SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Eufònic, la mostra d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre, emprèn la que serà la seua tercera edició, del 4 al 7 de setembre, com un esdeveniment plenament consolidat. A més, ha crescut en xifres absolutes, tant pel que fa al nombre d’artistes que hi participaran (30 en total), com pel que fa a les residències d’artistes (3) o les accions sonores i visuals (4 i 4 respectivament). Al marge d’això, l’edició d’enguany d’Eufònic es caracteritzarà per incorporar més propostes multidisciplinàries que mai. Un bon exemple és el projecte 'Trinity d’Electronic Performers' que unix vídeo interactiu i dansa, del creador visual Óscar Sol i la ballarina tortosina Anna Hierro; o la unió de Bradien i el poeta Eduard Escoffet, una mescla d’spoken word i pop singular.
Aquest dimarts al matí s’ha presentat a Sant Carles de la Ràpita aquesta tercera edició d’Eufònic que s’inaugurarà el proper dijous 4 de setembre amb l’actuació del discjòquei Raul Almeda i amb Trinity d’Electronic Performers, totes dues propostes en un espai que s’incorpora per primera vegada al certamen: la plaça Agustí Vizcarro, “La Pin” del Museu de la Mar. Prèviament, el mateix dijous el compositor i experimentador sonor valencià Llorenç Barber i el compositor i organista tortosí Rossend Aymí interpretaran una sintonia creada expressament per a les campanes de la catedral de Santa Maria de Tortosa i l'església Arxiprestal de l'Assumpció de Vinaròs. Serà possiblement l’acció més ambiciosa i alhora intangible que es presenta dins Eufònic 2014, i per uns moments la música reforçarà els vincles històrics que sempre han tingut Tortosa, situada al sud de Catalunya, i Vinaròs, al nord del País Valencià.
La singularitat del paisatge del Delta i les Terres de l’Ebre és l’element vertebrador i diferencial d’Eufònic, que també vol ser un punt de trobada d’artistes sonors i visuals per explorar les diferents tendències i línies de treball entorn aquestes disciplines. A Eufònic hi ha concerts i actuacions audiovisuals en espais singulars, tallers per a grans i petits, instal·lacions visuals i accions sonores, i el ja tradicional fi de festa més lúdic, al Xiringuito de la costa enmig de la Badia dels Alfacs, que enguany anirà a càrrec de Guille Milkyway dj, més conegut com La Casa Azul.
Actuacions audiovisuals
Al marge dels ja esmentats Electronic Performers, Bradien i Eduard Escofet, Eufònic 2014 comptarà amb actuacions audiovisuals d’artistes punters de l'electrònica del moment. Noms que necessiten poca presentació com Alizzz, un dels artistes catalans amb més projecció del moment amb un estil propi a mig camí entre la bass music i el r’n’b futurista; Xtrngr que crea amb la seua música atmosferes fosques i baixos contundents, qui actuarà acompanyat pels visuals del taller Desilence Studio. També cal destacar bRUNA, un dels noms més rellevants de la nova fornada d’artistes electrònics catalans, o propostes més intimistes com la de la compositora i cantant Maria Coma que es mou entre el pop atmosfèric i la música contemporània; The Suicide of Western Culture, campions del soroll, triomfadors de l'escena electrònica més contundent; el rock electrònic i visceral de Tiger Menja Zebra; i els incomparables Za!, una de les millors bandes del moment en directe i mestres de la improvisació. També hi haurà noms emergents com els molt enèrgics Wesphere i la seva electrònica orgànica i multiforme, i artistes de gran volada com el pianista de contemporània Carles Viarnès, qui convertirà la barraca del Restaurant L’Estany en un auditori temporal.
Instal·lacions i accions sonores
A Eufònic hi ha espai per a intervencions especials en l'espai amb instal·lacions i accions creades especialment per a l'ocasió, i per tant impossibles de ser vistes i viscudes fora del context del festival. A l’Eufònic 2014, al marge de l’acció que protagonitzaran el dia 4 de setembre Llorenç Barber i Rossend Aymí, en trobarem algunes més: la de Lolo y Sosaku (duet format per un argentí i un japonès establerts a Barcelona, ben coneguts per les seves col·laboracions amb Sónar), que ocuparan l'espai de Lo Pati (Amposta) per construir ambients de sorollisme acústic on el silenci hi juga un paper important; la del creador visual Gnomalab al soterrani del Col.legi Públic Carles III, una instal.lació per ser visitada a fosques i en silenci; la instal.lació efímera dels arquitectes tortosins Dondecabentres a l’Antic Convent de La Ràpita; o la instal.lació visual interactiva de Xavi Montojo i Alba G. Corral també a Lo Pati.
L’artista Jaume Vidal planteja una acció sonora que prendrà forma a les ones de l’emissora local Amposta Ràdio: Lo so parlat és una sèrie de programes semiconduïts que es construeixen a partir del relat de la memòria del so dels oïdors, recuperant els sons arrelats en l’espai i restablint la dissociació entre memòria visual i sonora.
Finalment, Martí Ruids, investigador sonor responsable de la sorprenent acció sonora amb les ovelles a Eufònic 2012, instal·larà unes campanes tubulars automàtiques i hidràuliques en una de les muscleres dels Alfacs, on el moviment de les tranquil·les aigües de la badia decidirà les notes que sentiran els visitants de les rutes turístiques que hi passen.
Residències artístiques
El resultat de les tres residències artístiques que s’han convocat enguany en col·laboració amb Lo Pati - Centre d’Arts Visuals Terres de l’Ebre es presentarà en el marc d’Eufònic. Es tracta de les propostes de les artistes Lina Bautista i Laura Llaneli que presentaran Camí privat, un "passeig sonor", que parteix de la investigació tant geogràfica com històrica de les quatre torres dels Alfacs projectades al S. XVI i que aproparà al públic a l’abandonada Torre de Sant Joan.
Una altre projecte és Aproximaciones a un reflejo involuntario, de les videoartistes Julia Martos i Tana Garrido que explora la idea d’imatge real front imatge hiperreal, treballant sobre el concepte del reflex. S’instal·larà al centre d’art Lo Pati.
I finalment Paisatges impossibles d’Edu Comelles, un projecte que ha estat possible gràcies a la residència artística convocada conjuntament amb LABoral Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón. Comelles ha realitzat una setmana d’estada al Delta i una a Astúries per crear una cartografia sonora dels dos territoris a partir de més de 400 sons enregistrats al llarg de les 24 hores del dia. Aquest projecte es presentarà el dijous 4 de setembre i estarà instal·lat al Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita.
Tallers
Enguany s’han programat dos tallers per a adults: el segon nivell del Taller de gràfica generativa, impartit per la creadora visual Alba G. Corral, i un taller d’improvisació musical de la mà dels Za!, que tindrà després una vessant performativa amb l'actuació dels seus alumnes amb el format canviant de l'Orquesta del Eufònic Ganador. També hi haurà un taller infantil d’iniciació a la creació de visuals, Projecta’t: fes els teus visuals, una activitat familiar del col·lectiu CliCme on els nens crearan els seus propis mons visuals per ser utilitzats un cop acabat el taller en una sessió de byjota dj.
Imatge Sirga Comunicació
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.