24 de juliol del 2015

La cabra blanca de Rasquera i la vaca pallaresa, al Catàleg Oficial de Races


RASQUERA (Ribera d'Ebre).- La cabra blanca de Rasquera és una de les races autòctones catalanes que quedarà inclosa en el Catàleg Oficial de Races, al costat de la vaca pallaresa. Aquesta setmana s’ha mantingut a la seu del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Natural (MAGRAMA) l’onzena reunió de la Comissió Nacional de Coordinació per a la Conservació, la Millora i el Foment de Races Ramaderes. En aquesta reunió, el Departament d’Agricultura ha defensat la proposta de modificació del Catàleg oficial de races per incloure-hi dues races autòctones catalanes: la Cabra blanca de Rasquera i la Vaca pallaresa. Aquesta modificació ha estat aprovada per la Comissió i properament s’inclouran al Catàleg mitjançant la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La cabra blanca de Rasquera està localitzada a les Terres de l’Ebre. La referència històrica més antiga es troba a les ordenances municipals de la vila de Rasquera, l’any 1573. La població de cabra blanca va tenir el seu màxim esplendor en la dècada dels anys 50 del segle XX, quan el seu cens sobrepassava els 30.000 exemplars. No obstant, la regressió progressiva en les últimes dècades ha comportat una disminució en el cens fins a classificar-la com una raça en perill d’extinció. El seu cens va disminuir fins a 5.000 individus reproductors, encara que en l’última dècada, i gràcies al programa de conservació que s’està desenvolupant, s’ha incrementat el nombre d’exemplars a 5.894 individus reproductors. El llibre genealògic que n’estableix l’estàndard racial es va crear l’any 2011.

Segons la Generalitat, la importància de la inclusió d’aquestes races en el Catàleg de races constitueix un pas fonamental per al seu manteniment, amb la finalitat de mantenir la diversitat genètica de races ben adaptades a medis d’elevada rusticitat./ Imatge Gencat.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta