SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- La temporada reproductora de flamenc al delta de l'Ebre no ha tingut els resultats esperats. La pressió depredadora que ha exercit el gavià argentat de potes grogues contra la colònia ha fet reduir la població de flamencs, situant-la per sota de la mitjana que es va establir al Delta l'any 1992. La població reproductora a les salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, s'ha avaluat en 533 parelles que han criat 337 polls. Les condicions d'estrès que ha patit la colònia de flamencs per la pressió dels gavians argentats, una espècie de gavina gran, ha fet que el Parc Natural del Delta de l'Ebre hagi optat per no dur a terme la campanya d'anellament anual dels polls.
El període reproductor del flamenc es va iniciar al maig, quan els exemplars adults intenten ocupar, en diverses ocasions, alguns dics de les salines. Aquests intents però, no reeixirien per la forta depredació del gavià argentat de potes grogues -Larus michahellis. Finalment, aproximadament un miler de parelles de flamencs es van instal·lar, i el passat 20 de juny, tècnics del Parc Natural i el Cos d'Agents Rurals, van avaluar un contingent reproductor de 533 parelles en un vol fotogràfic per sobre de la colònia.
Els polls nascuts han continuat patint un alt grau de depredació, resultant un total de 337 polls, en data de 23 de juliol. Atès el fort estrès que ha patit enguany la colònia de flamenc, l'òrgan gestor del Parc Natural del Delta de l'Ebre ha decidit no dur a terme la campanya d'anellament dels polls.
El flamenc Phoenicopterus roseus és una espècie que es troba al delta de l'Ebre al llarg de tot l'any, per bé que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l'hivern. El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre, únic lloc on es reprodueix a Catalunya i una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental.
Fins enguany, el flamenc s'ha reproduït amb èxit en una vintena d'ocasions i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles. Actualment, es porten anellats 3.103 exemplars de flamenc, els quals han estat observats en un total de dotze països, per bé que el 86,7% de les observacions es reparteix entre França (36%), Estat espanyol (21%) i Itàlia (19%). Això no obstant, també existeixen observacions disperses a Algèria, Portugal, Marroc, Grècia, Líbia, Mauritània, Montenegro i Turquia.
L'amenaça del gavià argentat
Durant l'any passat, el Cos d'Agents Rurals va fer una actuació, entre els mesos de febrer i juny, per controlar i reduir la població del gavià argentat a la Punta de la Banya. L'acció es va fer ja s'havia observat un comportament de predació sobre els ous i polls de la gavina corsa -espècie en perill d'extinció i emparada dins el programa LIFE de la UE-, i sobre colònies de cria d'altres espècies com el flamenc, el xatrac becllarg i comú, xatrac menut i la gavina capblanca.
Un dels objectius de l'actuació va ser l'eliminació selectiva d'exemplars de gavià argentat que han mostrat comportaments de predació selectius sobre els ous i els polls de les colònies de les espècies protegides. També es van foragitar les aus d'aquesta espècie que s'instal·len per criar a la zona de les Salines de la Punta de la Banya per tal de disminuir la seva competència per l'espai durant la reproducció amb la gavina corsa i altres espècies protegides, mitjançant la dissuasió amb molèsties contínues per evitar que instal·lin els seus nius i ocupin així tot l'espai potencial de cria de la gavina corsa i, consegüentment, perjudiquin la seva reproducció fins a límits no sostenibles.
Actualment, la colònia més important de Catalunya de gavià argentat de potes grogues es troba al delta de l'Ebre, amb més de 8.000 parelles nidificants.
Via ACN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.