26 de febrer del 2015

El ple de Tortosa aprovarà dilluns el nou Reglament de Participació Ciutadana



TORTOSA (Baix Ebre).- El govern de Tortosa ha anunciat aquest dijous la propera aprovació del nou reglament municipal de Participació Ciutadana. L’alcalde, Ferran Bel, ha explicat que l’objectiu és impulsar la participació d'entitats i ciutadans en la vida pública, fomentar la transparència, i també traslladar l'aplicació de les lleis de transparència catalana i espanyola. Entre les principals novetats d'aquest reglament destaca la creació de l'audiència pública, el consell de ciutat, els consells de barri i de poble, i els consells sectorials, a més de la regulació de les consultes populars i de les intervencions davant del ple de l’Ajuntament. De la mateixa manera, el reglament també preveu la creació d'una carta ciutadana i d’una carta de serveis municipals. En declaracions a Canal 21 Ebre, Bel ha remarcat que és la primera vegada que l’Ajuntament de Tortosa es dota d’un mecanisme de participació ciutadana tan ambiciós, i que hi ha molts pocs ajuntaments del país amb un reglament tan avançat.

El nou Reglament de Participació Ciutadana de Tortosa es porta a aprovació en el ple ordinari del mes de març, que tindrà lloc aquest proper dilluns. Entre les novetats que implanta el reglament, Bel ha destacat la obligatorietat que tindrà l’alcalde de fer una audiència pública cada any. Així, els alcaldes hauran de comparèixer davant de la ciutadania, i podrà ser interpel·lat per veïns i veïnes. A més, l’audiència pública podrà convocar-la l’alcalde, el ple, el consell de ciutat, les sectorials, les entitats o els particulars.

En el marc d'aquest nou instrument, l'Ajuntament es compromet a atendre les peticions d'informació de la ciutadana en un termini no superior a 20 dies. Així mateix, qualsevol ciutadà o ciutadana podrà intervenir abans dels plens ordinaris, durant un màxim de dos minuts, per expressar qualsevol prec o pregunta. El reglament també regula les consultes ciutadanes, a les quals podran participar els majors de 16 anys.

El consell de ciutat, també de nova creació, emetrà informes sobre els assumptes que li siguin demanats per l'alcalde, el ple o qualsevol consell municipal de Participació. A més, tres dels seus membres es designaran per sorteig entre tots els ciutadans amb més de 16 anys. De la mateixa manera, els consells de barri i de poble abordaran diferents objectius i esdevindran essencials per aproximar la gestió municipal a la ciutadania. D’altra banda, els consells sectorials seran els òrgans de participació que canalitzaran les iniciatives o inquietuds ciutadanes en temes d'interès per a la ciutat, i tindran caràcter consultiu. I, finalment, es podrà promoure la creació de comissions específiques, d'una durada determinada, per abordar qüestions més concretes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta