22 de maig del 2014

Tortosa torna a incloure la reforma de la plaça Mossèn Sol al Pincat, després de descartar el pàrquing del Rastre


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha decidit tornar a incloure la urbanització de la plaça Mossèn Sol al Pla Integral del Nucli Antic (PINCAT). El reforma de la plaça del Rastre ja figurava en les primera versió de les actuacions finançades amb la llei de Barris, i fins i tot es va traure a concurs la redacció del projecte bàsic i executiu a principis del primer mandat de Ferran Bel, perquè les obres poguessin estar enllestides durant el 2008. En aquest sentit, finalment el projecte va caure del Pincat perquè l'Ajuntament va vincular la reurbanització de la plaça a la construcció del pàrquing soterrat que havia de fer Quatuor, la mateixa empresa que fins fa uns mesos gestionava la zona blava de Tortosa.

De fet, la decisió es pren després que es revoqués el projecte de remodelació d'aquest entorn vinculat a la construcció d'un aparcament soterrani, que no es farà. L'obra, d'un termini d'execució de quatre mesos i un pressupost de 400.000 euros, i el govern de CiU preveu fer-la al llarg d'aquest any. A més, durant la reunió de la comissió de seguiment del PINCAT també s'ha informat que en dos setmanes s'iniciaran les obres d'urbanització integral d'una de les artèries viàries principals del nucli antic: l'eix que formen el carrer Montcada, Bonaire i la plaça Montserrat.

Segons l'Ajuntament, avui per avui un 86,7 % del PINCAT ja està executat, mentre que la resta està en procés o a punt d'iniciar-se. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha comparegut acompanyat del delegat del Govern, Xavier Pallarès, i la tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, ha explicat que l'actuació que es farà sobre la plaça Mossèn Sol permetrà que "recuperi la centraliltat que va tenir com a element vertebrador d'un barri molt dinàmic". El consistori també ha anunciat que en l'espai resultant hi haurà poques places d'aparcament, en considerar que aquesta problemàtica quedarà resolta amb l'obertura de l'aparcament soterrat del carrer Montcada.

Pel que fa a la mobilitat, tot l'espai de la plaça serà de prioritat invertida, amb accés només per als veïns. Bel ha afegit que la nova plaça Mossèn Sol, que tindrà un cost d'urbanització d'uns 400.000 euros, permetrà incorporar-la com a espai ciutadà per a la celebració d'activitats d'oci i culturals.

El PINCAT té un pressupost de 18,9 milions d'euros, cofinançats al 50% entre la Generalitat i l'Ajuntament. D'aquests, 16,2 milions d'euros ja s'han justificat. Tanmateix, davant les dificultats financeres i de tresoreria de la Generalitat, el Govern no ha pogut fer front als 8 milions que li pertoquen, i només ha pogut pagar 4,6 milions d'euros, ha explicat l'alcalde. Això fa que l'Ajuntament tinga pendent de pagament de la Generalitat, en concepte de PINCAT, un total de 3,4 milions d'euros. Davant d'aquesta situació, és l'Ajuntament qui ha hagut d'avançar aquests diners i ja porta pagats 11,5 milions d'euros, que l'alcalde ha qualificat de "gran esforç financer".

Així les coses, la Generalitat ha incorporat al pressupost de 2014 un total de 37 milions d'euros per poder fer front als imports pendents de pagament de la Llei de Barris. D'aquests, a Tortosa li corresponen 1,5 milions d'euros. D'acord amb aquesta previsió d'ingressos, l'Ajuntament podrà escometre les obres previstes del carrer Montcada i de la plaça Mossèn Sol en els propers mesos, així com continuar fent expropiacions i atorgant subvencions per a la millora de cobertes i façanes.

De cara al tram final del PINCAT, que se situa durant 2015, circumstància que obliga a demanar una nova prórroga, s'iniciaran les actuacions previstes de prolongació del passeig de Ronda i la urbanització del carrer Sant Francesc. L'alcalde ha recordat que per a 2014 hi ha una línia de subvenvió de 48.000 euros per rehabilitar cobertes i façanes i de 400.000 euros per a continuar amb les actuacions generals de millora del nucli antic en el marc del programa Treball als Barris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta