15 de setembre del 2014

Tortosa restaura el Portal del Romeu, un dels elements més emblemàtics del seu patrimoni històric


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona han presentat aquest dilluns els treballs de restauració del Portal del Romeu, un dels elements més emblemàtics del patrimoni tortosí i punt de partida del camí de Sant Jaume de l'Ebre. El Portal del Romeu està sent objecte aquests dies dels treballs de restauració dels relleus de pedra policromada que representen a Sant Jaume i Sant Cristòfol, així com del plafó de ceràmica esmaltada que descriu el Camí de Sant Jaume. Tot el conjunt està inserit al mur interior del Portal del Romeu i té la condició de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). El cost d'aquesta intervenció s'estima en 20.000 euros i la seva durada serà d'uns quatre mesos com a mínim.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Pere Panisello, la directora de l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa, Carme Clemente, i el president de l'Associació d'Amics del Camí de Sant Jaume de l'Ebre, Vicent Ruiz, han presentat aquest dilluns els detalls d'aquesta actuació. La principal alteració que presenten els relleus és la pèrdua de policromia per fissures, de material i intervencions anteriors inadequades. En el cas del plafó, la capa d'esmalt ha patit danys, manca d'estabilitat i oxidació dels elements de suport. Per aturar aquests processos de degradació, l'actuació seguirà un protocol amb la mínima intervenció i respecte a l'original, analitzant la naturalesa de la policromia inicial, la retirada de materials aliens i la consolidació dels autèntics.

Aquests treballs compten amb la supervisió del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Mitjançant un acord entre l'Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona, l'Escola d'Art aporta la restauradora encarregada dels treballs, Judit Birosta, i els materials necessaris per dur-los a terme. L'Ajuntament, de la seua banda, aporta la infrarstructura necessària per fer la restauració (bastida, aigua, llum...), i assumeix la resta de despeses.

L'última restauració fins al moment datava de 1963. L'origen del Portal del Romeu o dels Romeus és romà. Originàriament, la porta medieval anava acompanyada d'una torre de guaita i, al segle XV, per tal de facilitar el pas sobre el barranc del Rastre, anava seguida d'un pont. El portal va estar tapiat entre 1336 i 1379 com a mesura de seguretat, durant les guerres de Pere el Cerimoniós contra Castella. El 1385 s'encarregà al pintor Domingo Valls la confecció de les figures, que ja llavors eren Sant Jaume i Sant Cristòfol, així com la reparació de la porta. El 1740 es va tombar l'arc exterior a causa de les obres de la casa superior. El 1756 es va produir la destrucció dels relleus dels pelegrins i l'Ajuntament encarregà la seua reconstrucció.

Més enllà del seu interès patrimonial, aquesta actuació compta amb un important component turístic, ja que el Portal del Romeu és inici de l'itinerari senyalitzat per la Generalitat de Catalunya com a Camí de Sant Jaume de l'Ebre i, cada any, són més els pelegrins i excursionistes que inicien el seu camí en aquest enclavament. Per aquest motiu, aquesta acció s'emmarca dins del Pla de Foment Turístic finançant per la Direcció General de Turisme de la Generalitat i l'Ajuntament de Tortosa.



Imatge Ajuntament de Tortosa

2 comentaris:

  1. Vaiga pos. M'he quedat desebut ara. Yo esperaba el rebuix i la dimisio d'algu........Que es lo que corre en estos temps de crisi. Critica, demana lo contrari, dimissions, perdons..... pero sense fe res de res. Aixo es molt facil. Prime, arromangat tu, noi i dona exemple. Despres, exixeix.

    ResponElimina
  2. Pero es cla, desde el lloc on estas es dificil veure la realitat. Critica es facil. Fe per amor propi, no. Nomes espero que algun dia siguin altres molts diferents a tots vosaltres qui ens porten als tortosins i tortosines que vosaltres tan valoreu.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta