25 d’abril del 2015

Escolars d'Alcanar enterren centenars de dibuixos en contra del projecte Castor



ALCANAR (Montsià).- Escolars d'Alcanar han enterrat dibuixos, murals i escrits en contra del projecte Castor. És la feina de més de 700 nens i nenes feta fa un any. Durant aquest temps, els dibuixos s'han anat exposant i aquest dissabte han quedat dipositats per sempre sota un monòlit, en una plaça al costat del centre cívic d'Alcanar, que simbolitza la lluita de la Plataforma del Sénia contra el magatzem de gas. Un grup de nens amb globus del color verd de la plataforma han participat en aquest acte simbòlic. El col·lectiu està pendent ara del ple del Parlament d'Estrasburg de la setmana vinent, en el qual es votarà l'informe que censura l'actuació del Banc Europeu d'Inversions al voltant del finançament del projecte.

Des d'un gran mural del perfil de la plataforma petroliera amb conceptes com 'gas', 'fum', 'terratrèmol' o 'explosió' dins de gotes de pluja, fet per nens d'educació infantil, a elaborats poemes de joves de cicle superior. Són alguns dels treballs que aquest dissabte s'han enterrat per demostrar el sentiment de rebuig, també dels més petits, al projecte Castor. Un dels poemes, per exemple, recollia "El Castor ha arribat i els terratrèmols han començat; dormint t'has despertat i molt t'has espantat; les cases d'Alcanar han tremolat, però Florentino diu que hem exagerat; la gent ha protestat, però això no ha acabat..."

Un reduït grup de nens, entre globus verds -el color que caracteritza la Plataforma del Sénia, organitzadora de l'acte-, han dipositat dins d'un forat als peus del monòlit totes les manualitats de protesta de l'alumnat de l'escola Joan Baptista Serra d'Alcanar i de l'escola Marjal de les Cases d'Alcanar. Posteriorment, la capsa que contenia tots els treballs i murals ha quedat segellada amb una placa amb la inscripció 'Joves desitjos per a un futur millor'. Alguns nens reconeixen que no recordaven massa bé haver notat els terratrèmols i d'altres els tenen molt presents, però tots són conscients de les conseqüències del Castor.

"És una cosa que està davall l'aigua i no és bona, perquè fa terratrèmols", expliquen en Marc, en David i en Pau. La Cristina i la Iraida expliquen que a l'escola els van donar instruccions en cas d'emergència. "La mestra ens va dir que ens poséssim sota la taula, al costat d'una porta o sortíssim corrents". La directora d'un dels centres, Sònia Reverter, diu que els més petits han viscut el tema Castor de molt a prop. "Ho han viscut en primera persona perquè ha notat els terratrèmols i que tot es deu a uns interessos, i no pensant en la mar i els peixos, i aquests nens són fills de famílies de pescadors", afirma Reverter. "Els nens i tots ho vam viure amb molta angoixa el curs passat", afegeix la directora i alhora mare. Tots aquests treballs es remunten a aquella època, quan van saltar les alarmes amb els primers terratrèmols, i els dibuixos ja es van exposar el març passat, coincidint amb la presentació del llibre 'La bombolla sísmica' del periodista de l'ACN Jordi Marsal. Aquest dissabte s'ha decidit dipositar-los en un lloc simbòlic del municipi. L'acte reivindicatiu ha estat organitzat per la Plataforma ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, junt amb l'Ajuntament d'Alcanar i les dues escoles participants.

"És un goig veure que els xiquets i xiquets del poble hi participen activament, amb tot aquest material contra el Castor", exposa Joan Ferrando, portaveu de la plataforma. "El poble volem que el Castor es tanqui definitivament, es desmantelli i no ens toqui a la ciutadania pagar el deute", afegeix. "Seguim veient-hi molts cotxes i molta activitat i la flama enmig del mar, per això el que ens preguntem tots és, si és cert que això mai més es podrà posar en marxa perquè un defecte tècnic l'inhabilita totalment, perquè hem de gastar-nos milions d'euros en això", es pregunta Ferrando.

Votació al ple del Parlament Europeu, el 30 d'abril

Una delegació de la Plataforma del Sénia es desplaça aquesta pròxima setmana a Estrasburg, on el ple del Parlament Europeu ha de votar dijous l'informe anual d'activitat del Banc Europeu d'Inversions (BEI), que censura l'actuació de l'organisme comunitari en el finançament del magatzem de gas submarí. Elaborat per l'eurodiputat ecosocialista, Ernest Urtasun, la reprovació pel Castor va rebre un suport majoritari al comitè d'Afers Econòmics del Parlament Europeu el passat 9 de març, amb l'excepció del grup del PP, que s'hi va oposar.

L'informe d'Urtasun recorda que la valoració del BEI -que va emparar una emissió de bons per valor de 1.400 milions d'euros, on s'incloïen 300 milions de fons públics comunitaris- no va tenir en compte "els riscos d'un increment de l'activitat sísmica associats amb la injecció de gas, tot i l'existència d'estudis que alerten clarament dels perills potencials". A més, insta la CE i el BEI a "prendre accions per evitar que Espanya hagi de pagar 1.300 milions d'euros en compensació per un projecte desastrosament avaluat".

I és que més enllà dels recursos plantejats al Tribunal Constitucional i les diligències prèvies obertes al jutjat de Vinaròs arran la denúncia a Fiscalia, la Plataforma continua mirant cap a les institucions comunitàries per evitar que la ciutadania hagi d'assumir un cost ingent pel fallit projecte Castor. Més enllà dels 1.350 milions d'euros que ja ha cobrat la promotora, Escal UGS, en mans del grup ACS, amb els quals ha retornat als bonistes del BEI la seva inversió, el bony total de l'operació podria disparar-se fins el 5.000 milions, entre interessos financers i altres costos.

"Aquí, a l'estat espanyol, veiem que políticament hi ha dos partits que es tiren les culpes i està tot una mica paralitzat. Si la UE pren una determinació clara i acceptés els arguments claríssims que ha hagut falta molt greu del govern espanyol produint un deute totalment il·lícit, si la UE ho digués clarament, això podria avançar i deslliurar-nos de pagar un deute il·lícit", ha argumentat Ferrando. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta