7 d’octubre del 2015

La producció de cítrics a l'Ebre caurà un mínim del 20% i pot arribar al 50% en algunes varietats



TORTOSA (Baix Ebre).- La collita de cítrics s'ha tornat a avançar a les Terres de l'Ebre i ja fa una setmana que s'estan collint les varietats riberenques més primerenques. L'extrema calor, al final de la primavera i l'inici de l'estiu, i uns arbres ressentits per haver mantingut el fruit fins a darrera hora en l'última campanya, són les causes de la forta davallada de producció que es preveu. De mitjana, es collirà entre un 20% i un 25% menys que l'any passat i algunes varietats han produït la meitat de fruita. Com ha apuntat Carlos Roig, responsable nacional del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos (UP), els preus estan augmentant però "mínimament" i no compensaran les pèrdues. El fruit serà de molt bona qualitat.

Com ha explicat Carlos Roig, responsable nacional del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos (UP), encara s'ha de reunir la sectorial ebrenca per fer una estimació de les tones de taronja i clementina que es colliran a l'Ebre. La caiguda de producció, però, és un fet al territori com també a la resta del Llevant espanyol. Segons la varietat, la davallada de la collita serà entre un 20% i fins a un 50% de fruita. La causa està, sobretot, en les condicions climàtiques de la primavera i l'estiu, amb una calor extrema i prolongada. També en què l'arbre ha arribat enguany ressentit d'una alta producció, l'any passat, on, a més, va mantenir el fruit fins a darrera hora perquè el mal temps el va fer malbé i no era apte per a la comercialització. "L'arbre estava poc fort i va començar a llençar la fruita i en va esporgar més del que normalment llença. Veníem d'un any en què l'arbre estava poc preparat i amb temperatures molt altes i continues", ha explicat Roig.

La qualitat serà "bona", amb fruita de "mides importants" i "bons calibres". També s'ha detectat un lleuger increment dels preus. Si l'any passat es va pagar entre els 20 i 25 cèntims d'euros el quilo, en aquest inici de campanya, ja s'està pagant entre 25 i 30 cèntims d'euros. "Hi ha bons moviments però, per molt que pugin els preus, serà molt difícil que l'augment sigui tan considerable com per fer front a la baixada de producció", ha lamentat el responsable d'UP. Per compensar, els preus s'haurien de duplicar. "És molt poc probable", ha lamentat Roig.

Treballant per millorar les assegurances

Aquesta campanya no hi ha hagut canvis ni noves mesures per millorar el sistema d'assegurances, com ve reclamant el sector des de fa temps i que va provocar algunes manifestacions l'hivern passat. Segons Roig, ja s'hi està treballant perquè aquestes arribin la propera campanya. Com l'any passat, els tipus d'assegurança són els mateixos per als citricultors, però s'ha primat l'assegurança amb bonificacions per sobre de l'assegurança tot risc o de mòduls. Roig ha explicat que, des d'Agroseguro, es treballa per oferir "millores importants" l'any que ve.

Cítrics per a l'Europa central

El 95% dels cítrics ebrencs s'exporten a l'Europa central. Segons el calibre van a Itàlia i França, i la majoria del producte a Alemanya i els països nòrdics. L'ampliació de veto rus no ha de tenir cap conseqüència en el sector citrícola ebrenc. A Rússia, s'hi ha treballat en algunes ocasions però "és poc important per als productors ebrencs". "No ens fa anar ni bé, ni malament. És millor que hi sigui, però si no està no ens ha de provocar problemes greus", ha apuntat el responsable del sector dels cítrics d'UP.

Tampoc el mercat intern té el pes que desitjarien. El consum dels cítrics ebrencs a Catalunya i l'estat espanyol no arriba ni al 5% de la producció del territori. "Estem acostumats, preparats i adaptats a portar-ho a fora. El mercat intern esperem que es vagi reanimant però treballem enviant la majoria del producte fora", ha dit Roig./ Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta