4 de setembre del 2014

L'Ajuntament sol·licita a Google la retirada del topònim 'Taifa de Tortosa' de les seues aplicacions



TORTOSA (Baix Ebre).- La imatge que acompanya aquest article és una fotografia de la setmana passada al Museu de Tortosa, en què es pot veure com apareix Tortosa al cercador de Google, just davant del plafó en què s'explica la importància de Turtuxa, ciutat fronterera a l'extrem d'al-Àndalus. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Tortosa ha sol·licitat formalment a la multinacional la retirada del topònim 'Taifa de Tortosa' de diverses aplicacions com ara Google Maps o Google Earth. Segons publica aquest dijous Diari de Tarragona, el consistori ha adreçat una carta a Google España per reclamar-los la retirada immediata d'aquest topònim que recorda l'antic regne islàmic anterior a la conquesta catalana per part de Ramon Berenguer IV, el 1148. Diversos internautes ja havien advertit, a principis d'aquest estiu, que en el moment de fer alguna consulta en el cercador apareixia la capital del Baix Ebre com a 'Taifa de Tortosa'. Això sí, es respecta la toponímia catalana de l'antic regne de taifa, ja que Tortosa no apareix amb el seu nom musulmà, Turtuxa.

L'emirat de Turtuxa o Taifa de Tortosa va ser un regne musulmà que va aparèixer amb la desintegració del Califat de Còrdova, durant el primer terç del segle XI. La taifa tenia uns límits similars als de la diòcesi tortosina. En l’àmbit cultural, l’època de taifes suposa la culminació de la civilització àrab a Tortosa, que a la ciutat va perllongar-se durant 400 anys. Turtuixa va ser ocupada pels musulmans el 714. Després de la desintegració del califat, el territori, com molts altres, es va independitzar. Inicialment el poder de la taifa va estar en mans en mans dels fatà Labib al-Amirí, del clan amírida. El 1061, passà a dependre de l'húdida al-Múqtadir, emir de la Saraqusta (Saragossa), i després d'Al-Múndhir Imad-ad-Dawla. Amb el canvi de segle, passà a dependre dels almoràvits. Durant el domini àrab, Tortosa va ser un gran centre comercial des d'on s’exportava sal, fusta dels boscos del Port i teixits, entre d’altres mercaderies. Els tres ports de la ciutat arribaren a controlar el comerç del blat i la sal de la Mediterrània occidental. En l’àmbit polític, en canvi, va ser una època convulsa, des de la independència i el domini sobre altres taifes veïns fins a la dependència d’altres taifes i la invasió dels almoràvits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta