10 de febrer del 2015

UP alerta que la plaga del caragol maçana s'ha recuperat a nivells del 2013



DELTEBRE (Baix Ebre).- El sector de l'arròs del delta de l'Ebre ha posat sobre la taula del Departament d'Agricultura una bateria de mesures urgents per frenar l'avanç de la plaga del caragol maçana impulsant, a partir d'octubre, un cop acabada la collita, la salinització de desguassos i actuacions a la xarxa de reg, així com el finançament dels tractaments amb saponina. La pràctica paralització del pla d'actuació de la Generalitat, després que els pagesos es neguessin a salinitzar els camps per les pèrdues registrades, ha suposat "perdre un any" de lluita i ha permès que la plaga hagi revifat als nivells del 2013, segons ha denunciat el responsable nacional de l'arròs de la Unió de Pagesos (UP), Albert Pons.

Les mesures que planteja el sector de l'arròs, a través de l'associació de productors Prodelta -on es troben cooperatives i regants- i els sindicats, s'han de discutir aquest dimecres en una reunió de la comissió tècnica de seguiment de la plaga del caragol maçana creada per Agricultura, que convocada per aquest dimecres a la tarda als serveis territorials a Amposta.

De fet, segons ha explicat Pons, el Departament hauria acceptat inundar de forma imminent, durant aquest mes de febrer, el desguàs que circumval·la l'Encanyissada, a l'hemidelta dret. En aquest cas, plantegen que la làmina d'aigua salada, però, no sigui superior als 30 centímetres i que, en el cas que es vulgui fer arribar a cotes més altes, caldria instal·lar dics de contenció i elevar-la.

El sector, però, no sembla disposat a continuar esperant més temps sense solucions efectives. Tot i que Agricultura va anunciar que impulsaria immediatament la inundació amb aigua salada dels desguassos, la mesura, finalment, ha quedat ajornada per després de la sega. Actualment, només s'ha procedit a l'assecament de les finques de l'hemidelta esquerre des del passat mes de desembre, amb més retard del que és habitual.

Això, segons ha explicat el responsable d'Unió de Pagesos, ha permès que l'invasor hagi tornat a guanyar terreny afectant ja totes les zones assecades i en unes 90 hectàrees allí on la salinització no va acabar de funcionar. "Hi ha una gran infestació a la zona que es va assecar tard i el nivell de la plaga arriba al de 2013", ha assegurat Pons. La nova versió del Pla d'Actuació, que ja s'haurà d'aplicar a partir de la pròxima tardor, un cop enllestida la campanya, haurà de tornar a intentar frenar l'avanç del gasteròpode.

Els aspectes principals d'aquest pla, asseguren, haurien de preveure la inundació d'aigua salada únicament de tota la xarxa de desguassos. En el cas de la xarxa de reg, les comunitats de regants ja han advertit que l'ús d'aigua del mar podria malmetre les infraestructures i, en aquest cas, es podria optar per un altra mesura. Paral·lelament, els arrossaires demanen que Agricultura financi una part dels tractaments amb saponina, el producte que fins aquest moment s'ha revelat com a més efectiu. També negocien posar en guaret alguns camps, assecant-los i aïllant-los totalment durant un any -a més de remoure la terra durant l'estiu-, una pràctica per a la qual també demanen compensacions.

L'IRTA testa nous productes

La problemàtica del caragol maçana ha estat un dels temes que ha protagonitzat aquest dimarts al matí la XI Jornada Tècnica de l'Arròs que ha reunit centenar de productors i tècnics a les instal·lacions d'Arrossaires del Delta, a Deltebre. En el marc de les novetats d'aquesta temporada, l'Estació Experimental de l'Ebre de l'IRTA ha presentat el resultat d'un assaig amb un nou producte, acceptat per a l'agricultura ecològica, desenvolupat per una empresa alemanya -que ha finançat l'estudi-.

De moment, i segons ha precisat la investigadora de l'IRTA, Maria del Mar Català, l'eficiència del prodcute Sluxx HP sobre el caragol maçana s'ha revelat com a força limitada, amb un 30% de mortalitat al laboratori, després que diferents circumstàncies haguessin dificultat els assajos de camp. Català, que ha destacat el nivell de protecció que ofereix el producte sobre la planta al llarg de nou dies i el seu valor ambiental per la seva aplicació al conreu sense fitotoxicitat, ha anunciat que continuaran i aprofundiran els estudis. "Volem que els agricultors vegin que hi ha esforços d'empreses que inverteixen i innoven per trobar solucions a aquesta plaga. Això fa de crida perquè altres empreses hi treballin", ha indicat./ ACN / Imatge Filmsnòmades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta