21 d’agost del 2014

L'alcalde de Riba-roja d’Ebre reclama un punt de control de l’ACA i l’estudi científic del pantà


RIBA-ROJA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha reclamat aquest dijous la instal·lació d’un punt de control de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al pantà de la població. Segons Suárez, l’embassament és l’alteració humana més important que ha tingut l’Ebre des de la inauguració del pantà, l’any 1968, i un veritable “laboratori a l’aire lliure”. En declaracions a Canal 21 Ebre, l’alcalde ha explicat que ni la gent més gran del poble ni el personal de la hidroelèctrica recorden un episodi de coloració de l’aigua com el que va provocar el ‘bloom’ d’algues que es va detectar diumenge a la tarda. Segons Suárez, aquest tipus d’episodis poden ser cada vegada més freqüents, ja que en les darreres dècades s’han introduït espècies foranes i hi ha hagut altres alteracions greus de l’ecosistema, com ara les provocades pel musclo zebra i la mosca negra. En aquest sentit, l’alcalde ha tornat a oferir la col·laboració de l’Ajuntament amb les universitats, amb l’IRTA i amb el CESIC, per estudiar a fons la salut del pantà. T

D’altra banda, Suárez ha insistit en la necessitat de delimitar millor les competències de l’ACA i de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. L’alcalde ha remarcat que part del pantà de Riba-roja és Catalunya, i que el primer control de l’ACA hauria d’estar en aquest embassament. Actualment, l’Agència Catalana de l’Aigua té el seu punt de control aigües avall d’Ascó.

Quant a les causes de l’alta mortalitat d’algues blaves, Suárez ha recordat que diumenge a la tarda la taca era de grans dimensions, i que l’olor que desprenia l’aigua per la fermentació de les cianofícies era insuportable. Segons l’alcalde, aquest episodi es podria tractar d’una aportació extra de matèria orgànica, i des del Departament de Salut s’ha apuntat a una possible relació amb les tempestes de les darreres setmanes. Però Suárez ha remarcat que hi ha pescadors que cada dia alliberen al riu fins a 25 quilos de farinetes per atraure els peixos. I que això també provoca un augment de la matèria orgànica. Una situació que preocupa molt els ajuntaments de Riba-roja d’Ebre i de Mequinensa.

D’altra banda, l’alcalde ha fet un balanç satisfactori del dispositiu que es va activar quan es va detectar la presència de la taca al pantà, tot i que ha apuntat que hi ha alguns aspectes del Procicat que es podrien revisar per millorar petites mancances. Segons Suárez, l’Ajuntament ja coneixia la nit de diumenge a dilluns, vora les quatre de la matinada, que la taca blavosa del pantà era deguda a un episodi de mortalitat de cianofícies. Per tant, ja es descartava qualsevol tipus de vessament tòxic o contaminació química de les aigües. Tot i així, calia fer més analítiques per descartar també la presència de la metilcistina, una toxina produïda per les algues i que pot provocar episodis de diarrees i vòmits a la població. Segons l’alcalde, tant el consistori com la Delegació del Govern van actuar amb la màxima celeritat, sota els criteris de cautela i de la prevenció.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta