7 d’octubre del 2015

La Catedral de Tortosa aconsegueix eliminar la plaga de tèrmits que amenaçava algunes estructures



TORTOSA (Baix Ebre).- La plaga de tèrmits que afectava la Catedral de Tortosa ha estat eradicada. Amb la col·laboració de biòlegs i experts, els responsables del centre de culte han certificat que ja s'han eliminat tots els tèrmits gràcies a les accions empreses en el sí de la catedral i altres de sanejaments fetes a l'entorn. El 15 de setembre va començar l'última actuació per reparar la cúpula del Sant Crist, construïda al segle XIX. Els tèrmits havien afectat l'estructura on es recolza la falsa volta i la coberta i es temia que es pogués col·lapsar. Com ha explicat l'arquitecte responsable del pla director de la Catedral, Josep Lluís, és restituirà la fusta danyada i es tornarà a muntar la coberta existent.


L'any 2009 es va detectar una plaga de tèrmits a la Catedral de Tortosa que va afectar greument l'estructura de tres cúpules, una coberta i un vitrall del temple. A les cúpules de la sagristia nova i la capella del sagrari es van haver de fer actuacions urgents l'any 2011 per evitar que el seu col·lapse en provoqués l'ensorrament. La restauració d'emergència a la sagristia major es va fer l'agost de 2011 i quedava pendent l'obra a Cúpula del Sant Crist, una de les més afectades per la plaga.

Els treballs van començar el passat 15 de setembre i han de restituir l'estructura de fusta en què es recolza la coberta de teula i la falsa volta. Es tracta d'una peça construïda al segle XIX, amb volta tancada de mitja volta però amb una part superior de fusta que sosté la coberta. Aquesta estructura està greument afectada pels tèrmits i està tancada al públic des de fa 6 anys. Com ha explicat l'arquitecte responsable del pla director de la Catedral, Josep Lluís, tot i que la volta tapiada podia minorar el problema, no hi havia garanties suficients que no es produiria el col·lapse.

Així, els treballs consistiran en el desmuntatge de la coberta i la restauració i restitució de l'estructura de fusta - prioritzant la conservació de l'original-. La coberta també es muntarà de nou amb els mateixos materials. "És una actuació molt respectuosa amb aquesta arquitectura que, tot i que és del segle XIX és molt important", ha destacat Lluís.

Amb l'inici de les obres s'ha detectat també que la llanterna d'aquesta Cúpula del Sant Crist té problemes d'estabilitat. La llanterna té el suport de fusta i també s'ha vist erosionat per la plaga. Cada cop que fa vent, la coberta pateix la resistència del moviment. Aquesta descoberta ha suposat que calgui demanar la reforma del projecte perquè s'inclogui una actuació de reparació d'aquest element. El termini d'execució de l'obra a la Cúpula és de 6 mesos però el problema de la llanterna pot prolongar la data d'entrega dels treballs.

L'arquitecte també ha assegurat que la plaga de tèrmits no causarà més problemes perquè ja ha estat eradicada, tant a la Catedral com al Palau del Bisbe./ Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta