22 de desembre del 2014

Amposta tindrà un pressupost de 19,8 milions d'euros per a l'últim any del mandat



AMPOSTA (Montsià).- El pressupost per aquest 2015 de l'Ajuntament d'Amposta -19,84 milions d'euros- només creix un 1% respecte els comptes d'enguany i concentren els prop d'1,5 milions d'euros del capítol d'inversions en actuacions urbanístiques i d'equipaments pendents. Són obres com la segona fase de la urbanització del carrer Terol, la rehabilitació de la xemeneia del Molí d'Adell, els laterals de les pistes de futbol sala o l'acabament de l'oficina de turisme. El govern municipal de CiU ha destacat la congelació dels impostos i taxes al mateix temps que aspira a prioritzar la despesa en matèria de serveis socials, incrementant-la en un 76%, o la del manteniment i la neteja viària.

Els comptes que ha presentat l'equip de govern de Manel Ferré per aquest pròxim 2015 es queden, pràcticament, al mateix nivell que els d'aquest 2014 -que van arribar als 19,5 milions d'euros-, amb un increment d'un 1%. Segons ha destacat la regidora d'Hisenda, Isabel Ferré, això és deu, en bona mesura, pel fet que un 70% de la despesa dels comptes té un caràcter "estructural" -personal, béns i serveis, manteniment- amb un 30% de marge que, bàsicament, correspon a inversions i despeses voluntàries.

Amb 7,91 milions d'euros -un 40% pràcticament-, el capítol de personal és el que encapçala el compte de despeses. Tot i que, segons Ferré, s'ha mantingut respecte l'any passat, el govern municipal ha incorporat el retorn de part de la paga extraordinària que no van percebre els funcionaris al 2012. També, aquest 2015, els complements de productivitat d'alguns treballadors i càrrecs de confiança passaran a ser específics, després dels retrets i les denúncies de partits de l'oposició.

Pel que fa als ingressos, el govern municipal de CiU destaca que també es mantindran els impostos directes -9,06 milions, que suposen un 45,64% del total d'ingressos- després de la congelació de les ordenances fiscals. Les previsions, en casos com l'impost de construccions, són força més optimistes que el últims anys -el 2013 van ser 100.000 euros negatius- i es preveu obtenir uns 40.000 euros per la millora de l'activitat constructiva. L'IBI cauria lleugerament.

A partir d'aquestes dades, l'alcalde, Manel Ferré, ha tornat a qualificar els comptes de "realistes i ajustats a les necessitats d'Amposta i el seu entorn econòmic". "Prioritzem les despeses en funció de les necessitats i demandes", ha afegit, tot apuntant que han recollit els suggeriments de la societat en aquesta línia, al mateix temps que implementar el seu programa electoral. Segons ha destacat, els comptes es basen en cinc eixos.

En aquest sentit, ha remarcat el "reforçament de l'àrea social", amb un increment pressupostari del 76% però que no ha concretat en xifres absolutes. Sí que ha precisat que les subvencions a les ONG passaran de 90.000 a 123.000 euros, que el pla de suport a les famílies tindrà 122.000 euros i el d'ajut a les famílies necessitades s'incrementen en 20.000 més. També, ha declarat, aposta pel "manteniment en quantitat i qualitat dels serveis públics", mantenint el servei de neteja viària i incrementant els recursos materials per a parcs i jardins en un 20%.

Els altres pilars són el reforç de l'activitat cultural vinculat a tradicions i equipaments amb l'impuls de la marca 'Amposta centenària'-es destinaran 10.000 euros a recordar la col·locació de la primera pedra del pont penjant; es fomentaran activitats culturals i comercials per potenciar el sector serveis; i s'implementaran polítiques actives d'ocupació amb més plans destinats especialment als joves.

Una part de les inversions aniran precisament en aquesta direcció. Les principals, però, seran destinades a obres d'urbanització i a completar equipaments pendents. Així, el projecte amb major pressupost serà la rehabilitació de la xemeneia del Molí d'Adell i l'entorn de l'avinguda doctor Pujol, amb 545.000 euros. La segona fase del carrer Terol s'endurà 197.000 euros i fins a 280.000 seran per a despeses generals d'urbanització. Addicionalment, el govern municipal preveu invertir 250.000 euros en cobrir els laterals de les pistes de futbol sala de la zona esportiva, 132.000 euros en programes informàtics, mobiliari i comunicacions de l'Ajuntament. També treballa amb la previsió de finalitzar les obres de la nova oficina de turisme per posar-la en marxa el març.

Obres finançades amb subvencions

Tant l'alcalde com la regidora han destacat que aquest 1,5 milions d'euros en inversions seran finançats en bona mesura pels 500.000 euros de subvenció per la Diputació de Tarragona -que n'hauria anunciat 450.000 per aquest 2015, encara pendents de concretar-, així com 265.000 a càrrec del Feder i només 300.000 provindrien d'un nou préstec. Segons Isabel Ferré, el consistori, però, encara té marge per endeutar-se si és necessari atès que el deute viu arriba al 70% i el límit màxim és del 110%.

L'alcalde ha volgut treure pit assegurant que al 2014 la inversió del consistori va arribar als 12,65 milions d'euros -11 dels quals, corresponents a la residència d'avis, que hauria d'obrir al març-, fet que situaria la ciutat al capdavant de Catalunya en inversió per habitant, amb uns 600 euros./ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta