5 de desembre del 2014

Els socis denunciants d'Agrofruit acusen l'exdirector general de manipular els comptes per ocultar el deute



ALCANAR (Montsià).- La investigació judicial pel cas Agrofruit va arrencar l'agost del passat 2013 arran la querella criminal presentada per l'empresari agrícola d'Alcanar i exmembre del consell d'administració de l'empresa, Agustí Vilar, contra l'exdirector general de l'empresa, Xavier Guarner. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Vilar acusa Guarner de manipular els comptes reals de l'exportadora de cítrics per tapar un deute que segons l'administrador concursal ascendeix a 50 milions d'euros -xifra que els actuals gestors rebaixen a 27-. Poques setmanes després que Vilar formalitzés la denúncia als jutjats, dos expresidents d'Agrofruit i un soci empresari van acabar presentant una querella conjunta amb els mateixos arguments.

Vilar va decidir prendre accions judicials després d'haver reclamat explicacions a Guarner -detingut aquest dimecres pels Mossos per un presumpte delicte d'administració deslleial, juntament amb tres dirigents de la societat- i al consell d'administració sobre els comptes reals d'Agrofruit, sense cap resultat. "Ens presentava uns comptes, en fulles de càlcul, que no em quadraven: qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència", relata l'empresari citrícola, que assegura no haver pogut accedir a les auditories que s'efectuaven per avaluar l'estat financer real de la societat.

"Em deien que no havia cap situació d'excepció i que tot anava bé. Llavors vaig dir que aquí havia alguna cosa que fallava i fallava tot. Fallen els diners nostres i aquí algú sortirà amb les costelles calentes, jo el primer", assegura. Per justificar els problemes econòmics, l'exdirector general s'havia escudat en la manca de liquiditat, que Hisenda no pagava l'IVA o que no rebien les subvencions previstes de la Generalitat o el Feoga. "Excuses de mal pagador", sentencia Vilar, qui es considera "enganyat" per Guarner. "Vam estar- tots enganyats al consell: n'hi ha qui ho està menys i n'hi ha que menys, amb les costelles més o menys calentes", precisa

La denúncia es va produir poc després que l'empresa anunciés que presentava el concurs de creditors, al juliol de l'any passat. Llavors, Guarner va ser inicialment acomiadat, tal i com reclamaven Vilar juntament amb altres socis, i el consell d'administració va anunciar una querella contra l'exdirector general. Poques setmanes després, però, i amb el concurs de creditors en marxa, Agrofruit va anunciar la reincorporació de l'exdirector general com a assessor comercial -actualment era cap de producció i vendes-. Aquesta va ser la gota que va fer vessar el vas de la paciència de Vilar, abandonant l'entitat i presentant la denúncia contra Guarner, específicament, així com les persones responsables.

El mateix empresari ja va anunciar les seves intencions davant d'una assemblea de socis durant la qual Guarner hauria reconegut -en una intervenció de la qual Vilar assegura disposar de la gravació de la seva intervenció- que el forat econòmic existent ascendia a uns 16 milions d'euros, lluny encara dels 50 que apuntaria l'informe concursal o, fins i tot, els 27 que reconeixen els actuals gestors. L'exdirector general, però, se n'hauria desdit dies després.

500.000 euros enganxats

Ara, calcula que la gestió financera d'Agrofruit li podria fer perdre uns 500.000 euros. En va pagar 200.000 per ingressar com a soci fa set o vuit anys -amb unes aportacions mitjanes de cítrics anuals d'entre 800 i 900.000 quilos-, en va afegir 123.5000 en una ampliació de capital -els membres del consell feien aportacions superiors, assegura- i en té pendents de cobrament 170.000 de collites anteriors. Segons explica, els administradors exigien als pagesos que compressin accions de l'empresa per poder disposar de liquiditat, renegociar el deute amb els bancs i fer front als pagaments dels cítrics als productors, tot i que els preus que fixaven es trobaven entre els més baixos del territori. "Són diners que s'han abocat i s'han deixat de pagar als pagesos", retreu.

Vilar no està sol en aquesta acció judicial. A la querella presentada l'estiu de l'any passat es va afegir, poques setmanes després, la demanda conjuntat dels expresidents d'Agrofruit, Lluís Vives i Vicente Guillamon, així com l'empresari citrícola Mariano Suñer. Els arguments que plantegen totes dues accions són coincidents, en la línia de denunciar la suposada manipulació comptable de Guarner: l'acusen de voler justificar els problemes financers amb una pretesa manca de liquiditat i el retard en la percepció d'ingressos pendents quan, en realitat, sostenen que Agrofruit ja havia cobrat.

Inicialment tramitada pel jutjat número 5 de Tortosa, finalment, la investigació unificada de les dues demandes, que es troba sota secret de sumari, s'instrueix des del número 2.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta