11 de juliol del 2014

Mas adverteix que altres territoris hauran de garantir abastaments d'aigua que el sud de Catalunya ja ha resolt

L'AMPOLLA ( Baix Ebre ). - El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) commemora aquest 2014 els 25 anys de la posada en marxa de la xarxa de distribució d'aigua des de la planta de l'Ampolla fins al Camp de Tarragona. És l'arribada d'aigua de l'Ebre a Tarragona a través de la llei de l'any 1981 que possibilita el minitransvasament. El president de la Generalitat, Artur Mas, que ha presidit l'acte de celebració institucional a la seu del CAT a l'Ampolla, ha assegurat que, gràcies a la infraestructura del CAT, el Camp i l'Ebre tenen resolt "el problema de l'aigua" i ha advertit que altres territoris si no fan "determinades coses" per garantir l'abastament no ho resoldran.

El president de la Generalitat ha agraït la "visió de país" i el "coratge polític" d'aquells que van tirar endavant el projecte de xarxa de distribució d'aigua del CAT i ha assegurat que, vist en perspectiva, si no s'hagués tirat endavant fa 25 anys hagués estat "un desastre total". "No s'hauria pogut desenvolupar ni la indústria, ni el turisme, ni una part del camp, ni els regants, ni alguns municipis", ha afegit. Mas ha assegurat que el CAT és un exemple de "consens", de "fer pinya" i de "guanyar tothom". "Si em permeteu dir-ho així és el Win-Win al quadrat: win pels regants, win per la indústria, win pels municipis i també per les persones", ha manifestat.

Al final del seu discurs, el president també ha aprofitat per reivindicar la posada en marxa del corredor ferroviari del mediterrani com una de les infraestructures "necessàries" pel desenvolupament del territori en el segle XXI. "Si el CAT ha estat la gran infraestructura del segle XX, la del segle XXI serà la del corredor del mediterrani, li falta l'empenta final i desitgem que el govern espanyol ho tiri endavant", ha conclòs.

Atents al Pla hidrològic de Conca de l'Ebre

Per la seva banda, el president del CAT, Antoni Huber, ha destacat el model del sistema de distribució d'aigua del Consorci que hauria de ser de "referència" per altres, i que permet col·laborar en la preservació de l'ecosistema del Delta "avui posat en risc per voler atendre les demandes conca amunt, sense actuacions prèvies que les compensin". Huber també ha subratllat que el mateix sistema ha permès la recuperació dels aqüífers, i traslladar l'eficiència en l'ús tant als consorciats com als ciutadans, a través de la sensibilització cap un consum responsable. "Per això malgrat augmentar la demanda, els consums han baixat", ha recordat. 

Per aquest motiu, Huber ha assegurat que estaran "atents" al Pla hidrològic de Conca que "pot perjudicar l'Ebre i el seu Delta", un ecosistema que cal "defensar" com a Reserva de la Biosfera. A més, també ha parlat de futur introduint el concepte de les "xarxes". "Ben dissenyades, administrades, controlades i acotades a usos justos, adequats i sostenibles", ha manifestat el president del CAT, tot dient que cal participar del futur "amb imaginació" i sense excloure res a priori.

Durant els parlaments també ha intervingut el president de l'Associació Empresarial Químiqua de Tarragona (AEQT), Jesús Loma-Ossorio, que ha assegurat que el desenvolupament de la indústria química té un abans i un després de l'arribada de l'aigua de l'Ebre, i que l'aigua continuarà sent, en el futur, un factor de competitivitat. Amb tot, ha deixat clar que des de la indústria química s'ha apostat, en els darrers anys, per incrementar la reutilització amb la planta d'aigua regenerada i reduint els consums.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha estat l'encarregat de posar veu als municipis consorciats del CAT, actualment 62. Ballesteros, a més de recordar que la primera gran obra hidràulica de la demarcació va ser el pont del diable amb l'aqüeducte fa més de 2.000 anys, ha destacat que "aquesta generació" ha estat capaç de resoldre al territori un problema estructural i endèmic com és el de l'abastament d'aigua. Ballesteros ha volgut agrair la "generositat" de l'Ebre i dels regants, i ha destacat la bona gestió que s'ha fet i es fa del CAT.

El socialista també ha assegurat que "tothom" ha fet els seus deures. "Les indústries han minimitzat l'impacte, els municipis hem millorat l'eficiència de les xarxes i hem fomentat el consum sostenible i l'estalvi. No hem estat contemplatius i seguirem fent esforços per excel·lir", ha afegit.

Un quart de segle

El 31 de juliol farà 25 anys que es va posar en funcionament la distribució d'aigua potabilitzada pel CAT a la planta de l'Ampolla. El CAT es va crear, a través de la Llei 18/81 que regula el minitransvasament d'aigua de l'Ebre al Camp de Tarragona, per gestionar fins a quatre metres cúbics per segon d'aigua per als municipis i indústries consorciades, que representarien uns 121 hectòmetres cúbics anuals. En aquests 25 anys s'ha passat de 29 a 62 ajuntaments consorciats, de 22 a 31 indústries consorciades, d'un volum d'aigua servida que passa dels 31 hectòmetres cúbics anuals inicials als 70 actuals. La xarxa de distribució del CAT consta de 403 quilòmetres de canonades, i serveix al 85% de la població de la demarcació de Tarragona i a un 36% del territori. Actualment hi ha 23 estacions de bombaments i té una inversió acumulada de 233 MEUR. El CAT assoleix un quart de segle amb una situació d'estabilitat, també econòmica, i el preu de l'aigua per aquest 2014 només es va incrementar un 0,98%. A més del manteniment de les instal·lacions, el Consorci preveu invertir 10 MEUR en cinc anys per renovar bona part de les canonades deteriorades per un procés de carbonatació.A més, també s'invertirà en un programa informàtic que permeti millorar en eficiència i estalvi energètic i que complementa l'automatització del control central. Suposa dotar la gestió integral del Consorci d'un sistema intel·ligent que permet un control operacional més eficient i gestionar l'increment dels equips a controlar, ja que es passa dels 12.000 senyals el 2007 als 26.000 el 2014.

Via ACN
Imatge Generalitat de Catalunya

Posted via Blogaway


Posted via Blogaway

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta