10 de novembre del 2015

Una família de Tortosa gestiona l'únic centre de cria de gats tigre d'Europa



TORTOSA (Baix Ebre).- Només hi ha cinc llocs al món on es pot comprar un gat tigre o toyger. Estan als Estat Units, Austràlia i Anglaterra i el cinquè d'aquests centres està ubicat a Tortosa. És l'únic a Europa que cria toygers, de pell marró, i toygers silver, de pell grisa. Són gats domèstics però amb l'aparença dels tigres de bengala i dels tigres siberians. Aquesta raça va sorgir a Califòrnia fa uns 25 anys. Justament dels Estats Units van arribar els primers gats toyger que Jordi Mestre va comprar per engegar aquest projecte. L'exclusivitat i la singularitat de la raça el va animar a emprendre aquest negoci fa poc més d'un any. Els gats es poden escollir i comprar per internet i també visitar-los a la granja. Pràcticament el 80% dels clients són de fora de l'Estat i un 30% de les consultes són per comprar exemplars per a la criança.

Jordi Mestre i Aaron Ondozabal lideren el centre de cria de gats exòtics Toyger de Tortosa. La curiositat per aquest negoci va sorgir de casualitat quan Mestre i un amic veterinari consultaven a la xarxa dades sobre els tigres. La sorpresa que es van endur en descobrir aquests "tigres" domèstics en miniatura va despertar el seu interès. "Molta gent, com jo en aquell moment, encara pensa que és un muntatge", ha apuntat Mestre. Tot i no haver estat mai criador de gats ni de cap altre animal, Mestre de seguida es va informar sobre el negoci i fa uns catorze mesos va comprar la primer parella toygers a un dels dos criadors que hi ha als Estat Units. Cinc mesos més tard va comprar tres exemplars més de toyger silver i ja ha tingut tres camades.

L'exclusivitat de la raça fa que un exemplar per a la criança s'hagi de pagar quatre o cinc cops més car que un exemplar de companyia esterilitzat que pot costar, de mitjana, uns 1.500 euros. Al centre de Mestre hi ha actualment deu exemplars adults i sis cries. De moment ja ha venut dos gats a Alemanya i la resta estan "pràcticament aparaulats". Els exemplars es poden comprar a través de la seva web (www.comprargatos.es), renovada fa només tres mesos per canviar-li el nom amb l'objectiu d'incrementar la visibilitat del negoci a la xarxa, tenint en compte que el 80% dels clients són de fora de Catalunya i de l'estat espanyol, sobretot dels Estat Units i Anglaterra.

Mestre també ha apuntat que el 30% de les demandes que rep són per comprar exemplars per a la criança. Això li fa dubtar si aquest, potser és un negoci amb data de caducitat que pot tenir una rendibilitat de només deu o quinze anys vista, si la raça s'estén. De moment però, "està tenint molta acceptació". "Tinc una cosa que no té ningú", ha apuntat. La propera camada no arribarà fins al mes de març, després de l'època de cel de les gates que es preveu cap al mes de gener. Aquests animals crien dues vegades cada catorze mesos i gesten entre tres i quatre cries per camada. Al centre es faran nàixer nous exemplars també en funció de la demanda.

Una raça particular i única

L'origen de la raça felina toyger és molt recent. Per captar el marró del lleopard i creuats amb gats domèstics surt el toyger. Va ser a la dècada dels 80 quan una criadora de gats bengalís de California, Judy Sugden, va inspirar-se en les marques circulars dels seus gats per criar un gat domèstic amb aspecte de tigre. La raça està acceptada des de 1993 per l'Associació Internacional de Gats (TICA). L'any 2000, la Toyger és acceptada com a nova raça en avaluació i va ser registrada l'any 2006 com a nova raça avançada. Els gats toyger poden participar en les exhibicions de la TICA.

Per aconseguir el seu aspecte de tigre en miniatura, s'han estat fent encreuaments durant dues dècades de gats domèstics mackerel de pèl curt amb gats bengalís i gats lleopards asiàtics. Els gats toyger tenen un pèl ataronjat molt brillant, com el del tigre bengalí, i un patró de ralles similar al tigre. La raça encara està evolucionant i els criadors s'encarreguen que cada cop s'assembli més al tigre. La única diferència del toyger silver és el seu color gris. Pel que fa al comportament són gats normals, sense més agressivitat ni comportaments diferents que el que pugui tindre qualsevol felí domèstic./ Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta