14 d’abril del 2015

Tortosa se sumarà a la querella contra l'Estat espanyol per l'afusellament de l'alcalde Josep Rodríguez



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa se sumarà com a part demandant a la querella contra l'Estat espanyol per crims contra la humanitat, per l'afusellament de l'alcalde Josep Rodríguez després de la Guerra Civil. Així ho va aprovar aquest dilluns el ple del consistori, en avalar una moció d'ERC que demanava que l'Ajuntament comparega com a part demandant en la querella contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat que va presentar-se en un jutjat de l'Argentina. El republicà Josep Felip Monclús va demanar "que es faci justícia" i, per tant, "que s’arribi fins al final per veure el seu nom i el seu honor restituïts, així com el de la resta de persones represaliades pel franquisme que van ser sotmeses a judicis sumaríssims".

Monclús va recordar que cap govern espanyol ha anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista i, per tant, els alcaldes republicans i el president Companys continuen sent considerats culpables per la Justícia espanyola. Aquesta situació ve emparada per la Llei d’amnistia de l’any 1977, que continua vigent i empara la impunitat dels crims de la dictadura franquista. És per això que la moció reclama que "l’Estat espanyol anul·li tots els judicis sumaríssims duts a terme durant el període de la dictadura per restituir la dignitat de les víctimes del franquisme".

D'altra banda, el ple ha aprovat aquest dilluns al vespre, en sessió plenària, l'aprovació inicial d'una ordenança general de medi ambient que regularà la gestió dels residus, la neteja de la via pública, els diversos tipus de contaminació (acústica, lluminosa, atmosfèrica,...), la protecció i tinença d'animals de companyia, les instal·lacions de radiocomunicació i l'abocament d'aigües residuals al riu Ebre. L'alcalde ha explicat que aquesta ordenança, que estava prevista en el Pla d'Actuació Municipal, inclou aspectes que fins ara no estaven regulats i altres que ho estaven de manera molt sectorial. "Dotem l'Ajuntament d'una eina avançada i ambiciosa per una major protecció mediambiental al nostre municipi", ha afegit Ferran Bel.

El ple també ha aprovat posar el nom de l'escriptor Ernest Hemingway al carrer situat entre els carrers Cervantes i Despuig, darrera l'antic cine Fèmina, on hi ha l'accés al refugi antiaeri número 4 de la Guerra Civil que l'Ajuntament ha recuperat recentment per fer-lo visitable. Hemingway va cobrir informativament la Batalla de l'Ebre i Tortosa com a front de guerra. Les seues cròniques d'una ciutat devastada pels bombardejos van fer la volta al món i van donar a conèixer els estralls de la Guerra Civil.

En el marc del ple del mes d'abril també s'ha aprovat el reconeixement extrajudicial de crèdits, que ha estat de 144.000 euros relatius factures de 2014 entrades durant el 2015, majoritàriament referides al consum elèctric. Pel que fa a factures corresponents a l'anterior exercici i corresponents a despeses sobrevingudes, s'han aprovat 74.386 euros. L'alcalde ha expressat la seua satisfacció per la reducció a la mínima expressió de l'extrajudicial assolida durant aquest i anteriors exercicis, i ho ha comparat amb els extrajudicials de xifres de 3 milions d'euros que s'havien arribat a registrar en governs anteriors. Bel ha volgut agrair expressament el treball de regidors i tècnics en l'estricte compliment del pressupost.

El ple també ha votat favorablement una modificació pressupostària vinculada a la celebració, a finals d'aquest any, de la 65a Nit de Santa Llúcia, que organitza Òmnium Cultural i que per segona vegada en la història se celebra a Tortosa. L'alcalde no ha avançat més detalls a l'espera de la signatura properament del conveni amb l'entitat promotora. La sessió plenària del mes d'abril també ha servit per anunciar un concert de música a càrrec de Jordi Savall, que tindrà lloc a la catedral l'11 de juliol, amb motiu de la commemoració dels 20 anys de la Festa del Renaixement.

Mocions dels grups polítics

En l'apartat de mocions, el Ple ha aprovat per unanimitat de tots els grups donar suport al Banc d'ADN per facilitar les identificacions dels desapareguts durant la Guerra Civil. També ha tirat endavant la moció d'ERC en favor de la reforma horària. El ple també ha aprovat les mocions del PSC sobre la petició a la Generalitat de publicació del Pla Estratègic de les Terres de l'Ebre, en defensa de l'activitat de les ramaderies de bous braus de les Terres de l'Ebre, i la d'Iniciativa-Entesa per Tortosa d'exempció de la taxa d'ocupació de la via pública per a entitats sense afany de lucre.

Per contra, la majoria dels regidors al ple han rebutjat les mocions del PSC sobre el tercer institut i sobre els drets socials i de la classe treballadora.

D'altra banda, el ple del mes d'abril va començar amb el reconeixement de l'escultor Àngel Acosta que li ha fet l'alcalde, amb motiu de la seua mort. Acosta va ser nomenat fill adoptiu l'any 2004. És l'autor de dos passos de la Setmana Santa i de diverses talles d'esglésies de la diòcesi de Tortosa, entre altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta