5 de febrer del 2015

El Tribunal Constitucional admet a tràmit els recursos contra la indemnització pel projecte Castor


MADRID.- El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos presentats per la Generalitat, el Parlament i el grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats contra el Reial Decret amb què el govern de l’Estat va fixar la indemnització de 1.350 milions d'euros per a Escal UGS, l'empresa promotora del projecte Castor. El tribunal ha acceptat estudiar la inconstitucionalitat d'aquest decret de mesures urgents en relació amb el sistema gasista, i ha acordat donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i a l'executiu espanyol, els quals ara disposen de quinze dies per personar-se en el procediment i formular al·legacions.

El recurs d'inconstitucionalitat de la Generalitat es basa en la "falta" de justificació i proporcionalitat de la mesura, i en fet que no era urgent. Quant al recurs presentat pel Parlament, amb l'únic vot en contra del PP, al·legava que la indemnització, tal i com està plantejada, excedeix els límits constitucionals i vulnera el dret a la tutela judicial efectiva. Finalment, el recurs presentat pel grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats qüestionava la "celeritat i urgència" amb què es va tramitar la indemnització pel Castor.

Indemnització polèmica

L'empresa concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS, va cobrar els 1.350 milions d'euros d'indemnització, fixats al reial decret llei del 3 d'octubre, l'11 de novembre. Així ho va comunicar la companyia ACS, presidida per Florentino Pérez i que té més d'un 66% d'Escal UGS, a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV). El govern espanyol va fixar aquesta xifra en concepte de compensació per la inversió feta en el projecte, un cop s'accepta la renúncia de l'empresa a la concessió de l'explotació. El càlcul de la indemnització dels 1.350 milions després de restar els 110 que havia rebut fins el passat 2012, coincideix, en bona mesura, amb el finançament que l'any passat va rebre gràcies a un 'project bond' patrocinat pel Banc Europeu d'Inversions (BEI). Van ser 1.440 milions d'euros que Escal UGS va obtenir mitjançant una emissió de bons -a través d'una societat creada ad hoc a Luxemburg-, que va ser adquirida en gran part per inversors estrangers així com pel mateix BEI, que va comprar-ne 300 milions i va habilitar-ne 200 més per garantir la liquiditat de l'operació. La renúncia a la concessió del passat de juliol, amb el vist-i-plau del banc comunitari, forçava legalment ACS a retornar aquests diners abans de la data límit del 30 de novembre.

El reial decret llei, qüestionat per aquests tres recursos d'inconstitucionalitat, regula el procediment d'acceptació de la renúncia, amb la conseqüent extinció de la concessió d'explotació del magatzem subterrani de gas natural Castor. A més, acorda posar les instal·lacions en hibernació i s'encarrega el manteniment de les mateixes a la societat Enagás Transporte, regulador tècnic del sistema. També detalla que Enagás recuperarà la indemnització, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors del gas. En concret, el cost total de l'operació pot superar els 4.700 milions, segons càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU)./ ACN

1 comentari:

  1. Para entender el sistema
    energético en España,

    incluidas subidas de la luz y el gas

    y políticos PPSOE en eléctricas,

    es recomendable ver el informativo "apaga y
    Vámonos":

    https://www.youtube.com/watch?v=4IBkqrtN1Fs

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta