15 d’abril del 2015

L'editorial Proa publicarà a l'octubre en un sol volum l'obra poètica completa de Gerard Vergés



BARCELONA.- L'editorial Proa reeditarà l'obra poètica de l'escriptor tortosí Gerard Vergés (Tortosa, 1931-2014). Així ho ha anunciat aquest dimarts el rapitenc Emili Rosales, director general del Grup 62, en el marc d'un homenatge a l'escriptor Gerard Vergés que ha organitzat l'Ajuntament de Tortosa i la Institució de les Lletres Catalanes, tot coincidint amb el primer aniversari de la seua mort i que s'ha celebrat a l'Arts Santa Mònica. L'acte 'Gerard Vergès, el poeta alquimista', presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha aplegat moltes de les persones que van tenir relació amb l'escriptor i els seus familiars.

L'acte, conduit pel periodista Xavier Graset, ha comptat amb la lectura de poemes i la glossa de la vida i obra de Vergés per part de Sam Abrams, Xavier Bru de Sala, Cinta Massip, Ramon García Mateos, Manel Ollé i Emili Rosales. Bru de Sala ha assenyalat en la seua intervenció que "no s'ha vingut per homenatjar l'home, tot i que s'ho ben mereix, sinó el resultat dels textos del cavaller tortosí de les lletres i remarcar l'alt i perdurable valor dels resultats del seu esforç per polir-se i polir i per exigir-se al màxim amb el màxim rigor". Ha apostat per posar l'obra de Vergés "al mateix panteó i alçada on es veneren Màrius Torres, Guerau de Liost o Joan Salvat-Papasseit, poetes tots ells d'obra breu, intensa, feridora i permanent".

En concret, en el transcurs de l'acte s'han recitat diferents poemes de l'autor i s'han fet referència a la seva figura. La poetessa Cinta Massip ha recitat poemes extrets de 'Long Play per a una ànima trista' i 'Lliri entre cards'; Ramon García Mateos ha recitat una selecció de poemes de 'La raíz de la mandràgora', i Emili Rosales, un poema propi i inèdit, titulat 'Llum al pinar'-un retrat de Gerard Vergés. Rosales ha dit que Vergés va ser un mestre i ha assegurat que li deu molt la seva formació. "Vergés ha il·luminat la carrera d'uns quants escriptors de les Terres de l'Ebre", ha manifestat.

Rosales, amic de Vergés, ha admès que una cosa que li hauria agradat fer al seu moment és ser l'editor del poeta. "En aquest moment hi ha una cosa pendent i és recuperar la poesia completa de Gerard Vergés". En aquest context, ha anunciat que a l'octubre Proa publicarà en "un sol volum aquesta poesia completa amb els cinc llibres de Vergés i Sam Abrams en farà la cura del llibre. Es convertirà en un esdeveniment literari de primera magnitud", ha assegurat, al temps que ha ressaltat la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa per tirar-ho endavant.

Altres persones han intervingut en l'audiovisual que s'ha projectat en el decurs de l'acte, com és el cas de Jesús Massip o Manuel Pérez Bonfill. L'acte ha acabat amb l'actuació musical de Riu en So.

Per la seua part, l'alcalde de Tortosa ha dit que la figura de Vergés és molt estimada a Tortosa, a les Terres de l'Ebre i a Catalunya. Ha recordat que sol definir-lo com una persona del "Renaixement, una persona de ciència i lletres, que té moltes vessants, una persona polièdrica, que va ser empresari, emprenedor, professional i va ser poeta". En aquest sentit, Bel ha recalcat que "tenia una gran personalitat com a ciutadà i com a persona compromesa amb la seva ciutat".

El conseller Mascarell ha manifestat que aquest acte serveix per homenatjar a Vergés, "reforçar la convicció sobre el seu paper poètic" i remarcar "la seua convicció humanística i el seu compromís amb el seu temps".

Gerard Vergés va ser farmacèutic, professor universitari i escriptor. Creu de Sant Jordi, va guanyar el Premi Carles Riba de poesia el 1981 amb el poemari 'L'ombra rogenca de la lloba'. També va ser guardonat amb el premi Josep Pla el 1985 amb 'Tretze biografies imperfectes' i, cinc anys més tard, va rebre el Premi Josep Vallverdú per 'Eros i art'. Va ser articulista habitual del diari Avui. El 2009 va rebre la Medalla d'Or de la Ciutat de Tortosa. El passat Sant Jordi, dia del seu traspàs, 'El jardí de les delícies', va ser un dels títols més venuts a les Terres de l'Ebre. Vergés va ser poeta d'honor del Festival Nacional de poesia de Sant Cugat el 2011./ Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta