11 de febrer de 2015

L'Ajuntament d'Ascó acusa Acuamed de posar en risc la població retardant el pou alternatiu per la descontaminació de Flix


ASCÓ (Ribera d'Ebre).- L'Ajuntament d'Ascó ha acusat la societat estatal Acuamed de "dilatar intencionadament" les obres d'abastament alternatiu d'aigua potable per a la població en cas d'accident a les obres de descontaminació química de l'embassament de Flix. El consistori ha emès un comunicat en què recorda que el municipi resultaria el "primer afectat" en cas que es produís un episodi de contaminació Ebre avall, per la seua proximitat. Malgrat això, addueix, l'ens estatal encara no ha fet ni les prospeccions prèvies per perforar el pou projectat, tot i que les obres de descontaminació es troben a punt d'acabar. En aquest sentit, asseguren des de l'Ajuntament, el Pla de Restitució "ha estat un fracàs rotund".

Des d'Ascó recorden que les obres previstes en aquest pla, destinades a preveure i evitar situacions de risc per a la població en l'abastament d'aigua potable, haurien d'haver estat finalitzades abans de començar a remoure els llots de l'embassament. Reiteren, tal i com admeten els responsables de les obres d'Acuamed, que "el risc zero no existeix". Per contra, el consistori recorda que el projecte que l'ens va treure a licitació el novembre de 2013, per valor d'un milió d'euros més IVA, i que substituïa un projecte anterior del passat mandat que no es va arribar a executar, continua totalment aturat.

Els treballs havien de servir per construir una nova captació d'aigua per abastir d'aigua potable la població des d'aqüífers situats a 1,5 quilòmetres del riu atès que, actualment, el municipi s'abasteix d'uns pous ubicats a la vora mateix del riu Ebre. En aquest sentit, l'Ajuntament valora com un intent de dilatar en el temps els treballs el fet que Acuamed hagi aportat la documentació sobre una consulta a la Direcció General de Medi Ambient de la Generalitat, el passat 19 de desembre, sobre les afeccions que les obres tindrien en l'avifauna. L'administració catalana ja va respondre l'any 2010, en la tramitació anterior, que els treballs s'havien de fer fora del període de nidificació de l'àliga cuabarrada, de gener a juny.

Davant d'això, l'Ajuntament d'Ascó recorda que Acuamed podria haver fet aquest tràmit el passat mes de març sense esperar el desembre, més encara, sabent prèviament que les obres no podrien començar fins el mes de juliol i tindrien un període d'execució de sis mesos, podent estar ja enllestits. En aquesta línia, el consistori considera "inacceptable" la dilatació en el temps pel risc sobre la població i recorda que, des de 2012, el municipi disposa d'un dipòsit d'aigua potable per estrenar, fruit del mateix Pla de Restitució, que no s'usa perquè encara s'hi ha de connectar aquesta nova captació. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta