29 de juny de 2015

Més vigilància dels animalistes per garantir que es compleix la normativa dels correbous a l'Ebre


L'AMPOLLA (Baix Ebre).- Els animalistes han tornat a les places ebrenques aquest estiu amb la missió de vigilar, sobretot, que no es celebri la modalitat dels bous a la mar, fora de l'empara de la llei de correbous, i la participació de menors en els bous capllaçats, aspecte que no regula amb prou especificitat la normativa taurina. També volen vetllar contra el maltractament animal i denunciar, si les hi ha, altres infraccions. Com ha apuntat la portaveu d'AnimaNaturalis, Aïda Gascón, no busquen "boicotejar" les celebracions sinó documentar els seus arguments contra els actes taurins. Les penyes i comissions s'han organitzat per evitar confrontacions i totes dues parts confien en el paper mitjancer dels Mossos d'Esquadra.

La vigilància in situ per part dels animalistes es recupera aquest estiu perquè, segons Aïda Gascón, portaveu d'AnimaNaturalis, han pogut adquirir nou material de gravació després que, en els conflictes viscuts amb els taurins anys enrere, se'ls fes malbé el que tenien. "Amb la polèmica bous a la mar vam creure que era necessari estar més presents", ha apuntat Gascón. Els bous a la mar és actualment la modalitat més polèmica perquè ha quedat fora de l'empara de la llei dels correbous i els antitaurins han insistit en què no es pot celebrar "perquè és il·legal". "Vèiem que es duia a terme i ara que estem més a sobre ho estan deixant de fer", ha assegurat la portaveu d'AnimaNaturalis.

També posaran especial atenció en la participació de menors als bous capllaçats, un fet que també es troba en un buit legal perquè la normativa no especifica, com si fa a les places, quan es considera que hi participen o quan es considera que en són espectadors ja que és una modalitat que es fa als carrers.

Els animalistes han defensat que son "els únics" que "realment vigilen" que es compleixi la normativa i que no existeixi maltractament animal en les festes amb bous. Gascón ha lamentat que les comissions, que vetllen pel compliment de la normativa, no denunciïn cap fet. "Ens trobem que mai s'ha donat el cas que una comissió taurina denunciï a l'ajuntament o a la penya per algun cas, inclús quan han mort persones o ha passat alguna cosa amb un bou. No ho comuniquen mai ni ho denuncien. Creiem que no aniran mai en contra de la seva festa", ha apuntat la representant d'AnimaNaturalis.

Les penyes volen evitar confrontacions

Per la seva banda l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha fet arribar a tots els seus associats un protocol d'actuació davant la presència d'antitaurins a les places i als actes amb bous per evitar conflictes. L'agrupació proposa la creació de comissions de seguretat dins de cada penya que hauran d'estar integrades, al menys, per un responsable d'aquesta i altres membres voluntaris. La seva funció és la de vetllar perquè no hi hagi incidents i fer de mitjancers per evitar confrontacions entre animalistes i aficionats taurins. Es proposa que vesteixin amb elements distintius perquè siguin ràpidament identificats si han d'actuar.

El protocol posa alguns exemples. En el cas que l'acció dels antitaurins interrompés l'activitat taurina es demana que la comissió de seguretat faci una barrera humana entre el grup i la resta de públic i s'avisi ràpidament els Mossos d'Esquadra. També es demana que no s'impedeixi que accedeixin als recintes, com poden ser les places, i insisteixen que ningú altre que no sigui part de la comissió de seguretat ha d'intervenir ni increpar els activistes animalistes. Les comissions atendran als requeriments i les instruccions quan arribi la policia.

La policia de mitjancera

També els animalistes recorreran als Mossos d'Esquadra per minimitzar els conflictes. Com ja han fet en alguns actes on han assistit, com a l'Ampolla, al Baix Ebre, han avisat als Mossos d'Esquadra i al consistori del municipi de la seva presència als bous. "Ens trobàvem que en molts pobles que no hi ha cap tipus de policia, perquè la llei no obliga que hi siguin, i ens donava molta inseguretat. Si comuniquem la nostra presència als mossos, al menys, sabem que alguna puntada ens donaran però difícilment aniria més enllà, com va passar anteriorment", ha dit Aïda Gascón.

La portaveu d'AnimaNaturalis ha descartat, de moment, que també facin aquests avisos als responsables de les penyes de la seva intenció d'assistir als actes taurins però ha assegurat que no tenen intenció de provocar i ha recordat que no hi participen ni vestits ni exhibint consignes que puguin ofendre els aficionats taurins. "No volem boicotejar la festa sinó ser presents per documentar-la", ha assegurat. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta