18 de juny del 2014

Els Bombers confien donar per controlat l'incendi de Tivissa al llarg d'aquest dimecres


TIVISSA (Ribera d'Ebre).- Els Bombers de la Generalitat confien poder controlar l'incendi de Tivissa, que ha cremat unes 800 hectàrees, al llarg del dia d'avui. Així ho ha assegurat el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Ramon Parès, després de la reunió de coordinació que s'ha celebrat aquest dimecres al matí al parc de Bombers de l'Ametlla de Mar. Després que el foc quedés estabilitzat aquest dimarts, es van retirant els efectius i aquest dimecres hi ha 34 dotacions terrestres i tres mitjans aeris treballant a la zona. La seua feina se centra, sobretot, en atacar els punts calents de l'incendi que encara queden, sobretot al flanc nord i est, a la zona del barranc dels Fogassos.

Els Bombers concentraran les seues tasques al llarg del dia d'avui en atacar els punts calents i fumeroles que encara queden, essencialment, al flanc nord i est, a la zona del barranc dels Fogassos i els paratges de Fontit i Frides. Tal com ha explicat el cap de la Regió d'Emergències a les Terres de l'Ebre, Fèlix Gonzàlez, a la part sud de l'incendi ja s'estan retirant els efectius que es desplaçaran o bé a les línies d'aigua de la part est o bé seran helitransportats al flanc oest on, fins ara, només s'ha treballant amb mitjans aeris. "Avui ja podem fer el seguiment a peu del perímetre complet de l'incendi", ha assegurat.

Si les condicions meteorològiques es mantenen favorables, l'incendi es donarà per controlat al llarg del dia d'avui i en un o dos dies més quedarà totalment extingit. L'operatiu treballa amb la previsió que entre migdia i primera hora de la tarda entri vent de mestral, tot i que amb ratxes ben fluixes. Tot i això, s'espera comprovar veure com afecta aquesta entrada de vent a la zona. Segons dades provisionals del Cos d'Agents Rurals (CAR), l'incendi ha afectat una superfície de 830 hectàrees de pi blanc i matoll.

Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase preventiva de Prealerta. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) està fent seguiment de l'evolució de l'incendi forestal.

L'incendi de Tivissa ha coincidit amb l'inici de la campanya forestal d'aquest estiu que, com ha recordat Parès, es preveu "més difícil" que la de l'any passat. Tot i que aquest foc ha estat causat, molt possiblement, per un llamp, el director general ha recordat que la majoria d'incendis s'inicien per la conducta dels ciutadans. "Apel·lem a la responsabilitat de tothom", ha afegit.

Espai protegit però sostenible

L'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha explicat que, un cop l'incendi està a punt de ser controlat, ja està pensant com es pot treure profit de la zona afectada pel foc. "Són 800 hectàrees protegides de valor ecològic però hem de revitalitzar-ho i aprofitar per fer una bona gestió de l'espai", ha assegurat.

Jardí ha lamentat que l'any 2004, el Govern d'aquell moment, li aturés un projecte per fer tres parcs eòlics a la zona que ara ha estat cremada pel foc, a les Marrades, la Toa i Vallplana. "Si això hagués estat en marxa, haguéssim estat parlant d'un incendi de 300 metres quadrats o d'una hectàrea, perquè hi hauria una xarxa de pistes asfaltades on els camions dels Bombers haguessin pogut entrar des del primer moment", ha etzibat. L'alcalde estudiarà ara com millorar l'accessibilitat de la zona. "Hem de gestionar-la, protegir-la, però fem-ho sosteniblement", ha conclòs.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta