5 de juny del 2014

El conseller de Cultura glossa el músic terraltí Tomàs Gil Membrado, mort als 99 anys


HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat aquest dijous el músic terraltí Tomàs Gil i Membrado, que va morir dimecres als 99 anys, com un dels autors "més prolífics de la història de la música de cobla i una figura decisiva i entranyable en la promoció de la cultura del nostre país". En un comunicat, el conseller ha remarcat que Gil i Membrado va ser un compositor "incansable, inquiet i amb un compromís sòlid" amb la cobla. "El seu treball 'Jotes de la Terra Alta' ha estat transcendental per a la recuperació de les ballades jotes en tots els municipis de la comarca i d'arreu del país", ha apuntat el conseller de Cultura.

Nascut a Horta de Sant Joan l'any 1915, Tomàs Gil i Membrado és compositor de més de 1.300 sardanes. A banda d'altres obres en aquest camp, també ha donat a conèixer produccions simfòniques, peces religioses i corals i, durant una època, música lleugera. Entre les seves obres, destaquen 'La flama de la sardana', 'Els tres patufets', 'Colla Oreig' o 'Colla Maig'. Gil i Membrado va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi l'any 2010 pel conjunt de la seua trajectòria com a instrumentista, compositor i director musical.

Via ACN
Imatge Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta