10 de febrer del 2015

Els arqueòlegs descobreixen una cisterna del segle XII a la torre de la Candela de l’Aldea



L'ALDEA (Baix Ebre).- ls treballs de rehabilitació de la torre de la Candela de l’Aldea han posat al descobert una antiga cisterna vinculada a l’assentament de la torre, situada a la finca de la Palma vora la variant de la carretera N-340 i a tocar d’Amposta. Tant aquesta construcció com la cisterna datarien del segle XII. L’arqueòleg dels serveis territorials de Cultura, Joan Martínez, ha explicat que les excavacions han permès determinar que aquesta cisterna es va deixar d’utilitzar com a sistema per l’aprofitament d’aigua a meitat del segle XIII i que, des d’aleshores i fins al segle passat, ha tingut altres usos, des de corral fins a magatzem.

La torre de la Candela forma part dels conjunt de torres de guaita esteses per la plana deltaica per vigilar i protegir el territori de les incursions morisques. De fet, a l’Aldea hi ha tres torres de guaita més: la torre de Vinaixarop, la torre de Burjassénia i la torre de l’ermita de l’Aldea. Així mateix, l’arqueòleg ha explicat que les torres de guaita de l’Aldea tenen un estreta relació amb la torre del castell d’Amposta.

L’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu, ha mostrat la seua satisfacció per poder recuperar i posar en valor el patrimoni històric del municipi, i ha avançat que en l’espai on està ubicada la torre de La Candela s’habilitarà una zona de lleure. La torre de La Candela era de propietat privada. Fa quatre anys, el seu propietari la va donar al municipi i des d’aleshores l’Ajuntament de l’Aldea ha treballat per buscar el finançament necessari per la seva rehabilitació. Finalment, es va encarregar un projecte de rehabilitació a la Diputació de Tarragona, que ha estat licitat per 104.000 euros, dels quals 78.000 es finançaran a través de fons Leader. / Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta