8 de juliol del 2014

Govern i oposició de Tortosa neguen que s'estiga investigant l'hospital de Jesús


TORTOSA ( Baix Ebre ). - El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha tombat aquest dilluns les dos mocions populars que la CUP ha presentat a la sessió ordinària, avalades per més d'un centenar de signatures. La primera de les propostes reclamava declarar "il·legítim" una part del deute de l'Ajuntament de Tortosa, mentre que la segona demanava la fiscalització del grup Sagessa i Ginsa i la societat municipal que gestiona l'àmbit de la salut: Gesat. Tant el govern municipal com els grups de l'oposició han admès que la proposta de la CUP conté "errors" o "falsedats" i han negat que s'estigui investigant judicialment l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, en el marc del cas Innova. Amb tot, ICV li ha donat suport i ERC s'ha abstingut.

La primera de les mocions populars instava l'Ajuntament a considerar il·legítims els interessos contrets amb les entitats financeres privades prestats en el marc del 'Pla de Pagament de Proveïdors 2012' del Ministeri d'Economia aprovat en ple al mes de maig del 2012 on s'han aplicat interessos de més del 5% que aquestes entitats financeres han obtingut a interessos inferiors a l'1%. A més també es reclamava sol·licitar a la direcció de recursos econòmics de l'Ajuntament i a la Intervenció Municipal fer un estudi respecte al conjunt de crèdits de què disposa el consistori des que es va iniciar la crisi financera per tal de calcular el deute il·legítim que està suportant l'Ajuntament de Tortosa i quantificar la xifra total d'aquests interessos de més que s'han pagat i hauríem de pagar, per tal d'estudiar la possibilitat d'emprendre les accions legals necessàries davant la justícia espanyola, europea i internacional per aconseguir la nul·litat d'aquest deute il·legítim i estudiar les repercussions legals de declarar una moratòria de pagament sobre el deute i interessos contrets amb les entitats financeres privades en aquest context.

La proposta ha estat rebutjada amb els vots en contra del govern municipal, CiU, i del PP i PxC, mentre que ERC, ICV-Entesa per Tortosa, i PSC hi ha donat suport. Segons ho ha justificat la portaveu del govern municipal, Meritxell Roigé, "el deute existeix i no podem no complir la legalitat, aquí no ens hi trobaran". 

Sagessa no és Innova

La segona moció popular presentada per la CUP reclamava la fiscalització de les empreses Sagessa, la filial Ginsa, i la societat municipal Gesat. En concret, la proposta demana al ple de l'Ajuntament que encarregui una auditoria externa de les empreses Gesat, Ginsa, i Sagessa des dels anys 2007 al 2013, respecte a l'Hospital de Jesús i a la Clínica Terres de l'Ebre. La CUP demana que l'auditoria estigui feta per una empresa independent però amb la col·laboració de la intervenció de l'Ajuntament, i que un cop estigui enllestida, la intervenció elabori un informe valorant aquesta gestió.També demana fer públics els resultats de l'auditori i de l'informe de la intervenció i que l'Ajuntament assumeixi el compromís que si es detecten algunes irregularitats, s'encomani amb caràcter "excepcional i urgent" a la intervenció general, el control de les societats mercantils Ginsa, Gesat i Sagessa depenent de l'Ajuntament de Tortosa, assumint el control pressupostari i l'avaluació de l'economia, eficàcia i eficiència.

La proposta ha estat rebutjada pel govern municipal, CiU, així com pel PSC, PP, i PxC; mentre que ERC s'ha abstingut, i ICV-Entesa per Tortosa hi ha donat suport. Amb tot, tant el govern municipal com l'oposició han coincidit que en l'exposició dels motius de la moció s'incloïen falsedats com el fet que Sagessa estigui sent investigada judicial i policialment -ho està el hòlding d'empreses Innova-, i han deixat clar que l'Ajuntament de Tortosa no pot encarregar auditories ni de Sagessa ni de Ginsa, perquè només hi està representat en una petita part, i que les auditories de Gesat ja es fan anualment i són publicades al registre mercantil i a la web municipal. A més, també s'ha garantit que les decisions sobre l'Hospital de la Santa Creu i de la Clínica Terres de l'Ebre les pren Gesat exclusivament i que només s'encarrega la gestió dels centres sanitaris a Sagessa.

La portaveu del govern municipal, Meritxell Roigé, ha assegurat que la moció conté dades que no tenen res a veure amb Tortosa i que s'han fet amb la voluntat de confondre. Roigé ha reiterat que "en cap cas" l'Hospital de la Santa Creu de Jesús està sent investigat -només se li va requerir informació al director-, i ha assegurat que la societat municipal Gesat no pertany a Innova ni és cap filial de Sagessa. La portaveu convergent també ha assegurat que si es vol una auditoria de Sagessa o Ginsa cal demanar-la a l'Ajuntament de Reus, i que l'Ajuntament de Tortosa no té res a veure amb la investigació oberta sobre el hòlding d'empreses Innova ni sobre el contracte que l'empresa Ambulàncies Baix Ebre va signar amb la Generalitat. Roigé, a més, ha demanat a la CUP que paren amb "aquestes metides" i que "no vulguin enganyar a la gent" barrejant temes que no pertoquen a l'Ajuntament de Tortosa.

 Per la seva part, l'únic partit que hi ha votat a favor, ICV-Entesa per Tortosa, ha volgut també expressar una sèrie de matisos sobre la proposta i ha justificat el seu vot per l'aposta per la transparència. El portaveu ecosocialista Jordi Jordan ha recordat que el procés judicial està obert contra Innova i no contra Sagessa, i que cal esperar la resolució del jutge; i ha admès que és "impossible" demanar una auditoria de Sagessa perquè l'Ajuntament només hi està representat en una part molt petita. D'altra banda, el portaveu d'ERC, Josep Felip Monclús, que s'hi ha abstingut, ha animat l'alcalde a fer una presentació pública i detallada de les auditories corresponents.

Via ACN


Posted via Blogaway

1 comentari:

  1. El model sanitari pujolista és realment sinistre, no ho negaré. Però no podem oblidar-nos del Tripartit. Durant aquesta estapa, la conselleria de sanitat va estar en mans del PSC (Marina Geli) i desgraciadament va apostar per la manca de transparència, arribant fins i tot a fer servir la conselleria per tapar escàndols milionaris. Molts dels pesos pesats del PSC saben del que parlo.

    Però ni ICV ni ERC se salven, ja que eren socis de govern amb el PSC en la etapa més fosca de Catalunya. Mentres Monclús s'abstè, al Parlament sostenen a Boi Ruiz i si queda temps, algún dia parlarem del que passa a Lleida amb la sanitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta