell del Comtat de Northamptonshire, el Consell del Comtat de Mayo i el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per al desenvolupament del projecte al nostre país.

L'actuació de Xevi Bayona al pont del tren de Tortosa podrà veure's durant tot l'estiu. En paral·lel a aquesta intervenció, l'artista ha fet diversos tallers artístics amb escolars del municipi, en el marc de la seua estada a la nostra ciutat, que ha donat com a resultat una exposició que pot visitar-se al Museu de Tortosa.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta