9 de novembre del 2015

El Parlament declara l'inici del procés cap a la independència amb els vots de JxSí i la CUP



BARCELONA.- El Parlament ha aprovat aquest dilluns la resolució de Junts pel Sí i la CUP a través de la qual la cambra catalana ha declarat "l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república". La resta de grup parlamentaris, C's, PSC, PPC i Catalunya Sí que es Pot, hi han votat en contra. Un dels punts destacats del text aprovat és el que avisa que el Parament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'estat espanyol i, en particular, del Tribunal Constitucional. La resolució també estableix l'obertura d'un procés constituent "no subordinat" i detalla els temes amb què el futur Govern només complirà la legislació catalana. La resolució aprovada “declara solemnement l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república”. I avisa que el Parlament i el “procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’estat espanyol", en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència del 2010 contra l'Estatut.

La declaració, de nou punts, constata que el mandat democràtic obtingut a les passades eleccions del 27-S “es basa en una majoria d'escons de les forces parlamentàries amb l'objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i amb una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l'obertura d'un procés constituent no subordinat”. En aquest sentit, declara l'inici del procés de creació de l'estat en forma de república, que partirà d’un “procés constituent, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana”.

Així mateix, reclama a l’executiu català que adopti les mesures necessàries per fer afectives aquestes declaracions, i aposta per iniciar en 30 dies la tramitació de tres lleis bàsiques per a la desconnexió: la del procés constituent, la de la seguretat social i la d’hisenda pública.

L’últim punt de la declaració remarca la “voluntat d'inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'una estat català independent en forma de república”, i així ho posa en coneixement de l'estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional.

També s'ha aprovat l'annex de la resolució de JxSí i la CUP que concreta alguns dels temes en els quals el futur Govern només complirà la legislació catalana. Per exemple, posarà en marxa les mesures de la llei contra la pobresa energètica, suspesa pel Tribunal Constitucional; no aplicarà la llei Wert; donarà suport als ajuntaments perquè no apliquin la LRSAL; facilitarà l'asil "al màxim nombre" de refugiats, més enllà de les decisions del govern espanyol; i renegociarà el deute de la Generalitat per tal de reduir-lo.

Segons la resolució aprovada, el futur Govern també garantirà el reallotjament de les persones desnonandes; evitarà que cap persona es vegi privada de la cobertura sanitària sigui quin sigui el seu origen i classe social; desobeirà part de la llei de seguretat ciutadana; i es regirà per la llei catalana d'igualtat efectiva de dones i homes per regular el dret a l'avortament.

Rebutjat el referèndum pactat de CSQP

El Parlament ha rebutjat una proposta de Catalunya Sí que es Pot que apostava per un pla de rescat i un referèndum pactat amb l'Estat. Aquesta resolució s'ha votat en bloc i ha obtingut el vot en contra de tots els grups parlamentaris menys la CUP que s'hi ha abstingut. Concretament, el text presentat per CSQP demanava la presentació urgent dels pressupostos del 2016 i que aquests prioritzessin un "pla de rescat ciutadà" amb les polítiques i els recursos necessaris per encara la "situació d'emergència social".

Així mateix, Catalunya Sí que es Pot també demanava que el Parlament presentés durant el primer trimestre del 2016 davant el Congrés una proposta per reformar la llei orgànica de referèndums. Finalment, el text que ha estat rebutjat també preveu "nous i més enèrgics processos de mobilització social i ciutadana" en cas que en finalitzar el 2016 quedés "bloquejada políticament" l'opció d'un referèndum d'autodeterminació.

'No' a la marxa enrere que demana el PPC

El Parlament també ha rebutjat les esmenes presentades pel PPC que demanaven al futur Govern que "abandonés el procés independentista i la política de separació i confrontació entre catalans". Així mateix, també instava a una aposta pel diàleg "sincer i lleial", dins del marc legal, amb el govern espanyol com a via per assegurar la "convivència pacífica i democràtica" i a centrar els esforços a contribuir a generar un clima propici per al creixement econòmic. El text rebutjat des populars també constatava que l'activitat del Parlament 'ha d'ajustar al marc constitucional i estatutari i a la resta d'ordenament jurídic.

PPC, PSC i C's havien demanat que la votació de la resolució independentista es fes a través de votació per crida, és a dir, que s'anés cridant els diputats un a un perquè en veu alta anunciessin el seu vot. Una petició que ha estat rebutjada per Junts pel Sí i la CUP i la votació s'ha fet, com és habitual, a través de vot electrònic. / VIA ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta