8 de gener del 2007

Comentari sobre la cavalcada de Reis i les entitats que fomenten la cultura tradicional

Divendres al vespre vaig anar a cobrir informativament la cavalcada de Reis de Tortosa, amb la sensació personal que s'havia generat una expectativa important sobre el resultat final de la desfilada. L'acte representava la tornada de la Colla Jove de Dolçainers després de tres anys participant en cavalcades lluny de Tortosa, però també la participació activa de la resta d'entitats culturals i juvenils que es dediquen a recuperar i fomentar el folklore tortosí i la cultura popular i tradicional de les Terres de l'Ebre. Així, el que més va agradar-me de la cavalcada d'enguany, precisament, va ser veure totes les entitats juntes en un mateix acte. En aquest sentit, he de felicitar el regidor Jordi Bonilla. Crec que no hi faltava ningú (Colla Jove, 4+1, Grallers de Jesús, Llampec Nois de Ferreries i Lo Golafre de Remolins), i si m'equivoco m'agradaria que algú m'ho digués... Podria dir que es van repartir molts caramels i que enguany eren de primera qualitat, i podria dir maliciosament que això és normal que passi quan vénen eleccions municipals. Però prefereixo dir que les entitats van aconseguir una gran animació i imprimir un caràcter propi a una cavalcada que feia anys que intentava, sense gaire èxit, aconseguir una fórmula que funcionés. Considero que les festes de Tortosa també han de mirar als orígens per ser originals, i integrar els trets locals i de la regió de l'Ebre en aquelles festes tradicionals (com la cavalcada de Reis) que són d'àmbit nacional i universal. Si voleu veure les millors imatges de la cavalcada de Reis, cliqueu aquí mateix.
Amb tot, també penso que l'Ajuntament encara no dóna prou suport al folklore tortosí ni a les entitats juvenils, en el sentit que els grups necessiten espais dignes per poder assajar i reunir-se. No pot ser que els grups hagin rebut, com a millora provisional, l'espai del Mercadillo de Ferreries que han deixat lliure la gent de la Colla Jove, que ara són en un pavelló del Centre Cultural l'Escorxador. En aquest cas, hi ha un pla d'usos per a l'Escorxador que ara mateix és paper mullat, i que a més va deixar de banda la cultura popular. Algú s'ha plantejat ampliar la presència d'aquestes entitats a l'Escorxador, i fer un gran centre d'interpretació, foment i difusió de la cultura popular i tradicional de les Terres de l'Ebre? En el meu cas, ja vaig escriure a La Marfanta que Tortosa necessita un equipament dedicat a la cultura popular i tradicional. Per què no a l'Escorxador? Potser seria una manera de resoldre l'actual falta de diàleg i els malentesos que s'han creat entre els diferents grups, i de trobar un lloc digne a les cucaferes, als gegants, als dracs de les colles de diables, als capgrossos, als passos de Setmana Santa...

21 comentaris:

  1. uuuuuu!!!!

    no surten los grallers i les gralleres de Jesús a les fotos, molt molt malament. Si mai mos necessites, per a una boda, un bateig o una comunió, no vindrem.

    :P

    ResponElimina
  2. Bona feina noi.

    ResponElimina
  3. fa tota la pinta de ser un d'aquells projectes que són eternament projectes...
    en qualsevol cas, Gustau, no crec que hages posat copyright a la idea, no? (ho dic per si hi ha algú que la vol fer seua)

    :DD

    ResponElimina
  4. Des de el meu punt de vista és la "millor" cavalcada dels últims anys. Molt ben animada per les colles autóctones que a més de moltes ganes, van oferir espectacles de qualitat.
    Van aconseguir que tots aquells que no portaven crios també disfrutessim amb la demostració de percusió i marxa.

    ResponElimina
  5. Això si que és un noticia objectiva.

    ResponElimina
  6. Josep, tens raó.
    Dispenseu-me!
    Sí que vaig fer fotos dels grallers de Jesús, però no em van quedar gens bé i les vaig esborrar abans de pensar que faria aquesta entrada al bloc, amb les fotos de totes les colles. Potser hauria sigut millor guardar-ne una, encara que no estigués gaire enfocada...
    Però des d'aquí el meu reconeixement a la vostra feina!

    ResponElimina
  7. A l'últim anònim. Això no és ni una notícia, ni molt menys objectiva.

    ResponElimina
  8. disculpeu, això si que és un "comentari" objectiu si lo comparem anb lo del "retorn de la colla jove"

    ResponElimina
  9. ceba,ceba,ceba

    ResponElimina
  10. una calvalcada COJONUDA........... i gracies a totes!!!!!! les entitats que hi han participat.

    Ajuntament enguany SI..........!

    Hi a tota esta gent que solament sabeu criticar, es perque segurament no feu res, ni fareu mai res... de res... per Tortosa, sou criticons i toca-collo.....s aixi no es fa res per lo poble que tan dieu que estimeu.

    ResponElimina
  11. si si, los k critikeu lo k fa la colla jove, teniu una malaltia k es diu: PURA ENVEJA . si criticar es lo k vos agrada anevon a treballar a salsa rosa, o millor, aneu al del poligrafo, abore si se sap la veritat de les vostres mentides envejoses.aixi podreu discutir en tots los famosos al diario de patricia cada dia. k bonic. segur k xalareu mol. pero a natros diseumos asta k vivim mol be sen tots amics i anan de juerga a tot arreu.
    de: Sr.Pacharán

    ResponElimina
  12. Gustau, moltes gràcies pel comentari. Crec que dius moltes coses que molts pensem i no diem mai. Un dels principals problemes que tenen o tenim les entitats culturals de Tortosa és la falta d'unió entre tots natros, i si bé és cert que entre totes les associacions hauríem de fer alguna cosa per solucionar-ho, també és ben cert que l'Ajuntament podria donar-nos un cop de mà amb espais dignes per treballar i creient, també, en la importància de fomentar les tradicions de la nostra ciutat.

    ResponElimina
  13. per cert, felicitats a les altres colles k van fer k esta cavalgata sigui tan xula!!! entre tos es pot fer mol!!!!!ja u veieu, nomes cal veure la cavalgata.

    ResponElimina
  14. si tambe tens rao per una banda, pero no cal criticar, k ia en portem bastant de temps en akesta situacio

    ResponElimina
  15. els dos ultims misatges son del Sr,Pacharán eeeeeeeeeeeeeeee

    ResponElimina
  16. Amb aquest bloc tenim, sobretot els tortosins absents, bona informació de Tortosa i Terres de l'Ebre, però una vegada entres als comentaris, en comptes de realment fer un comentari del tema, la gent es dedica a apunyalar-se i criticar-se gratuïtament, sigui entre associacions culturals (o colles de dolçainers) sigui entre simpatitzants/militants de partits politics.

    Potser això és el que cansa de Tortosa als que vivim fora, que a un l'etiqueten amb el seu grup i la gent se dediqui a dir pestes.

    ResponElimina
  17. xk no li demaneu a domingo que vos deixi un trosset de l'escorxador. Ell si k t un spai digne

    ResponElimina
  18. Qui es Domingo per deixar trossos de l'Escorxador, ja ha fet prou en arreglar la nau que li han deixat, lo que han de fer es demanar-li a l'Ajuntament lo que sigue, ah.. peró que no es pense la gent, que el local que te la Colla Jove ho ha possat tot l'Ajuntament si no gracies als esforços de la gent que va els diumengues per tota reu tocant en Domingo i ell que s'ha sapigut moure per trobar els dinerets per reformar el LOCAL que no son cuatre duros lo que val.

    La meua MARE deia, all fill meu qui no sembra no cull res..

    AIXI QUE DOMINGO, RECULL LO QUE SEMBRA AMB LO SEU ESFORÇ.

    ResponElimina
  19. Era de vore tal com anaven els comentaris que l’espavilat de torn sortiria en la gràcia envejosa del que alguns han aconseguit en molt de sacrifici.

    No tenim cap dubte de la feina que feu totes i tots el que doneu vida i sentit a les diferents associacions de la ciutat.

    Trobo de mal gust el comentari de l’anònim que reivindica un lloc al local de la Colla, donat que tot i el resultat final que evidentment es boníssim només nosaltres sabem el que hem patit en aquestes obres.

    Per la vostra informació, el Sr.Domingo i el seu pare han estat els avaladors de la pòlissa de crèdit que hem tingut que demanar, ningú ens ha ofert cap ajuda, i ara veniu pidolant au home aneu a la merda.

    I quede clar en tota aquesta barreja de calumnies, despropòsits, i mitges veritats que qui ha de donar o cedir espais a l’escorxador no es domingo aveure si anem aprenen a qui li teniu de demanar les coses o acabareu assajant baix el pont.

    ResponElimina
  20. Ai Gustau, a l’escorxador l’obra artística de leonardo, pili, i els millors manuscrits del luisma.
    Ja veuràs quina estirada d’orelles et fotran, mira que deixar sense lloc els genis intel•lectuals de la societat Tortosina.

    ResponElimina
  21. Al reportatge fotogràfic de la cavalcada de Reis ja podeu veure una imatge dels grallers i gralleres de Jesús, gràcies a una foto cedida per un dels seus membres.
    Gràcies!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta